Darvinka a Darwin? Toť záhada!
Koláž: Autor

Darvinka a Darwin? Toť záhada!

8. 6. 2021

Každému z nás se určitě povedl nějaký překlep, kdy třeba z nadšeného zvolání na adresu autora „To je krása!“ vzniklo nepříliš lichotivé „To je kráva!“ - stačilo omylem klepnout na jiné písmenko.

Čeští a slovenští hádankáři již dobře sto let znají hádanku zvanou záměnka, v níž se ve výchozím textu (náznaku) zamění jedno písmeno za jiné, čímž vznikne tzv. jádro. Nebudu uvádět příklady záměnek, princip je snad jasný už z prvního odstavce.

Našli se však koumáci, jimž obyčejné záměnky nestačily, a vymysleli postupnou písmennou záměnku, v níž změnou všech písmen náznaku  vznikne konečné (poslední) jádro; každé písmeno náznaku se přitom změní právě jednou. Takové hádance se říká darvinka. Tento název vznikl již v šerém hádankářském dávnověku a měl zřejmě navodit jakousi souvislost postupného „vývoje“ (proměny) náznaku v jádro s autorem evoluční teorie. Už se neví, proč bylo „w“ z vědcova jména nahrazeno jednoduchým „v“, ale to je vcelku jedno. Vývoj jako vývoj.

Tvorba krátkých, zpravidla čtyřpísmenných darvinek není těžká, zvlášť když je jako u většiny českých slovních hádanek možno pokládat dvě samohlásky lišící se délkou (čárkou nebo kroužkem, ne však háčkem!) za totožná písmena. Příklad: Host-kost-kosa-kóta-kýta.

Aby to však autoři darvinek neměli tak lehké, platí několik omezujících pravidel:

1. Jednotlivé články musí být buď samostatně, nebo ve spojení tzv. námětově ucelené. Co to znamená? Zjednodušeně řečeno, mohou to být podstatná jména v 1. pádě jednotného nebo množného čísla. Nelze tedy např. blat-brát-hrát-hrot-hroch.

2. Jiné tvary nebo jiné slovní druhy (přídavná jména, slovesa) jsou přípustné jen v takovém spojení dvou nebo více článků, které dává smysl. Příklady: Pouhá pouta–poeta–pieta–dieta-Dietl; rudy–rudá ruka reka leká; malá milá víla vítá vítr.

3. Žádný z článků nesmí mít s jiným článkem společný slovní význam (etymologie). Nelze tedy např. Pasta-páska-láska-Laška-liška-lišky.

Jak se řeší darvinky? První slovo (náznak) je zpravidla přímo uvedené (vypsané), jádro je naznačeno. Ostatní články, nejde-li o spojenou tvorbu, se ani nenaznačují a řešitel na ně musí přijít sám.

Zkuste si vyřešit několik následujících darvinek, náznaky jsou přímo uvedeny. Přestože se tvorbě a řešení českých slovních hádanek věnuji již více než 40 let, darvinek jsem za tu dobu vytvořil pramálo a v databázi Českého svazu hádankářů a křížovkářů jsem našel jen první dvě. Dovolil jsem si tudíž použít i náměty svých přátel, vesměs mistrů hádankářů.

1. HŘÍVY – otčina

2. KRUHY – nástrahy

3. KOLÍKY – mořská ryba

4. POLÍČKA – kam chodíme na kafe?

5. KLASY – a co tam pijeme kromě kávy?

6. SLIVKY – náš barokní malíř

7. SPURT – ocasy

8. VRAKY – horské jezero

9. BOBR – ostrovanky

10. HRNEC – promenády

11. KANEC – otakárek

12. KORZA – kuchyňská nádoba

A na závěr si zkuste vytvořit vlastní darvinku s náznakem HRAD a pochlubte se s ní v diskusi. Přeji mnoho zdaru při tvorbě i luštění.

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Kromě 3 a 5 mám všechny. Na HRAD se podívám, ale zatím nevím, jak na to.
Zuzana Pivcová
Teď jsem si udělala sedmičku, ale to tu máte asi všichni. :-D
Jana Šenbergerová
Tu mám také. :-)
Vladislava Dejmková
Mám čtyřku: políčka-políčky-kolíčky-koláčky-kolárky-kolárny-kovárny-kavárny
Jaroslav Kolín
Koukám, že to navzdory vedru docela jde. Má někdo čtyřku? To je jediná sedmipísmenná darvinka, kterou znám. Ono ani těch šestipísmenných moc není.
Jana Šenbergerová
Nakonec se mi rozsvítilo. Kromě řešení prvních dvou mám 4 další.
Libuše Křapová
Musela jsem číst několikrát, abych pochopila obsah článku. Po přečtení komentářů jsem si ujasnila, že jsem tomu nakonec porozuměla. Mám nyní tak vyčerpanou chápací kapacitu, že na luštění už nezbývá :-) Ale zkusím později :-) -
Zuzana Pivcová
Já jsem si tedy vymyslela tuto darvinku s náznakem HRAD: HRAD - co tvoří dvě řady zubů?
Vladislava Dejmková
Mám jich devět, když odhalím výsledné slovo podle napovědy, jde to jako po másle. Nezveřejňuji, abych umožnila luštění i ostatnim.
Jaroslav Kolín
Ano, první dvě jsou tedy vyřešené. Gratuluji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.