Dobrý pocit
FOTO: autorka

Dobrý pocit

6. 2. 2022

Určitě to známe všichni, něco děláme a pak se stane něco, na co se chystáme spoustu let a to je zbavení se toho, co se vám hromadí a hromadí. Nebudu vás napínat, jde o úklid v šicím stroji. Ano, čtete správně, jde o můj 48 let starý skříňový šicí stroj Veritas, který jsem dostala k maturitě. Byla to první a poslední cenná věc, kterou jsem od svých rodičů obdržela. Putoval všude se mnou a slouží dodnes.

Vystudovala jsem SPŠ oděvní v Praze, kde jsem se naučila šít. V rukodělných pracích jsem celkem zručná a během let jsem sobě a dětem ušila spoustu oblečení, peněz moc nebylo a tehdy mě to navíc bavilo. Jak šly roky, láska k šití mě začala opouštět, navíc po revoluci bylo vše dostupnější.

Stroj stojí přikrytý v ložnici, ale vzhledem k tomu, že je potřeba občas něco zašít, zkrátit, upravit, jsem v té chvíli ráda, že ho mám a je stále po ruce. No, nebudu vás napínat, za ta léta se uvnitř stroje hromadily zbytky z látek, látky, které jsem nikdy nepoužila, odstřižky (co kdybych je někdy potřebovala), třeba se to bude na něco hodit. No nehodilo, jen to přibývalo a přerůstalo přes malý prostor ve stroji.

Dnes, to je sobota odpoledne, jsem se rozhodla, že zkrátím manželovi rukávy u nové mikiny, no přece to nebude nosit ohrnuté. Mimochodem, já ty mikiny mám dvě a klidně si ty rukávy ohrnu. No, moudřejší ustoupí, že? Tak jsem vyndala z vnitřku pytle se zbytky, a jak tak šiju, napadlo mě, že bych konečně mohla udělat dobrý skutek a vyházet vše nepotřebné. A tak se také stalo, do kontejneru půjde velký pytel se spoustou odstřižků. Samozřejmě, že jsem si něco nechala, jeden nikdy neví.

No, a to je ten dobrý pocit, který jsem v tu chvíli cítila a o který se chci s někým podělit, a s kým jiným, než s přáteli na íčku? Titulní foto je trochu zavádějící, ale stejně dobrý pocit jsem měla, když jsme loni 20.2.21 tento splav objevili. Není to nic světoborného, ale prostě jsem cítila potřebu to napsat.

můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Také jsem vystudovala SPŠ oděvní, kde jsem se naučila šít. Svůj šicí stroj značky Veritas mám od svých osmnácti let a dobře mi slouží dodnes. I mně se po určité době nahromadí různé zbytky látek, přízí a jiných věcí souvisejících s textilní tvorbou. Ty pak posílám do jednoho dětského domova a děti je zase mohou využít ke svému tvoření.
Alena Velková
Gratuluji k úspěchu :-)) Já vyklízení nechám na březen a budu vše opatrně pašovat z domu, aby to rodiče neviděli a zas mi to nenastěhovali zpátky :-)
Marie Měchurová
Taky jsem uměla šít. V mládí jsem podle Burdy vytvářela modely pro sebe i bundy pro manžela. Všechny tři děti chodily v doma zhotovených věcech. Teď už nešiju, baví mě háčkování přehozů a polštářů.
Marcela Pivcová
Naďo, dobrý pocit po likvidaci už nepotřebných věcí si dovedu dobře představit. Netýká se jen zbytků látek, ze kterých jste někdy něco šila, ale i mnoha jiných předmětů a materiálů. Mně zase donedávna zbývalo plno vlny na pletení, barvy, obrázky z kalendářů a jiné materiály. Tak jsem rozmýšlela, kdo by je mohl použít a většinu už jsem rozdala - do klubu pro seniory, do školy nebo kamarádkám.
Jana Hošková
Tohle dobře znám. Taky se musím moc přemlouvat, abych čas od času udělala pořádek ve svém šicím stroji. A bohužel jsem zaznamenala, že do úklidu čehokoliv se mi chce rok od roku čím dál méně...pocit nepocit... :-)
Dana Puchalská
U nás doma se šilo dost a dost. Pamatuju na několik značek šicích strojů -Singer,Bobin,Lada a všechny byly krásné. A ráda jsem poslouchala zvuky, které vydávaly. Já doma už žádný nemám. A vím,že by se mi hodil.
Zuzana Pivcová
Naďo, v tomto jsem Tvým pravým opakem. Šít jsem nikdy neuměla. Mám po pratetě starý prvorepublikový šicí stroj Bobbin, který mi vždy v mém malobytě sloužil jen jako odkládací stolek. Nešila jsem na něm nikdy, zato jsem mu poničila desku od vody. Ale ráda bych ho i někomu starostlivějšímu dala.
Věra Ježková
Taky mám dobrý pocit, když něco vyhodím. Šicí stroj měla babička – singrovku – i maminka – kufříkový. Šití na stroji jsem po nich nezdědila. Radši jsem pletla. V ruce šít umím. Krátit rukávy u mikiny by mě nenapadlo, taky bych je ohrnula. :-)
Anna Potůčková
Také jsem majitelko šicího stroje zn. Visnja. Koupila jsem si jej už jako vdaná v kufříku, který jsme pak předělali s manželem do skřínky a takto jej mám i v dnešní době. Hlavně mě slouží na šití záclon, závěsů a různé zkracování či opravy oděvů.
Naděžda Špásová
Děkuji za vaše příspěvky, moje zbytky odstřižků jsou už jen do kontejneru, ty lepší jsem si nechala. Vím ale, že je nepoužiju.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.