Dvě Alenky na výletě (2) - Poděbrady
FOTO: autorka

Dvě Alenky na výletě (2) - Poděbrady

15. 6. 2021

Je to tak, Alenky se daly do cestování. Minule jste se se mnou a mou kamarádkou "takyAlenkou" vydali na samý okraj Kokořínska a navštívili Liběchov, kapli sv. Ducha s křížovou cestou nad ním, jeskyni Klácelku a obhlédli monumentální skalní reliéfy čertovy hlavy.
Slovo dalo slovo a další nás společný výlet na sebe nenechal dlouho čekat. Tentokrát jsme si naplánovaly cestu do lázeňského města pěkně na rovině u Labe - Poděbrad.

Když jsem 2. června vystoupila v Poděbradech na nádraží, vyzdobeném oknem s podobiznou krále Jiřího z Poděbrad, Alenka už na mě čekala. Za krásného slunečného počasí jsme se vydaly lázeňským parkem na obhlídku města a já jsem přitom vzpomínala na poděbradské íčkařské setkání z roku 2015 i vernisáž výstavy fotografií íčkařských fotografů z roku 2018. Lázeňským parkem se v této době nesla krása rozkvetlých bílých, ale i růžově kvetoucích kaštanů. Prošly jsme park s vodotryskem, kolonádou a zastavily se u secesní vily Kouřimky arch. Josefa Fanty.

Nemohly jsme si nechat ujít náměstí se sochou Jiřího z Poděbrad, zabalenou do lešení, a samozřejmě ani nádvoří zámku se známými vesele barevnými srdíčky. Nad společnou fotografií se srdíčky, pořízenou náhodnou turistkou, jsem se doma rozesmála a připomněla jsem si černou můru fotografa. Já totiž s kašnou na hlavě vypadám jako nějaká ta domorodá nosička vody a Alenka zase jakoby už požila a měla okno. 
Ze zámku jsme po mostu přes Labe přešly na druhou stranu a poseděly u havířského kostelíku Nanebevzetí Panny Marie a dřevěné zvoničky. Tu jsem si znovu připomněla další z íčkařských výprav. Oborou jsme se loudaly k Penzionu Obora, kde jsme doufaly svlažit hrdla zlatavým mokem. Bohužel bylo zavřeno, a tak jsme oboru tak trochu obešly a kolem ohrad s pasoucími se nádhernými koníky dorazily k Restauraci Na jízdárně. Tady jsme byly vlídně přijaty a strávily tu pěknou chvilku. Čas pomalu ukrajoval odpoledne a nám nezbylo než se pustit na zpáteční cestu k nádraží. Slavné poděbradské květinové hodiny ukazovaly 4 hodiny odpoledne a my jsme usoudily, že nám ještě zbývá čas na zákusek a zmrzlinku. Že jsme toho víc nestihly? Tento výlet nebyl o honbě za kilometry. Přesto mě docela překvapilo, když jsem při "trasování" výletu podle map zjistila, že jsme nachodily kolem 5 kilometrů.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Poděbrady neznám,o květinových hodinách jsem slyšela i možná někdy viděla obrázek v časopise.Tak jsem ráda za tuto procházku.
Alena Tollarová
Děkuji vám za milé komentíky. Další výlety máme v plánu.
Soňa Prachfeldová
Hezký výlet v krásných Poděbradech, kde bydlí naše milá Lidmila.
Dana Puchalská
Álo,děkuju za zdokumentování moc pěkného výletu. Poděbrady jsou krásné. Stejně tak jako Tvoje fotky.
Anna Potůčková
V Poděbradech jsem nebyla a proto jsem ráda za článek a hlavně pak za fotky. Třeba je někdy navštívím také, pokud bude zdraví trochu sloužit.
Daniela Řeřichová
Alenko, krásná fotoprocházka půvabným městečkem.
Martina Růžičková
Díky za hezké seznámení s městem, kterým jsem vždy jen projížděla. Budu to muset napravit :-).
Alena Vávrová
Pro skalní íčkaře jsou Poděbrady nezapomenutelné. Bývala jsem tam často i v minulosti, ale co z Poděbrad znám, tak jen díky Lidmilce. Miluji i jízdu parníkem na soutok.
Jitka Hašková
Poděbrady jsou krásné, také bych si tam ráda udělala výlet. Díky za hezkou fotoprocházku. Na výletě nemusí být vždy honba za kilommetry.
Jana Šenbergerová
Pěkně nám bylo v Poděbradech s íčkem a jak vidím, je tam pěkně i teď. Hezky jste si to užily.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.