Dvě Alenky na výletě (2) - Poděbrady
FOTO: autorka

Dvě Alenky na výletě (2) - Poděbrady

15. 6. 2021

Je to tak, Alenky se daly do cestování. Minule jste se se mnou a mou kamarádkou "takyAlenkou" vydali na samý okraj Kokořínska a navštívili Liběchov, kapli sv. Ducha s křížovou cestou nad ním, jeskyni Klácelku a obhlédli monumentální skalní reliéfy čertovy hlavy.
Slovo dalo slovo a další nás společný výlet na sebe nenechal dlouho čekat. Tentokrát jsme si naplánovaly cestu do lázeňského města pěkně na rovině u Labe - Poděbrad.

Když jsem 2. června vystoupila v Poděbradech na nádraží, vyzdobeném oknem s podobiznou krále Jiřího z Poděbrad, Alenka už na mě čekala. Za krásného slunečného počasí jsme se vydaly lázeňským parkem na obhlídku města a já jsem přitom vzpomínala na poděbradské íčkařské setkání z roku 2015 i vernisáž výstavy fotografií íčkařských fotografů z roku 2018. Lázeňským parkem se v této době nesla krása rozkvetlých bílých, ale i růžově kvetoucích kaštanů. Prošly jsme park s vodotryskem, kolonádou a zastavily se u secesní vily Kouřimky arch. Josefa Fanty.

Nemohly jsme si nechat ujít náměstí se sochou Jiřího z Poděbrad, zabalenou do lešení, a samozřejmě ani nádvoří zámku se známými vesele barevnými srdíčky. Nad společnou fotografií se srdíčky, pořízenou náhodnou turistkou, jsem se doma rozesmála a připomněla jsem si černou můru fotografa. Já totiž s kašnou na hlavě vypadám jako nějaká ta domorodá nosička vody a Alenka zase jakoby už požila a měla okno. 
Ze zámku jsme po mostu přes Labe přešly na druhou stranu a poseděly u havířského kostelíku Nanebevzetí Panny Marie a dřevěné zvoničky. Tu jsem si znovu připomněla další z íčkařských výprav. Oborou jsme se loudaly k Penzionu Obora, kde jsme doufaly svlažit hrdla zlatavým mokem. Bohužel bylo zavřeno, a tak jsme oboru tak trochu obešly a kolem ohrad s pasoucími se nádhernými koníky dorazily k Restauraci Na jízdárně. Tady jsme byly vlídně přijaty a strávily tu pěknou chvilku. Čas pomalu ukrajoval odpoledne a nám nezbylo než se pustit na zpáteční cestu k nádraží. Slavné poděbradské květinové hodiny ukazovaly 4 hodiny odpoledne a my jsme usoudily, že nám ještě zbývá čas na zákusek a zmrzlinku. Že jsme toho víc nestihly? Tento výlet nebyl o honbě za kilometry. Přesto mě docela překvapilo, když jsem při "trasování" výletu podle map zjistila, že jsme nachodily kolem 5 kilometrů.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...