Proč (někteří) muži milují polévky?
FOTO: Vladislava Dejmková

Proč (někteří) muži milují polévky?

5. 4. 2022

Tato otázka mě napadá skoro vždy v okamžiku, když je potřeba doma uvařit novou polévku. Aby nedošlo hned na začátku k nedorozumnění, podotýkám, že vařím ráda a vařím prakticky denně. Ale všeho moc škodí. Ráda dělám i jiné věci.

A tak se občas snažím z vaření polévek prostě nějak vyvléknout. Někdy i úvahami na téma, proč muži milují polévky…

Můj muž má polévky opravdu rád a je schopen je konzumovat i dvakrát denně. Naštěstí není vybíravý a má rád skoro všechny druhy. Práh naší kuchyně nesmí překročit pouze polévky obsahující ve větším množství mléko či smetanu nebo kopr. Tento popis jasně sedí na kulajdu. Tu jsem se nikdy neodvážila doma uvařit a vlastně to ani neumím. Sama mám kulajdu ráda, a tak si ji občas objednám někde v restauraci.

V tomhle rozpoložení se občas snažím vyloudit z mého muže odpověď na otázku, proč dává při jídle přednost právě polévkám. S drobnými obměnami mi odpovídá v podstatě stále stejně. Bez polévky prý to není pořádné jídlo. Každý chlap si rád dá polévku, je to správná předehra k dalšímu chodu. Když je zima, polévka prý vždycky zahřeje. Polévka umí rychle zahnat hlad. Polévka je levná. Jako bych slyšela jeho maminku, která to však říkávala mnohem stručněji. Polévka je grunt. Z toho jsem si udělala závěr, že matky mají podstatný vliv na stravovací návyky svých synů. I moji dva synové mají polévky rádi. Podobné je to i u mých známých, kteří jsou ze stejné věkové kategorie. Závěr je jednoznačný. Polévky se polévky u nás doma prostě budou i nadále vařit často. A protože jsem jediný kuchař v rodině, je pouze na mě, jak si to zařídím.

Zatím jsem vymyslela řadu drobných fíglů, abych aspoň trochu omezila dobu strávenou vařením polévek.

  • Pokus naučit mého muže uvařit alespoň jednoduchou česnekovou polévku byl zcela neúspěšný. Pochopila jsem, že je jednodušší ho poslat s vhodnou nádobou pro polévku do nejbližší restaurace.
  • Pořídila jsem si velký hrnec a začala jsem vařit polévky ve velkých dávkách. Část polévky dávám zamrazit do krabiček. Když není čerstvá polévka, vypomůže aspoň ta zmrazená.
  • Omezila jsem časté vaření složitých polévek. Chce to jen trochu výmluvnosti. Boršč, hovězí vývar s játrovými knedlíčky či rybí polévku prostě vařím jen při vyjímečných příležitostech. Tyto polévky se tak stávají vzácnější a o to víc přijdou k chuti, když je jednou za čas udělám.
  • Zkrátila jsem dobu vaření polévky, protože zahušťování jíškou používám jen výjimečně.
  • Začala jsem používat i méně obvyklé suroviny na polévku. Dýňová polévka, cuketová polévka či polévka z červené čočky nebo z fazolek mungo byly zpočátku pro mého muže dost nedůvěryhodné a polévka rozhodně nešla tak rychle na odbyt.
  • Masové vývary na polévky či omáčky je třeba táhnout na sporáku i několik hodin, a tak si je také připravuji ve větším množství většinou v nočních hodinách a uchovávám je zmrazené po porcích.
  • V mrazáku mám uskladněnou i sezónní zeleninu a bylinky z vlastní zahrady či houby. Když vařím polévku, stačí jen vzít příslušnou krabičku a vhodit její obsah ve správný okamžik do vařící vody.
  • Řadu zajímavých krémových polévek “vyrábím” rozmixováním uvařené zeleniny v nějakém vývaru. Ochutím vhodným kořením či nasekanými bylinkami a někdy přidám lžíci zakysané či sladké smetany.
  • V teplém létě polévky nekompromisně nahrazuji saláty. To mi zatím vždycky prošlo.

Zajímavou historii má naše “Jarní kopřivová polévka” (viz úvodní fotografie). Vznikla kdysi jednoho chladného jarního dne na naší chatě. Bylo potřeba se něčím vydatným zahřát a v lednici nebylo skoro nic k jídlu. Napadlo mě, že jsem kdysi četla o polévce z kopřiv. A krásné mlaďoučké kopřivy nám vyrostly u plotu! Natrhala jsem jich plnou misku a pak jsem je nahrubo nasekala. Na másle jsem zpěnila jemně nakrájenou cibuli a česnek, přidala kopřivy a nechala je za občasného míchání zavadnout. Pak jsem vše zalila vařící vodou, osolila a opeřila. Asi po deseti minutách varu jsem polévku rozmixovala ponorným mixérem a přilila smetanu na vaření. Pak už jen stačilo nechat polévku přejít varem a mohla se podávat. Z recese jsem polévku posypala sedmikráskami. Zachutnala nám. I se sedmikráskami.  Zahrnula jsem ji do rodinného polévkového repertoáru a vařím ji každé jaro při zahájení jarní sezóny na chatě.

Když mě vaření polévek hodně štve, zkusím se za své trpělivé celoživotní vaření polévek pochválit. Vždyť polévky jsou vlastně zdravé! Polévka je také tekutina a té mívá naše tělo často nedostatek. A základem polévky bývá často zelenina, další důležitá součást naší stravy. A vůbec nejlepší na polévce je, když člověku chutná. Ostatně dlouholeté soužití s milovníkem polévek otupilo hrany. I já si občas dám dobrou polévku docela ráda.

 

 

gastronomie
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...