Dobrý pocit
FOTO: autorka

Dobrý pocit

6. 2. 2022

Určitě to známe všichni, něco děláme a pak se stane něco, na co se chystáme spoustu let a to je zbavení se toho, co se vám hromadí a hromadí. Nebudu vás napínat, jde o úklid v šicím stroji. Ano, čtete správně, jde o můj 48 let starý skříňový šicí stroj Veritas, který jsem dostala k maturitě. Byla to první a poslední cenná věc, kterou jsem od svých rodičů obdržela. Putoval všude se mnou a slouží dodnes.

Vystudovala jsem SPŠ oděvní v Praze, kde jsem se naučila šít. V rukodělných pracích jsem celkem zručná a během let jsem sobě a dětem ušila spoustu oblečení, peněz moc nebylo a tehdy mě to navíc bavilo. Jak šly roky, láska k šití mě začala opouštět, navíc po revoluci bylo vše dostupnější.

Stroj stojí přikrytý v ložnici, ale vzhledem k tomu, že je potřeba občas něco zašít, zkrátit, upravit, jsem v té chvíli ráda, že ho mám a je stále po ruce. No, nebudu vás napínat, za ta léta se uvnitř stroje hromadily zbytky z látek, látky, které jsem nikdy nepoužila, odstřižky (co kdybych je někdy potřebovala), třeba se to bude na něco hodit. No nehodilo, jen to přibývalo a přerůstalo přes malý prostor ve stroji.

Dnes, to je sobota odpoledne, jsem se rozhodla, že zkrátím manželovi rukávy u nové mikiny, no přece to nebude nosit ohrnuté. Mimochodem, já ty mikiny mám dvě a klidně si ty rukávy ohrnu. No, moudřejší ustoupí, že? Tak jsem vyndala z vnitřku pytle se zbytky, a jak tak šiju, napadlo mě, že bych konečně mohla udělat dobrý skutek a vyházet vše nepotřebné. A tak se také stalo, do kontejneru půjde velký pytel se spoustou odstřižků. Samozřejmě, že jsem si něco nechala, jeden nikdy neví.

No, a to je ten dobrý pocit, který jsem v tu chvíli cítila a o který se chci s někým podělit, a s kým jiným, než s přáteli na íčku? Titulní foto je trochu zavádějící, ale stejně dobrý pocit jsem měla, když jsme loni 20.2.21 tento splav objevili. Není to nic světoborného, ale prostě jsem cítila potřebu to napsat.

můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Neřád covid způsobil, že nedošlo na mé odhodlání pozvat opraváře šicích strojů na svůj, taky asi 50 let starý, šlapací lučnik. Maminka byla švadlena a všechny tři dcery jsme se u ní vyučily. Šila i tchyně, a ta byla navíc výslovně sběratelka čehokoliv, takže vyhazování jsem si užila již dost. Ale že stále ty odstřižky, zbytky a věci na opravy a přešití, na záplaty, atd. přibývají, to je fakt. Vlnu jsem dala do DD a spoustu pěkných odstřižků, knoflíků a kraječek na ruční práce do komunit. centra pro děti.
Soňa Prachfeldová
Zatim jsem se nedopracovala k dobrému pocitu. Ale budu malovat, uz teď jsem z toho hotová. Tak snad ... A že ty staré šicí stroje něco vydrží , což se o nových prý nedá říct
Irena Mertová
Dobrý pocit po akci. Určitě za chvíli zjistíš, že jsi vyhodila něco, co by se zrovna hodilo - a naopak :-). Tedy já to aspoň takhle vždycky mám...
Eva Mužíková
Ještě k tomu pocitu. Nedávno jsem se dala do likvidace nepotřebných dokladů. Ale stejně jsem z některých udělala složku - zlikvidovat později,.. To se šanonům ulevilo a mně taky.
Hana Polednová
Hezký článek. Mám doma 50 let kufříkový stroj Lucznik a ten byl kdysi využitý na 100 %. I když jsem amatérka, šila jsem na děti podle štřihů. Dokonce jsem si nechala nastřihnout několikery šaty do tanečních a povedly se. Mám schované ústřižky látek, ale nevyhazuji je, občas se na něco hodí. Vyhodila jsem jen zbytky na opravy montérek, těch jsem se naopravovala opravdu hodně. Dnes už jen opravuji a upravuji, ale bez šicího stroje si to nedovedu představit.
Naděžda Špásová
Děkuji, mám radost, že v tom nejsem sama. Roušky jsem šila taky, ale moc jsme si je neužili. A to jsem nenapsala, že mám ještě velkou tašku se zbytky vlny, protože jsem pletařka.
Hana Rypáčková
Ta fotka je nádherná... Taky mám starou Veritasku .. Maminka byla vyučená švadlena a stále na nás šila , i když salóny zrušili.. Naučila jsem se šít a na děti se tak dobře šilo.. Do tanečních šaty a tím jsem skončila.. Po dlouhé době jsem zase šila o sto šest. Bohužel roušky... Z odstřižků ještě na přání Valince na panenku.. Ale vyklízet mám opravdu co.. Krámů v bytě je ještě dost.
Jarmila Komberec Jakubcová
Šití je můj koníček ale mám málo času. Nejvíc jsem šila před 2 léty roušky. Vytáhla jsem ze šuplíků různé zbytky látek.
Helena Votíková
Moc dobře ti Naďo rozumím. Šuplíky, jak tam se věci rády ukládájí... asi samy.
Martina Růžičková
Tento pocit znám a je dobře, když člověk má někoho, s kým by se o něj podělil. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.