Krajina hradů
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Krajina hradů

21. 4. 2022

Na druhý Velikonoční svátek po ránu stačil pohled z okna a hned mi bylo jasné, že příroda volá mocným hlasem. Batůžek, voda, doklady, zastavit se pro Jiřku a už jsme vyrazilyly. Kam? Do Opárenského údolí, kterým protéká Milešovský potok. Podél břehu kvete spousta jarních kytiček - sasanky, fialky, v plném květu devětsil, orsaj, tařinky a mnoho dalších květinek a bylinek. Milešovský potok zurčí jarní silou vpřed a je pohádkově čistý. 

Výletníků bylo hodně, chtěli využít volno a slunce a tak bylo všude živo. Zaparkovala jsem za Opárnem, abychom se prošly a šetřily vesničku, která byla v obležení aut a motorek. První zastávka byla v Černodolském mlýně, kde si dá, kdo chce, nějakou dobrotu. Vaří tu špekové knedlíky, nebo borůvkové, nebo zvěřinový guláš, výborné palačinky a pro děti tolik milované hranolky s obalovaným sýrem a jiné laskominy. Domácí limonády a také zmzlinu. Černodolský mlýn též skýtá ubytování. Odtud turisté mohou vyrážet na Lovoš, který je nejblíže a do Středohoří a okolí  mohou vláčkem až do Lovosic a zpět.  Pěší výšlapy podle svých sil. V Opárenském údolí je také v provozu kemp i ten se dá využít k ubytování. Tak mě napadlo - co takhle íčko? 

Směrem od Černodolského mlýna nalevo podél potoka se dojde ke krásnému Opárenskému mlýnu, který prošel také dost velkou historií. Byl kompletně zrenovován a nyní slouží i jako enviromentální vzdělávací středisko i jako turistická základna. Je možné se zde i ubytovat. Celková kapacita je 32 míst.

Nad obcí ční trosky hradu Opárno. Hrad byl založen koncem 13 století a byl jedním z nejstarších hradů v Čechách. V držení pánů z Vchynic zůstal do počátku 16 století, pak již hrad jen pustnul. Je vidět, že je hojně navštěvován milovníky přírody, uprostřed je ohniště a všude bezvadný pořádek.Výhled je omezen vzrostlými stromy, přesto se dohlédne daleko.

Prošly jsme kolem dokola, ušly asi 8 km. a načerpaly jsme slunce, vodu, vzduch, dle libosti a úplně zadarmo. Naše České středohoří nechá nezapomenutelné dojmy v každém, kdo se v něm octne. Přijďte se pokochat a projít pro zdraví i zážitky!

cestování Do stovky 2022 příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.