Tak dlouho chodil se džbánem pro ego, až na starobu zůstal sám
FOTO: Jana Mesarčová

Tak dlouho chodil se džbánem pro ego, až na starobu zůstal sám

29. 10. 2021

Když se děvčeti začnou zahřívat lýtka, nejedna máma zesmutní, protože nastane okamžik, kdy sdílené bezstarostné dětství její dcery nahradí nesdílené dceřino dospívání se všemi tajnostmi včetně milosrdného lhaní.

A potom, když dospělé děvče omámí „opravdová láska“ a daruje své srdce vysněnému princi, máma s hlubokým pochopením a odevzdanou trpělivostí přihlíží. Dopřává své dceři mít zrůžovělé city v oblacích a zažívat nekonečně dlouze šťastné chvilky, protože následný život s mužem, byť něco dává, také dosti sebere. Ona už ví.

Roky letí jako voda. Vše zevšední. Rodina s příbuzenstvem nedávno bezchybně fungující promění se do bouřkových přeháněk střídajících slunné dny. Světlo z blesků se přerodí na malá velká zklamání. Oči ještě zamilovaného děvčete jsou najednou plné slz, její tělo sužují bolesti a raněná dušička sálá prázdnotou a opuštěním. Pohled do zrcadla nepotěší, naopak. Jen princ, jakoby nic, bez výčitek, opakovaně cválá do vedlejších království, vždyť sémě má na rozdávání. Co na tom, že už není krasavec, šrajtofličku má ještě buclatou. A koneckonců, je pánem tvorstva. „Vždyť se jen pobaví, není hlupák, doma má své pohodlí, čisto a teploučko, i voňavé koláče ho věrně čekají. Vše donchuánsky okecá.“

Z děvčete po letech vyzrála moudrá žena, která své natrvalo usínající mámě něžně hladí upracované dlaně. Nevyčítá jí, že nevarovala. Ona už ví.  I do sebe zahleděný princ zešedivěl a viditelně zestárl. Dalo by se očekávat, že se zklidní a práce na zahradě nebo hry s vnoučaty jej naplní. Omyl. Jeho ego je nadále dotěrné, žádá si neodolatelnou pozornost a povrchní pukrlata. Ustavičně sedlá koně, aby v utajení odcválal vysypat pytlíček. Vůbec si při tom nevšiml, že si jeho žena zabalila svoje švestky a vyrovnaně odchází. Bude péct koláče jinde, možná bez lásky, ale bez dusícího ponížení.

 

Můj příběh rodina vztahy a sex
Hodnocení:
(4.9 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Není to asi moc dobré, když matka a dcera drží pohromadě proti dceřinu manželovi. Právě tak je to ale s matkou a synem proti snaše. Zdá se mi, že u otců to tak moc nefunguje. Nemohu ale nijak zobecňovat, protože jsem takovéhle příbuzenské vazby neprožila. Nám tatínek umřel v dětství a mluvit o mužích pak u nás bylo tabu. To také nebylo dobré, protože jsme se o normálním vztahu muže a ženy nenaučily v mládí nic.
Vlasta Ledlová
Foto je z Reykjavíku.
Martin Vrba
Pane Farský: Tak nevím přesně, kde se ta socha nalézá, ale jak ji pozoruji, jak je bytelně stavěná, tak je to zaručeně typ ženy, která by vyhovovala přesně L. Sobotovi, kterou hledal v seznamovací kanceláři u M. Šimka. :) :) :) https://www.youtube.com/watch?v=qnSvk9Ft2u4
Libor Farský
Zajímalo by mne něco víc o soše na obrázku. Prosím, kde bych to mohl vyhledat?
Hana Rypáčková
To , jak cválá vysypat pytlíček mne dostalo... Ale jinak dusivé čtení hodící se to covidové doby. Marnost nad marnost...
Martin Vrba
Máma ví většinou prd, ale většinou se řídí jen svou špatnou zkušeností a často to manželství dcery sama vlastní neutuchající pílí „uhněte do podoby“, aby se pak s dcerou usnesly na tom, že všichni muži jsou „bídáci.“ Nikdy ani nevíme, zda třeba i ona nestála za ztroskotáním toho jejího manželství. Pak to odsere i ten nejlepší chlap její dcery, protože ortel nad ním je už vynesen v době, kdy se v rodině ukázal s kytkou. Pak mu nezbývá jen zůstat v klidu, nechat si všechno líbit a věřit, že čas pracuje pro něj, nenechat se vyprovokovat za žádnou cenu. V tchyni je totiž ještě tolik hořkosti a jedu, že z pomsty vůči mužům je schopná zničit každé manželství. Znal jsem jednu, která se krátce před smrtí přiznala: Ano, já jsem hrozně žárlila a záviděla vám, že se máte tak rádi, já jsem si přece taky zasloužila takového chlapa!“ Už vyhublou na kost a kůži jsem ji políbil.
Jana Hošková
Hezky napsané. A pravdivé. Pořád. A máma ví (o té to hlavně v tom článku je), ví to už obvykle na samém začátku, anebo to tuší...jenže nemůže říct nic.
Martin Vrba
To je ale příběh spíše z minulého století, dnes už to i jinak na světě letí. Emancipace žen je to, o co tu dnes běží. A tak, co si smutného mohla dříve prožít jen žena, tak dnes už i muž si smí na vlastní kůži také prožít.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.