Jeden můj obyčejný den

Jeden můj obyčejný den

30. 1. 2022

Po třetí posilovací dávce spím v noci téměř o 2 hod. méně. Zapínám topení a lezu zpátky do postele rozčilený z toho, že v 6 hodin ráno se ještě nikde nesvítí. Pí dr. mne po telefonu ujišťuje, že nejsem sám a že po cca 2 měsících by se můj spánek měl upravit k lepšímu. Sleduji v leže ranní zprávy a ke svému zděšení zjišťuji, že už si s komentátory a politiky povídám. Nejsou to žádné lichotky, ba právě naopak !

Pasáž o průběhu ranní toalety ohleduplně vynechám, jen ten pohled do zrcadla v koupelně mě hodně zdeptá. Lehká snídaně a první káva mě trochu " nastartuje " a já se hlasitě chechtám u sledování nekonečného seriálu MASH. Okolo deváté jdu do práce / rozuměj k počítači /. Na jeho " vítejte " mu slušně poděkuji. Je to můj stálý přítel, bez kterého si v podstatě nedovedu představit svůj spokojený život. Rychle mažu většinu e-mailů a hlavně pak ty, které mně vyhrožují, že pokud je nepřepošlu dál .... no však to dobře znáte !

" Íčko projedu od hlavy až k patě ", jedině, na co nemám sílu  číst, jsou některé " sáhodlouhé " příspěvky. Jak se blíží desátá hodina, začínám být lehce nervózní a přesunuji se do kuchyně. Dnes mám totiž velký den ! Budu vařit jelení guláš ! Vybral jsem si " chlapský recept " a začínám připravovat potřebné suroviny. Z mrazáku jsem včera přesunul 1. 350,- kg nádherného tmavě červeného masa do lednice, a tak jeho naporcování mně při mé pomalosti trvá hodně dlouho. Adekvátně k jeho váze krájím 6 velkých cibulí, loupám a drtím česnek, připravena je ostrá paprika, olej, sůl, drcený kmín, hladká mouka, rajský protlak, pikantní marmeláda a 0,7 L hustého španělského vína. Vůbec nechápu, že moje manželka začíná přípravu oběda tím, že zapne plotýnku na sporáku a teprve pak krájí cibuli atd. To já stojím u sporáku jak voják na stráži a za chvíli je dřez plný použitých talířků a ostatního nádobí. Výsledek je famózní ! Když rozpočítám náklady na počet porcí, vyjde jeden plný talíř na cca 40 Kč,- a já " nakrmím jak naše mladé, tak i mou manželku ", která mě poprvé za vaření pochválila. Další krabičky dávám do mrazáku a kromě toho mám na dva další dny postaráno o skvělý oběd. Horu nádobí, včetně obrovského hrnce, nechávám " odpučet " ve dřezu na večerní čas. To je jedna z výhod mého bydlení single.

Po obědě začíná dlouhá siesta s druhou kávou. Časopis mně po chvíli padá z rukou na koberec a já doháním vsedě spánkový deficit. Ve 14 hod. už stojím " pod ocasem " a vyrážíme s kamarádem pěšky přes " Staromák " a Karlův most do naší " svatyně " na točenou tankovou " plzeň ". Po takovém obědě si výjimečně dopřávám 3 piva, i když vím, že nedělám dobře. Z metra jdu domů se zpoceným čelem a toporným krokem, boty si rozvazuji již ve výtahu a bundu házím na koberec, abych to na poslední vteřinu stihl. Jsem lehce " rozhozený ", ale nějaký vnitřní hlas mně napovídá : " Vašíku, tak teď si udělej kafíčko a vyndej si z lednice tu pomázánku. Až půjdeš zase na záchod, zastav se ve sklípku pro rajčátka. Ne, to pivo už z lednice nevyndávej ! "

Večer " čučím " na zprávy, střídavě usínám a vyberu si z bohaté nabídky programů nějaký film či sport. Současně se těším na další den svého seniorského života !

P.S. Přiložená fotografie je z toho hrozného období, kdy byla naše " svatyně " uzavřena. Bouchal jsem silně a dlouho, ale bez výsledku !

 

 

 

 

 

 

 

 

můj příběh
Hodnocení:
(4.6 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Moc zajímavé, konečně něco ze života. Odpolední program se mi moc líbí.. Ty návraty se svlékáním ve výtahu znám...
Soňa Prachfeldová
Každý obyčejný den je něčím originální, jen se rozvzpomenout, co se nám ten den nejvíce líbilo, nebo chutnalo. Je fajn , když si muž umí uvařit a ještě pozve hosty. To nádobí bych jim dala umýt, když se tak dobře nadlábli. Po pivu se asi chce opravdu spát, ale je to český národní nápoj, tak proč si ho nedat. Plzeň mi chutná.
Václav Soukup
Ano pí. Dano, chodím tam už dobrých 20 let a je mně tam moc dobře. Jezdí tam dokonce i " Plzeňáci ", kteří tvrdí, že tak dobře ošetřenou " plzeň " mají jenom u nich v restauraci " Na Parkáně ". Majitel je je moudrý člověk, který drží cenu cenu na 39,- Kčs a ví, že to dostane zpět na " obědech " a večeřích.
Jan Zelenka
Až na ten odpolední program to mám stejné. A bohužel vařím pouze pro sebe, protože už žiji sám. Do hospody nemám s kým jít. A i kdybych měl, asi bych nešel kvůli možné nákaze. Jo, a nádobí umývám hned při vaření. Nesnáším bordel v kuchyni.
Zuzana Pivcová
Zdá se, že to zvládáte dobře. To Vám srdečně přeji.
Dana Puchalská
Václave,děkuju za vtipný článek. A jen tak pro informaci... Že to bylo U Glaubiců ? :-D
ivana kosťunová
Celý náš život se skládá z obyčejných dnů. :))
Miloslava Richterová
2h sem, 2 tam, mě tma čilí I v 5, přeji další krásné obyčejné dny :-)
Zdenka Soukupová
Václave, den nebyl tak úplně obyčejný, když jste uvařil ten neobyčejný gulášek. ☺☺☺ A přeju lepší spaní.
Jindra Hubačová
Moc prima povídání, opět veselé, pobavilo. Za hvězdy se omlouvám a přidávám**********Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.