Adrenalin na běloruské hranici

Adrenalin na běloruské hranici

17. 1. 2022

Stojím ve dveřích lůžkového vozu na peronu hl. nádraží v Praze. Výpravčí už má píšťalku v ruce, když se " zjeví "  znenadání 3 kavkazané v kožených bundách a se slovy " vazmi v Maskvu " hází 2 velké tašky k mým nohám. Vlak " Dukla " se rozjíždí, já zavírám dveře a hned si uvědomuji, že mám velký problém. Mám teď dobrou hodinu práce výběrem jízdenek, lůžkových lístků a pasů na 2 vozech, a tak do tašek se dívám až někde za Kolínem. Jsou plné krásně zdobených velkých nožů a dýk, které nosí na Kavkaze každý muž od svých 15-ti let. Podle našich i běloruských zákonů se pašování zbraní do cizího státu trestá vězením a já nevidím žádné dobré řešení této " prekérní " situace.

Naše policie by tašky zabavila, vysadila by mě z vlaku a odvezla k podání vysvětlení, kterému by možná ani neuvěřila. Ti mafiáni by si mě pak tvrdě  podali ", a jestli bych to přežil, musel bych jim uhradit obrovskou částku v USD, kterou jsem pochopitelně neměl. Pokud by to našli běloruští celníci, jdu okamžitě do " ťurmy ", rychlý soud a tvrdý trest pro " kapitalistu " z ČR. Nedělám tedy nic a volám na pomoc svého " strážného anděla ". Ráno v Katowicích se mně uvolnilo kupé, které sousedí s mým služebním oddílem. Ukládám tašky pod víko dolního lůžka a nacvičuji si svou obhajobu. Tašky si patrně zapomněli vyzvednout Poláci, kteří v Katowicích vystoupili. Cesta po východním Polsku je dlouhá a únavná, mí cestující se se mnou moc nebaví. " Za čem vam nužnyj amerikanskyj radár ", ? - oboří se na mě jedna " báryšna ", která si ke mně přišla koupit čaj.

Jak se vlak blíží k hranici, čistím si boty, uniformu a beru si čistou bílou košili a kravatu. Stará " nádražácká " čepice vypadá vojensky a tak mě snad bude to " komando " pasováků a celníků bude brát vážně. S kolegy, kteří jsou oblečeni v teplákové soupravě,  se " nemazlí ". O mém dalším osudu rozhoduje, kdo z nich nastoupí jako první na můj vůz !!! Sláva ! Je to " pasovák " kterého usazuji na postel, pod kterou jsou tašky. Procházející celníci nemají odvahu důstojníka " zvednout ", ale na dalších oddílech obou 2 vozů provádějí " superkontrolu ". Když všichni odejdou, roztřesou se moje kolena tak, že si musím dát přímo z lahve 2 pořádné " hlty " vodky, abych se trochu srovnal. V Brestu nám mění podvozky a po vagónech pobíhají " bábušky " , které se snaží cestujícím prodat doma vyrobené potraviny a ovoce. Marně je odháním, zřejmě dnes podplatily policisty. Jedna z nich, mladá, hezká a drzá, která vypadá jak " Carmen ", ke mně přistupuje s otázkou " a što ty takája muščína ? ". Než stačím reagovat, rychle se sehne a silně zmáčkne přes kalhoty moje nebohé " kuličky ". Řvu bolestí jako " Tarzan ", všichni na chodbě se smějí a já se zavírám v kupé,abych to zkroucený " do klubíčka " rozdýchal. Ráno je mám modré, ale už nebolí.

Po příjezdu vlaku na odstavnou kolej Běloruského nádraží v Moskvě přede mnou zastaví černý mercedes a chlápek se zjizvenou tváří si bere tašky a podává mně obálku. Když ji odmítnu převzít, kroutí nevěřícně hlavou a odjíždí. Dal jsem tím najevo, že s nimi nechci už nikdy nic mít ! Můj pomocník, který 2 noci a jeden dlouhý den udržoval na vozech čistotu a topil v kamnech, je " k smrti " unavený. Po krátkém odpočinku by měl podle instrukcí stáhnout použité prádlo, ustlat 52 lůžek, vyluxovat a vzorně připravit oba vozy na noční nástup cestujících. Posílám ho spát a vybírám si z řady zájemkyň statnou Ukrajinku, která splní úkol ve vzorné kvalitě za necelé 3 hodiny. Platím jí ze svých diet dohodnutou částku v USD a udělal jsem tak radost hned dvěma lidem na této planetě ! To je má " úlitba " strážnému anděli, který mě neopustil ani v této těžké chvíli !

P.s. : Upozorňují všechny vyšetřovatele, státní zástupce a soudce, že vše jsem si vymyslel v rámci tzv. " umělecké nadstavby ".

A ta barva taky " nesedí ", byly spíš fialové  !

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Václav Soukup
To rozhodně udělejte ! Už se moc těším.
Zdenka Jírová
Vaše povídka se četla jako dobrá detektivka. Také jsem zažila v cizině situaci na hraně zákona. Nešlo nám o život, ale nepříjemnost by to mohla být. Inspiroval jste mne, možná o tom také napíši.
Václav Soukup
Do Stuttgartu jsem jezdil nejraději pani Zuzano. Kousek od odstavného nádraží byly dvoje termální lázně, které tam objevili už staří Římané. Po třech hodinách jsem vyšel jako znovuzrozený.
Jana Šenbergerová
Nic takového bych zažít nechtěla, ale četlo se to dobře. Pokud jste to nezažil, dobře jste to vymyslel.
Zuzana Pivcová
Připomnělo mi to fakt, že v 90. letech jezdili Ukrajinci , kteří tu byli na práci, s výdělkem za rodinou domů. Říkalo se, že je Na Florenci, odkud vyjížděli autobusem, vždy obrali o peníze mafiáni, takže jeli téměř s prázdnou. Řidiči autobusů nemohli nijak zasáhnout. Také si pamatuji, jak jsem jela na služební cestu do Stuttgartu. Dostala jsem jízdenku na noční vlak, odjezd 23, 40 z Hlavního. Nádraží bylo plné hrozných týpků, z nichž mě někteří oslovovali. Hrozně jsem se tenkrát bála, že to nepřežiju nebo že mě přinejmenším okradou.
Václav Soukup
Díky všem ! K napsání tohoto příběhu mně přivedly " Devadesátky ", které nyní vysílá ČT. Opravdu to tehdy nebyla žádná legrace a na nějakou pomoc ze strany Policie ČR nebylo možno spoléhat. Měli také práce nad hlavu, protože z východu a z Balkánu se k nám přesunovaly velké skupiny " mafiánů ". Měl jsem pistoli u spánku, kudlu na krční tepně, o rvačkách s opilci ani nemluvě. Dodnes se mně občas zdají děsivé sny !
František Matoušek
Hezká povídka, ani se nezdá vymyšlená.
Jan Zelenka
Václave, pěkný příběh, ale nevím, co vše jste si v něm vymyslel. Ale vypadá to věrohodně!!
Margita Melegova
Mne clanek pobavil, ale nebyla jsem ve Vasi kuzi at to bylo smyslene nebo skutecne.
Eva Mužíková
Václave, tak to já bych z toho vlaku utekla hned na první zastávce.. / pochopitelně nadneseno/. .. jestě něco : " Modrá je prý dobrá".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.