Věční dietáři. Lidé, kteří považují jídlo za hřích, nikoli za radost, nejsou šťastní
Ilustrační foto: Ingimage

Věční dietáři. Lidé, kteří považují jídlo za hřích, nikoli za radost, nejsou šťastní

11. 10. 2021

Pocity viny a selhání. Neustále další a další předsevzetí. A frustrace z toho, že opět nebyly dodrženy. Život lidí, kteří se řídí opakovaně nejrůznějšími dietami a výživovými trendy, bývá mizerný.

„Co jsem to zase provedla? Zasloužím trest.“
Tato slova nedávno zazněla v jedné kanceláři.
„Co se stalo?“ vyděsila se kolegyně.
„Co je?“ reagovala další.
„No podívejte, co jsem udělala. Hrůza. Jsem úplně nemožná,“ vysvětlila jejich spolupracovnice a ukázala jim prázdný obal od čokolády. Šlo o poměrně malou sladkost.
„No bože, tak sis dala čokoládu, no a co?“
„No ale to je strašné.“

Tahle debata není nijak výjimečná. Pro mnoho lidí představuje pozření bonbónu něco jako smrtelný hřích a jsou schopni se jím trápit tak, až získají pocit, že jsou nesvéprávní slaboši, kteří si nezaslouží nic než všeobecné odsouzení.

„Stejně jako v náboženství i v jídle nyní existuje takzvaný hřích a takzvané dobro. Dělíme nesprávně potraviny na jedy a superpotraviny. Chroničtí dieátři možná právě teď drží tu nej nej dietu ze stovek diet, kterou jim vnutila média či hubnoucí guru,“ popisuje výstižně současný stav Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB, jedna z nejuznávanějších českých odbornic za hubnutí a zdravý životní styl. A pokračuje: „Po nějaké době zjistí, že není k žití jíst syrovou stravu, když preferují teplé pokrmy nebo držet ketodietu, když milují čerstvé pečivo, zanechají toho a vůbec se nekontrolují, takže kila jdou nahoru až do doby, než se pustí do další diety.“

Ano, v těchto slovech se pozná hodně lidí. Nejrůznější diety a výživové směry ovládají životy čím dál více osob a všeobecně jsou považovány za naprosto normální. Divné naopak je, když člověk není schopen říct, jak se stravuje. Kdo to neumí popsat, je nyní v očích mnoha lidí přímo podezřelý.

„A co ty? Jak jíš?“ ptá se jedna kamarádka druhé.
„No jak to myslíš?“
„No jak se stravuješ?“
„Nevím. Normálně. Nevím, co odpovědět?“
„Chci se tě pozvat k nám na chatu, tak se ptám, co jíš a co nejíš?“
„Jím všechno.“
„Fakt? A jak se ten výživový směr jmenuje?“

Ano, někdo toto vypráví jako anekdotu, ale on je to spíše smutný příklad toho, jak lidé v posledních letech přistupují ke svému stravování. Spojují ho s různými trendy, směry, dietami a zapomínají, že je možné jíst i takzvaně normálně. Tedy střídmě, rozlišit, kdy máme hlad a kdy jen chuť, občas si dopřát něco dobrého, byť to třeba není zdravé a místo toho, abychom se tím pak trápili, se jít projít nebo si zaběhat.

Jsou lidé, kteří během života vystřídali i dvacet různých diet a stále věří, že jim nějaký směr pomůže shodit nadbytečná kila. Diví se, že se to stále ještě nepodařilo.

Jsou však i lidé, kteří se časem desítkami diet propracují k poznání, že jedinou cestou, jak shodit, postavu si udržet  a navíc se netrápit, je takzvané všímavé jedení. Někdo ho označuje jako trend, někdo naopak říká, že jde o přirozený způsob stravování a vůbec by se v souvislosti s tím slova jako trend, směr či móda používat neměly.

„Představme si pod tímto pojmem, že prožíváme potěšení z jídla, plně se na ně soustředíme a vnímáme jeho kvalitu. Všímavé jedení vytváří psychologickou bariéru vůči přejídání se tím, že si všímáme signálů z těla jako jsou hlad, nasycenost, plnost a spokojenost. Soustředění pozornosti pouze na jídlo, tedy všímavé jedení, vytváří zdravý vztah k jídlu. Potravinu nebo součást pokrmu vnímáme všemi smysly, uvědomujeme si jeho tvar, barvu, vůni, chuť, zvuk, křupavost. Konzumace je v daný okamžik naší jedinou činností,“ vysvětluje Iva Málková. Zní to krásně. Vlastně to spíše připomíná reklamu na nějaký gurmánský zážitek než na hubnutí.

A právě v tom je kouzlo všímavého jedení. Že má v člověku vyvolávat radost, klid, pocit pohody. Ne stres a pocity selhání, jak se to stává u většiny přesně naorganizovaných nedodržených diet.

dieta Zdravá strava
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Při dnešní nabídce je těžké být střídmý - ale nikdo to za nás neudělá. Mlsat je nejjednodušší příjemný zážitek. Tak jen abychom to mlsání doplnili ještě pohybem. Nic nového. Jez do polosyta a pij do polopita vyjdou Ti naplno léta je hodně stará lidová moudrost.
Věra Halátová
S dietami se začlo blbnout už někdy kolem roku 1966,7?, když byla módní anglická modelka, která si říkala Twiggy, t.j. proutek. Holky se jí chtěly podobat a držely dietu vajíčkovou, jablkovou, mléčnou, aj. Pamatuji si jednu atletku, běžkyni přes překážky, nevím na kolik metrů, která měla dojem, že "je tlustá" a držela nějakou příšernou dietu. Zhubla, ztratila chuť k jídlu a byl problém, aby spolkla sousto čehokoliv. Skončila v nemocnici. I se sportem. Jedna známá, kterou znám 18 let, drží nějaké diety na hubnutí neustále. Dělá mi přednášky co je a není zdravé, polyká křemelínu, nějaké mixy z mladého ovsa, no blbne na ultimo, asi je to nějaká vada psyché. Stejně nehubne. Ne, že by byla obézní, běžná postava starší ženy. Vůbec nechápu ty lidi, co se nechají ukazovat na internetu nebo v televizi a nechají se chválit, že zhubli, já nevím, 45 kg, 50 kg nebo x jiných kg. Proč? Proč se nejprve vypásli na cent a přes cent? Někde byl takový vtip, že nejlepší dieta je chirurgicky zašít ústní otvor. Není to tak dávno, kdy byl na internetu článek o tom, že angličtí vědci objevili novou hubnoucí dietu, kdy osobě, která touží zhubnout, zašijí ústa nějakým neškodným vláknem a nechají jen otvůrek na trubičku, aby ta osoba mohla přijímat zdravou tekutou stravu. Asi četli ten vtip.
Antonín Nebuželský
Hlavně, že nám chutná, na tom něco bude.
Jana Jurečková
Nejhorší byl odchod do důchodu. Neměla jsem tolik pohybu a hned bylo 10 kg nahoru. Začala jsem míň jíst a vše se srovnalo. Všechno je o jídle. Pořád jsem se pozorovala, kupovala nízkotučné výrobky, nesladila, nemastila. Pracně jsem tak zhubla třeba 2 kg. Jednoho dne jsem řekla a dost. Přestala jsem se řešit a dobře jsem udělala. Dost mi pomohl můj obvodní lékař, který řekl - Vy vůbec nejste tlustá. Jsem tedy v klidu a žádné extra recepty si nedělám.
Marta Novotná
Pohyb a nepřejídat se, mít se ráda a ráda žít.
Dana Divišová
Potěšení z jídla a pohyb. To je podle mne záruka duševní pohody. Mám to tak celý život. Moje snacha v dospívání stále držela diety. Jojo efektem vždy po dietě nabrala kila zpět. Když se seznámila s mým synem, měla téměř 90 kilo. Přestala držet diety a dnes po 25 letech má 62. Žádně diety, jen pohyb.
Jitka Caklová
Konečně "jsem tím, ne jen tím co jím" a jsem znovu štíhlá, nikoliv však vychrtlá, jako před padesáti lety. Umět být sama sebou, je pro mě to nejdůležitější v mém bytí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA