Proč (někteří) muži milují polévky?
FOTO: Vladislava Dejmková

Proč (někteří) muži milují polévky?

5. 4. 2022

Tato otázka mě napadá skoro vždy v okamžiku, když je potřeba doma uvařit novou polévku. Aby nedošlo hned na začátku k nedorozumnění, podotýkám, že vařím ráda a vařím prakticky denně. Ale všeho moc škodí. Ráda dělám i jiné věci.

A tak se občas snažím z vaření polévek prostě nějak vyvléknout. Někdy i úvahami na téma, proč muži milují polévky…

Můj muž má polévky opravdu rád a je schopen je konzumovat i dvakrát denně. Naštěstí není vybíravý a má rád skoro všechny druhy. Práh naší kuchyně nesmí překročit pouze polévky obsahující ve větším množství mléko či smetanu nebo kopr. Tento popis jasně sedí na kulajdu. Tu jsem se nikdy neodvážila doma uvařit a vlastně to ani neumím. Sama mám kulajdu ráda, a tak si ji občas objednám někde v restauraci.

V tomhle rozpoložení se občas snažím vyloudit z mého muže odpověď na otázku, proč dává při jídle přednost právě polévkám. S drobnými obměnami mi odpovídá v podstatě stále stejně. Bez polévky prý to není pořádné jídlo. Každý chlap si rád dá polévku, je to správná předehra k dalšímu chodu. Když je zima, polévka prý vždycky zahřeje. Polévka umí rychle zahnat hlad. Polévka je levná. Jako bych slyšela jeho maminku, která to však říkávala mnohem stručněji. Polévka je grunt. Z toho jsem si udělala závěr, že matky mají podstatný vliv na stravovací návyky svých synů. I moji dva synové mají polévky rádi. Podobné je to i u mých známých, kteří jsou ze stejné věkové kategorie. Závěr je jednoznačný. Polévky se polévky u nás doma prostě budou i nadále vařit často. A protože jsem jediný kuchař v rodině, je pouze na mě, jak si to zařídím.

Zatím jsem vymyslela řadu drobných fíglů, abych aspoň trochu omezila dobu strávenou vařením polévek.

  • Pokus naučit mého muže uvařit alespoň jednoduchou česnekovou polévku byl zcela neúspěšný. Pochopila jsem, že je jednodušší ho poslat s vhodnou nádobou pro polévku do nejbližší restaurace.
  • Pořídila jsem si velký hrnec a začala jsem vařit polévky ve velkých dávkách. Část polévky dávám zamrazit do krabiček. Když není čerstvá polévka, vypomůže aspoň ta zmrazená.
  • Omezila jsem časté vaření složitých polévek. Chce to jen trochu výmluvnosti. Boršč, hovězí vývar s játrovými knedlíčky či rybí polévku prostě vařím jen při vyjímečných příležitostech. Tyto polévky se tak stávají vzácnější a o to víc přijdou k chuti, když je jednou za čas udělám.
  • Zkrátila jsem dobu vaření polévky, protože zahušťování jíškou používám jen výjimečně.
  • Začala jsem používat i méně obvyklé suroviny na polévku. Dýňová polévka, cuketová polévka či polévka z červené čočky nebo z fazolek mungo byly zpočátku pro mého muže dost nedůvěryhodné a polévka rozhodně nešla tak rychle na odbyt.
  • Masové vývary na polévky či omáčky je třeba táhnout na sporáku i několik hodin, a tak si je také připravuji ve větším množství většinou v nočních hodinách a uchovávám je zmrazené po porcích.
  • V mrazáku mám uskladněnou i sezónní zeleninu a bylinky z vlastní zahrady či houby. Když vařím polévku, stačí jen vzít příslušnou krabičku a vhodit její obsah ve správný okamžik do vařící vody.
  • Řadu zajímavých krémových polévek “vyrábím” rozmixováním uvařené zeleniny v nějakém vývaru. Ochutím vhodným kořením či nasekanými bylinkami a někdy přidám lžíci zakysané či sladké smetany.
  • V teplém létě polévky nekompromisně nahrazuji saláty. To mi zatím vždycky prošlo.

Zajímavou historii má naše “Jarní kopřivová polévka” (viz úvodní fotografie). Vznikla kdysi jednoho chladného jarního dne na naší chatě. Bylo potřeba se něčím vydatným zahřát a v lednici nebylo skoro nic k jídlu. Napadlo mě, že jsem kdysi četla o polévce z kopřiv. A krásné mlaďoučké kopřivy nám vyrostly u plotu! Natrhala jsem jich plnou misku a pak jsem je nahrubo nasekala. Na másle jsem zpěnila jemně nakrájenou cibuli a česnek, přidala kopřivy a nechala je za občasného míchání zavadnout. Pak jsem vše zalila vařící vodou, osolila a opeřila. Asi po deseti minutách varu jsem polévku rozmixovala ponorným mixérem a přilila smetanu na vaření. Pak už jen stačilo nechat polévku přejít varem a mohla se podávat. Z recese jsem polévku posypala sedmikráskami. Zachutnala nám. I se sedmikráskami.  Zahrnula jsem ji do rodinného polévkového repertoáru a vařím ji každé jaro při zahájení jarní sezóny na chatě.

Když mě vaření polévek hodně štve, zkusím se za své trpělivé celoživotní vaření polévek pochválit. Vždyť polévky jsou vlastně zdravé! Polévka je také tekutina a té mívá naše tělo často nedostatek. A základem polévky bývá často zelenina, další důležitá součást naší stravy. A vůbec nejlepší na polévce je, když člověku chutná. Ostatně dlouholeté soužití s milovníkem polévek otupilo hrany. I já si občas dám dobrou polévku docela ráda.

 

 

gastronomie
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
emička rychla
Rádo se stane, pro titanové nádobí, na němž bys byla schopna udělat třeba i kuře s rýží se ti bude nejvíce hodit sada hrnců z https://www.zgastro.cz/3-titanove-nadobi. Já sama jsem si tam něajké kousky koupila a je to naprostá pecka, nebudeš litovat.
Ludmial Říhová
No udělalo by mně to velkou radost kdyby si mě navedla k tomu co mám dělat.To víš já nejsem zvyklá si takto s někým psát. Navíc dělám manželovi hlavně rýži s masem, víc věcí ani nějak hihi neumím.
emička rychla
Tak mu taky řekni aby začal někdy vařit, ne? Určitě máte doma kvalitní titanové nádobí a pokud ne tak já ti dám ráda ti na to kde se něco takového dá pořídit. Jsem ráda když někomu mohu pomoct, takže mě to vůbec nebude otravovat.
Ludmial Říhová
Můj manžel je třeba naprosto ujetý na to abych měla doma navařeno kromě běžného hlavního chodu i polévku. Já si teda nemyslím že to je tak moc potřeba, ale on na to má teda odlišný názor. Vařit mě to moc nebaví, vždyť jsem neustále v jednom kole a jen to hlavní jídlo mně dělá docela dost problémů..
Jana Jurečková
Vzpomínám na svého dědečka. Polévku jedl z velkého hlubokého talíře. Měl ho vrchovatý. Nesměla chybět každý den. Vždy si přikrajoval česnek. Kopřivovou polévku jsem nikdy doma nedělala, ale tomu je konec. Na fotce vypadá hezky a je i zdravá.
Eva Buchtelová
Můj manžel je také na polévky,já je nemusím.Někdy si už nevím rady jakou uvařit,nechci se opakovat.A v mém věku už mě ani nebaví stát u plotny.Uvařím hrnec polévky,to vydrží tak na 4 dny. A pak zase vy mýšlet další.Sám nic nsvymyslí,nechá to na mne,ale sní vše co mu dám na stůl.Už to asi jiné nebude,musím to vydržet.To si nestěžuji,pouze konstatuji.
Jan Zelenka
Poprvé jsem začal vařit v deseti letech a už mi to zůstalo. Po matce jsem zdědil i náklonnost k polévkám všeho druhu. Když jsem se oženil s dívkou z Humenného, můj sortiment se rozšířil o východoslovenská jídla, včetně skvělé "kapustnice" se sušenými houbami, klobásou a těstovinami.
Lenka Kočandrlová
Manžel si uvaří sám všechno,i upeče a já nemusím nic ( od doby,co děti odešly do světa). Obvykle to ani nejím,nemám moc ráda vařená jídla.Polévku na fotce bych tedy nejedla,vypadá velmi nevábně,jako nějaký žabinec.Od 1. třídy nesnáším mlékovou polévku,na to mám otřesné vzpomínky z družiny....Mně je milejší si dát k obědu chleba s paštikou a kafe,než si dát "normální" oběd. Občas si dáme společně boršč, bez masa.
Felix Julec
Nechápu. Kulajda je jedna z nejchutnějších polévek.
Zdenka Jírová
Polévka je opravdu "grunt". Můj tatínek by bez polévky ani sedl ke stolu. Jsem po něm. Přestože už dlouho žiji sama, vařím si ke každému obědu polévku. Bez ní se cítím, že mi něco chybí, že jsem se nějak ošidila. Byla jsem 2x vdaná a oba mí manželé by se také bez polévky neobešli. Protože jsem ke stáru také diabetik, musím držet dietu. Stále si vařím čerstvé jídlo, které "smím" včetně polévky. Před lety se tradovalo, že po polévkách se tloustne, tak je řada lidí vynechala. Dnes se zase vracíme k jídlům našich babiček a polévky jsou zase na pořadu dne. znám jich řadu a další si vymýšlím podle toho, co mám v ledničce, hlavně zeleninu. Jen polévky nezahušťuji, tučné jíšky s moukou mít nemusím. I jíška se dá oklamat, recept jsem už před časem zveřejnila zde na íčku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.