Cher - If I could turn back time
Foto: Wikipedie, koláž autorka

Cher - If I could turn back time

1. 2. 2022

Přiznávám, že nevyberu jednu píseň, která by byla absolutní vítěz v kategorii mých "srdcovek". Je jich zkrátka víc. Spojuje je to, že mně vlévaly krev do žil v časech, kdy mi bylo ouha. Dnes by se moderně řeklo, že mě dokázaly převibrovat výš. Tam, kde není smutek, kde je síla a radost ze života. Ostatně, ty songy fungují dobře, i když je život klidná plavba.

Jednou z takových písniček je ta, kterou natočila Cher v roce 1989 na válečné lodi USS Missouri. Otextovala ji Diane Eve Warren. Kdo nezná ten slavný klip, asi se zhrozí. Jak je ordinérní. Ano, je. A na prvý pohled se může zdát, že ani hudba, ani klip se vůbec nehodí k textu. Ten je smutný a něžný. Je o tom, jak člověk může dodatečně už jen litovat, když zavinil, že od něj druhý odešel. Kvůli tomu, že ho druhý ve své pýše zraňoval. A tak si Cher přeje, aby mohla vrátit čas, aby našla způsob, jak vzít zpět slova, kterými ubližovala. Lituje, jak se chovala, a přeje si, aby se její milý vrátil a miloval ji, jako před tím, než od ní odešel.

Proč zrovna tahle písnička? A zrovna ten ordinérní klip? Proč by měly posílit? Jednak je to samozřejmě hudbou. Ta je famózní, parádní rock. Ale i tou naprosto výjimečnou scénou. Ta kašle na všechny "zaprděnce".  Na ty, kteří se zhrozí, když uvidí běhat témeř nahou čtyřicítku na palubě válečné lodi před pološílenými mariňáky. A tohle je to, co mě posílí. Ne snad, že bych vyrazila na tu loď (smích). Mám svoje limity (smích) a míry (smích). Ta scéna je pro mě o tom, že když jste na tom bídně, tak není  jedinou možností zalézt do kouta a lízat si rány.  Že to jde i jinak. Třeba můžeme provést něco, co vypadá šíleně, ale není to úplně šílené.

Zkrátka, ta písnička je pro mě univerzální v tom, že když nás někdy překvapí osud, tak i my ho můžeme překvapit. Můžeme, místo sténání, zatnout zuby, sebrat odvahu a ... vyjít na palubu USS Missouri!

A tam předvést krom svého bláznovství i to nejlepší, co v sobě máme.

Oficiální video: 

 

---

Příspěvek není soutěžní. Cher na mě mrká, že už mám končit, že se chystá na palubu, ať nezmeškám její vystoupení...

---

Kdo je Cher? I když je to zbytečné, připomeňme si z Wikipedie:  Cher (* jako Cherilyn Sarkisian 20. května 1946, El Centro, Kalifornie, USA) je americká zpěvačka, skladatelka, tanečnice, herečka, producentka a módní symbol arménského původu. Někdy také označována jako bohyně popu, byla popsána jako ztělesnění ženské nezávislosti v oboru, ovládaném muži. Je známa svým výrazným kontrastním hlasem a činností v mnoha oblastech zábavního průmyslu, různorodostí stylů i vystoupení během své více než padesátileté kariéry.

hudba
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
Tato válečná loď je scéna opravdu smutně výjimečná a v souvislosti s dnešními snahami je s podivem, že se tu ocitla. Na ní byla v září 1945 podpisy ukončena válka a je známo, že o tom rozhodly atomové bomby.
Granda Nekonata
18.27 další pecka (kompozice) z tohoto ranku, taková léčivka (kterou zaprděnci okamžitě odsoudí, ale která po třicátém přehrátí spolehlivě zafunguje a vrátí radost do života) je pro nás holky tahle: https://www.youtube.com/watch?v=NMNgbISmF4I - užij si to :-)
Zuzana Pivcová
Nějak nedovedu přesně charakterizovat "zaprděnce". Má to být (v originále asi dwarf) člověk malý svými názory?...jak pravil básník Sláb jenom ten, kdo v sebe ztratil víru, a malý ten, kdo zná jen malý cíl?
Jitka Caklová
Jsme různí, mně v 60. letech bylo 10 - 20 let, TV jsme neměli a v rámci rodiny jsem měla úplně jiné starosti. Bylo mi úplně jedno, kdo byla Cher, stejně jako dnes je mi jedno, kdo je dnes. Stejně tak je mi v mém věku jedno, jestli jsem v očích některých "zaprděnců" "klimakterický diblík". Když přijdou chvíle, kdy jsem ve svém věku šťastná, protože se mi daří, říkám si, "škoda, že mě to nepotkalo o 50 let dřív", pak ale mávnu rukou a řeknu si "proč? ", jsou lidé, kteří to třeba nepoznali nikdy" a znovu a znovu "zatnu zuby, seberu odvahu a vstoupím na pomyslnou palubu USS Missouri. Před padesáti ani čtyřiceti lety bych to nedokázala :-).
Granda Nekonata
16.11.: rozumím. Já měla na mysli nápomocnou písničku, ne zpěvačku. Popisovala jsem tu zvláštní kompozici. Cher jako takovou asi taky zase tak nemusím. Ale tři čtyři písničky od ní jsou super (včetně té, kterou zmiňujete).
Zuzana Pivcová
Smyslu této písně i Vašeho příspěvku samozřejmě rozumím, ale Cher mi jako prototyp toho, kdo chce sobě i jiným dokázat, že i ode dna se dá odlepit či vynořit se, hlavně pak nekonvenčním způsobem, zrovna nesedne. Znala jsem ji a líbila se mi tak v 60. letech v hitu s manželem Sonny Bono "I Got You Babe". Uznávám její různorodost, tento hit se mi nelíbí a jako žena po sedmdesátce je naprosto umělá, včetně někdejšího odstranění posledního páru žeber kvůli zeštíhlení pasu. Samozřejmě respektuji další odlišné názory.
Jitka Caklová
Trefné! Kdo ví o čem píšete, tak si Váš každý další článek rád přečte.
Václav Soukup
Znám dobře ten klip ! Vystihla jste to perfektně. Nás na vojnu jezdili bavit " poněkud opelichané celebrity ", , tak jsme zůstali i díky " bromu v čaji " klidní a neteční.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...