Nové koště dobře mete
Ilustrační foto: Pixabay

Nové koště dobře mete

29. 10. 2021

Tak na radu Hanky Rypáčkové, Aničky Potůčkové, Julie Vargové a Marie Měchurové jsem se rozhodla flintu v žitě nechat a chci v soutěži ještě pokračovat a napsat článek na přísloví: "Nové koště dobře mete."

Toto přísloví dříve platilo na každého, kdo nastoupil nově do zaměstnání, ze začátku se pracovat hodně snažil a posléze na tu práci začal kašlat. Teď každý, kdo má práci, si jí váží a mete co nejlépe.

Já toto přísloví trochu změním na něco úplně praktického. Vlastnila jsem koště, ještě poctivě dělané a tedy bytelné. Sloužilo úžasně. Co já jsem s ním vymetla špíny a asi bych vymetala tu špínu dál, ale koště zmizelo. Já jsem ho totiž zapomněla stát u domovních dveří a někomu se líbilo tak, že si ho odnesl a nebo na něm odletěla nějaká čarodějnice.

Nezbylo mi, než si jít koupit koště nové. Koště bylo velmi hezké a mělo krásně modré štětiny. Jaké však bylo moje překvapení, když po prvním zametání opustila koště polovina těch krásných štětin.

Zkusila jsem, jestli koště není v záruce, a šla ho reklamovat. Narazila jsem a bylo mi řečeno, že bůhví, co jsem s tím koštětem metla. No bůhví jsem nemetla, metla jsem jen obyčejný prach. A na koštěti žádný návod, co s ním mám zametat, nebyl. Prach teď zůstává na svém místě a já hledám šikovného soukromého podnikatele, který ještě koště vyrábí po staru.

A tak nevím. Myslíte, že toto přísloví ještě platí?

Můj příběh Podzimní soutěžení 2021
Hodnocení:
(4.8 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Máte pravdu pane Františku, mně mimo koštěte odešla varná konvice, vysavač a další a další. Ta minutka mi ani fungovat vůbec nezačala.
František Matoušek
Jak je vidět Hanko, tak přísloví o novém koštěti už dávno neplatí. Nedávo jsme si koupili nový minutník. Vydržel necelý měsíc. Když jsem ho šel reklamovat, v domění, že domů se budu vracet s novým vyměněným, tak se mnou chtěli sepsat papír o reklamaci a že mi vyrozumnění i případně nový minutník přijde za měsíc. Odešel jsem v kapse se starým minutníkem a ve vedlejším obchodě jsem si koupil nový (u nich ne, abych jim ukázal svůj nesouhlas s jejich postupem). Když jsem přišel domů a příhodu jsem vyprávěl manželce, tak s ironií v hlase prohlásila :" No to určitě nebudou týden spát". Společně jsme se tomu zasmáli. Teď jen trnu, kdy dozvoní i ten nový a já budu muset odhadovat čas při vaření vajíčka na měkko zase jen na hodinách.
Marie Měchurová
Nejenom koště nic nevydrží. Bydlíme v domečku 15 roků a už máme 3. automatickou pračku. Ty tam jsou výrobky, které sloužily i několika generacím.
Hana Rypáčková
Dobrý. O nových vedoucích pracovnících se to říkalo. A když nemetli, tak pak dometli. Mám koště skvělé, staré, s lopatkou na dlouhé tyči. Dobře mete, jen ty štětiny nějak zchlupatěly a tak jsem je zastřihla nůžkami. Nejlépe mete smetáček z pravých žíní, taky starý. Je dobře , že košťata nevymřela, když jsou robotické vysavače.
Zdenka Soukupová
No, asi jak které. Já jsem s jedním taky měla smůlu. Asi po třetím použití (jen doma na smetí, ne venku třeba na kameny apod.) se mi zlomila násada.
Hana Šimková
Aničko dobrá hospodyňka také pro pírko přes plot neskočí atd..... Prostě přísloví vymírají.
Hana Šimková
Jo a paní Kosťunová Vám mete dobře? Že bych Vám také jedno udělala.
Anna Potůčková
Já myslím že některá přísloví už neplatí dávno a toto je jedno z nich. Další přísloví které mě napadá že už dávno také neplatí je toto: "S poctivostí nejdál dojdeš". Bohužel opak je pravdou.....
Jana Hošková
Zuzko, to mi připomnělo, jak jsem šla jednou reklamovat nové boty a vedoucí tehdejší Obuvi mi otráveně řekl: Vy jste v nich chodila, co ?
Zuzana Pivcová
Nevím, jestli přísloví má u nových pracovníků dosud platnost. Ale nové výrobky mají myslím funkčnost čím dál kratší, možná i proto, aby si lidé museli koupit nové. Díky za úvahu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.