Cher - If I could turn back time
Foto: Wikipedie, koláž autorka

Cher - If I could turn back time

1. 2. 2022

Přiznávám, že nevyberu jednu píseň, která by byla absolutní vítěz v kategorii mých "srdcovek". Je jich zkrátka víc. Spojuje je to, že mně vlévaly krev do žil v časech, kdy mi bylo ouha. Dnes by se moderně řeklo, že mě dokázaly převibrovat výš. Tam, kde není smutek, kde je síla a radost ze života. Ostatně, ty songy fungují dobře, i když je život klidná plavba.

Jednou z takových písniček je ta, kterou natočila Cher v roce 1989 na válečné lodi USS Missouri. Otextovala ji Diane Eve Warren. Kdo nezná ten slavný klip, asi se zhrozí. Jak je ordinérní. Ano, je. A na prvý pohled se může zdát, že ani hudba, ani klip se vůbec nehodí k textu. Ten je smutný a něžný. Je o tom, jak člověk může dodatečně už jen litovat, když zavinil, že od něj druhý odešel. Kvůli tomu, že ho druhý ve své pýše zraňoval. A tak si Cher přeje, aby mohla vrátit čas, aby našla způsob, jak vzít zpět slova, kterými ubližovala. Lituje, jak se chovala, a přeje si, aby se její milý vrátil a miloval ji, jako před tím, než od ní odešel.

Proč zrovna tahle písnička? A zrovna ten ordinérní klip? Proč by měly posílit? Jednak je to samozřejmě hudbou. Ta je famózní, parádní rock. Ale i tou naprosto výjimečnou scénou. Ta kašle na všechny "zaprděnce".  Na ty, kteří se zhrozí, když uvidí běhat témeř nahou čtyřicítku na palubě válečné lodi před pološílenými mariňáky. A tohle je to, co mě posílí. Ne snad, že bych vyrazila na tu loď (smích). Mám svoje limity (smích) a míry (smích). Ta scéna je pro mě o tom, že když jste na tom bídně, tak není  jedinou možností zalézt do kouta a lízat si rány.  Že to jde i jinak. Třeba můžeme provést něco, co vypadá šíleně, ale není to úplně šílené.

Zkrátka, ta písnička je pro mě univerzální v tom, že když nás někdy překvapí osud, tak i my ho můžeme překvapit. Můžeme, místo sténání, zatnout zuby, sebrat odvahu a ... vyjít na palubu USS Missouri!

A tam předvést krom svého bláznovství i to nejlepší, co v sobě máme.

Oficiální video: 

 

---

Příspěvek není soutěžní. Cher na mě mrká, že už mám končit, že se chystá na palubu, ať nezmeškám její vystoupení...

---

Kdo je Cher? I když je to zbytečné, připomeňme si z Wikipedie:  Cher (* jako Cherilyn Sarkisian 20. května 1946, El Centro, Kalifornie, USA) je americká zpěvačka, skladatelka, tanečnice, herečka, producentka a módní symbol arménského původu. Někdy také označována jako bohyně popu, byla popsána jako ztělesnění ženské nezávislosti v oboru, ovládaném muži. Je známa svým výrazným kontrastním hlasem a činností v mnoha oblastech zábavního průmyslu, různorodostí stylů i vystoupení během své více než padesátileté kariéry.

hudba
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...