Fotoreportáž: Setkání v Hradci Králové
Foto: autorka

Fotoreportáž: Setkání v Hradci Králové

15. 9. 2021

Když se na íčku objevila zpráva o připravovaném setkání v Hradci Králové, hned jsem měla jasno. Pokud zdraví dovolí, pojedu. A jela jsem.

Poznávat historii i současnost města na soutoku Orlice a Labe přijela Dana z Pardubic s kamarádkou a s kamarádkou přijela i Alena z Roudnice. V deset hodin začalo putování bývalým královským městem. Vlaďka nás upozorňovala na významné stavby a přibližovala jejich historii. Poznávání nám zpestřila „bojovkou“. Hledaly jsme znak města. A to bylo radosti, když jsme lva s géčkem objevily.

Prvním cílem bylo historické centrum města /Velké náměstí/ a výstup na Bílou věž. Lituji, že jsem neviděla město z výšky 72 metrů a musela oželet pohled na vrcholy Krkonoš a Orlických hor. Ale výstup / 226 schodů/ bych nezvládla. Dalším bodem programu byl oběd. Na náměstí je restaurací jako máku, ale my zoufale hledaly tu nejvhodnější. Teprve v páté jsme zakotvily. Po obědě se rozloučily holky z Pardubic a ve čtyřech jsme pokračovaly v poznávání města. Z náměstí jsme sestoupily na Jižní terasy /označované jako terasy Jana Otčenáška/, přes Jiráskovy sady došly k soutoku Orlice a Labe a obdivovaly stavbu vodní elektrárny Hučák. A posledním bodem programu bylo krátké posezení při kávičce.

Velký dík patří Vlaďce za přípravu zdařilé akce, skvělé průvodcování a velkou trpělivost. Tu totiž potřebovala, když Alena a já jsme cvakaly a cvakaly.

Z výletu do Hradce Králové jsem připravila fotoreportáž. Zvu vás na krátkou procházku a snad se mnou budete souhlasit, že jsme prožily krásný letní den v režii sympatické íčkařky Vlaďky..   

cestování Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 32 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
O nic méně, po dlouhé řadě let připouštím, že ten pocit méněcennosti byl pouze v naší/mojí hlavě a to díky tomu, že jsem na tuto myšlenku/hru přistoupila. Nedostatek sebevědomí, pokud není v rovnováze s dostatkem, tak pocit méněcennosti se s člověkem dokáže táhnout dlouhou řadu let i s nepříjemnostmi, které sebou přináší. Dnes už si umím se sebou poradit, tehdy jsem to neuměla, takže to byl každopádně můj problém. Dnes když mě někdo osloví, třebas s dobrým úmyslem, tak ten nepříjemný pocit stále někde uvnitř dříme, ale díky odpuštění a to hlavně sama sobě, už "nebolí" :-) :-)
Jitka Caklová
Elen, to víš že dovolím, můj příspěvek totiž není stížností, ale pouhou vzpomínkou. Nic méně pošetilost a to nejen mládí, spočívá i v povyšování-se nad druhými. Tvým a samozřejmě i mým tvrzením, "co je lepší, než vůně čerstvě upečeného chleba a pečiva", bychom u našich vrstevnic, studentek středních škol, končících maturitou, i když z daleka neuměly co my, těžko obstály :-) :-)
Elena Valeriánová
Jitko, když dovolíš, pošetilé mládí. Vždyť, co je lepší než vůně čerstvě upečeného chleba a pečiva vůbec. Kavčí plácek je určitě hezčí a poetičtější název než Malé náměstí. Děkuji za hezkou vzpomínku a Aničce za fotoreportáž.
Hana Lancová
V HK jsem byla s manželem na několikadenním výletě před deseti lety a udělal na mě úžasný dojem, stejně jako Tvé fotografie, Aničko. "o)
Jitka Caklová
Děkuji průvodkyni Vlaďce a fotografkám Aničce a Aleně za možnost vrátit se o 56 let zpět a zavzpomínat na dobu, kdy Švehlova ulice byla Švermova, v přízemí domu č.p. 512 byla jedna ze tří pekáren, kam jsme chodili na praxi a v prvním patře jsme měli denní stacionář, neboť jsme do Hradce dojížděli linkovým autobusem z Opatovic, kde jsme měli internát. Vzpomínám jak jsme se jako holky styděly že jsme "jen" pekařky, když jsme na káře rozvážely pečivo. Do školy jsme chodili na Kavčí plácek, dnešní Malé náměstí. O historii jsme se tehdy opravdu nezajímali, ale dominanty města, krom nových fasád se nezměnily. Ve zmíněném nápisu bych řekla, že se jedná o pravdu bratrskou.
Anna Čípová
Hanko a Františku, děkuji za váše komentáře. Františku, snažím se psát krátké články, ale trvá mi to docela dlouho. A příště mi, prosím, tykejte.
František Matoušek
Zachycení výletu do HK na fotografiích svědčí o pohodě, která v tento den v "tlupě" panovala. Mám rád Vaše krátké, ale výstižné články.
Hana Rypáčková
Paráda.
Anna Čípová
Děkuji za komentáře a mám radost, že fotoreportáž zaujala. Paní Ireno, děkuji za rozluštění nápisu. Hledala jsem v citátech o pravdě, ale nenašla. Zuzko, znak jsme objevily i na poklopu kanálu. Dano, určitě i do Pardubic přijedou íčkaři. Jani, paní Irena nápis rozluštila. Vlaďko. Ještě jednou děkuji za zajímavou procházku městem. Byla to zdařilá akce.
Jana Šenbergerová
Omlouvám se za zdvojení. Nevím, proč se mi to občas stává. A ještě jsem si vzpomněla, že jsem byla v hradci ve velmi zajímavém Akváriu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.