Krajina hradů
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Krajina hradů

21. 4. 2022

Na druhý Velikonoční svátek po ránu stačil pohled z okna a hned mi bylo jasné, že příroda volá mocným hlasem. Batůžek, voda, doklady, zastavit se pro Jiřku a už jsme vyrazilyly. Kam? Do Opárenského údolí, kterým protéká Milešovský potok. Podél břehu kvete spousta jarních kytiček - sasanky, fialky, v plném květu devětsil, orsaj, tařinky a mnoho dalších květinek a bylinek. Milešovský potok zurčí jarní silou vpřed a je pohádkově čistý. 

Výletníků bylo hodně, chtěli využít volno a slunce a tak bylo všude živo. Zaparkovala jsem za Opárnem, abychom se prošly a šetřily vesničku, která byla v obležení aut a motorek. První zastávka byla v Černodolském mlýně, kde si dá, kdo chce, nějakou dobrotu. Vaří tu špekové knedlíky, nebo borůvkové, nebo zvěřinový guláš, výborné palačinky a pro děti tolik milované hranolky s obalovaným sýrem a jiné laskominy. Domácí limonády a také zmzlinu. Černodolský mlýn též skýtá ubytování. Odtud turisté mohou vyrážet na Lovoš, který je nejblíže a do Středohoří a okolí  mohou vláčkem až do Lovosic a zpět.  Pěší výšlapy podle svých sil. V Opárenském údolí je také v provozu kemp i ten se dá využít k ubytování. Tak mě napadlo - co takhle íčko? 

Směrem od Černodolského mlýna nalevo podél potoka se dojde ke krásnému Opárenskému mlýnu, který prošel také dost velkou historií. Byl kompletně zrenovován a nyní slouží i jako enviromentální vzdělávací středisko i jako turistická základna. Je možné se zde i ubytovat. Celková kapacita je 32 míst.

Nad obcí ční trosky hradu Opárno. Hrad byl založen koncem 13 století a byl jedním z nejstarších hradů v Čechách. V držení pánů z Vchynic zůstal do počátku 16 století, pak již hrad jen pustnul. Je vidět, že je hojně navštěvován milovníky přírody, uprostřed je ohniště a všude bezvadný pořádek.Výhled je omezen vzrostlými stromy, přesto se dohlédne daleko.

Prošly jsme kolem dokola, ušly asi 8 km. a načerpaly jsme slunce, vodu, vzduch, dle libosti a úplně zadarmo. Naše České středohoří nechá nezapomenutelné dojmy v každém, kdo se v něm octne. Přijďte se pokochat a projít pro zdraví i zážitky!

cestování Do stovky 2022 příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Jaruško nemáš zač a ráda vás zase uvidím s Maruškou.
Jaroslava Handlová
Soňo, při čtení Tvého článku jsem si připomněla naše loňské putování. Byla jsi nám skvělou průvodkyní i obětavou turistkou i taxikářkou. Díky za to, že jsi nám již tehdy ukázala Černodolský mlýn a dobrou baštu v příjemném prostředí. Obětavě jsi s námi šla nejen Opárenským údolím, ale vystoupala i na Lovoš. Díky za milou vzpomínku a za vše, co jsi pro nás udělala.
Helena Přibilová
Krásné jarní putování Českým středohořím, které by se i mně líbilo.
Hana Polednová
Soni, krásný velikonoční den jste si užily. Bylo by fajn, kdyby se tam mohlo uskutečnit nějaké íčkařské setkání. Ale jak piše Ála T., vlakem se tam už prý nedá dostat.
Jiřina Jindrová
Kdysi se tam chodil pochod Za Přemyslem oráčem. To bylo fajn. Fotky jsou hezké.
Martina Růžičková
Pěkná pozvánka na výlet. Krásné jarní fotky. :-)
Soňa Prachfeldová
Děkuji vám za nahlédnutí.
Jitka Hašková
To je radost číst si o tak krásném výletu a jeho fotodokumentaci. Díky.
Věra Ježková
Soni, ráda jsem se podívala do míst, kde jsme byli s Jendou na výletě.
Blanka Lazarová
Pěkně jste si s Jiřkou užily vycházky. Taky by se mi tam líbilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.