Místo, kam se ráda vracím: CHKO Poodří
Foto: autorka

Místo, kam se ráda vracím: CHKO Poodří

28. 5. 2021

Chráněná krajinná oblast Poodří se rozprostírá podél toku řeky Odry mezi obcemi Jeseník nad Odrou a Ostrava. Kolem řeky Odry je množství mrtvých ramen, tůní a rybníků. Louky v blízkosti toku jsou každoročně zaplavovány.

Začátkem měsíce května jsme podnikli výlet do přírodní rezervace Kotvice /název podle vodní rostliny kotvice plovoucí/, kterou tvoří rybníky Nový rybník a Kotvice s přilehlým okolím.

U nádraží ve Studénce jsme zaparkovali auto a vyrazili na fotolov. Přešli jsme po mostech zrušené železniční trati nad řekou Odrou a loukami k rybníku Kotvice. Z pozorovatelny jsme sledovali vodní ptactvo a poslouchali jejich koncert. To bylo decibelů. Z informačního panelu jsem se dověděla, že zde hnízdí: lyska černá, polák chocholačka, potápka roháč, morčák velký, volavka popelavá, husa velká, kormorán velký, polák velký, racek chechtavý, kachna divoká, labuť velká a volavka bílá. Škoda, že neumím ptactvo fotit.

Když jsme pokračovali po hrázi k Novému rybníku, viděli jsme ptačí rodinky, které vyplouvaly od zarostlého břehu. S focením jsme neměli šanci. U Nového rybníka jsme pozorovali volavky, labutě a racky, ale ne moc dlouho. Začal vát silný a chladný vítr. Ještě štěstí, že jsme měli termosku s čajem.

Kdyby nebyl kvůli covidu omezen provoz restaurací, určitě jsme poobědvali v restauraci U nádraží. Dobře tam vaří. Tak snad příště posedíme.

Přeji pěkný zbytek jara a teplé léto bez omezení pro cestování. A zvu vás na malou procházku do okolí Studénky.

Soutěž - Místo, kam...
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Aničko krásné fotečky a krásná krajina . Všude je krásně,kde žijí dobří lidé.
Marie Měchurová
Podle fotografií je vidět, že jste si procházku opravdu užili.
Eliška Murasová
Andulko, pěkná je ta naše krajina, děkuji Ti za přiblížení.
Jitka Hašková
Díky za hezkou procházku.
Dana Puchalská
Moc krásná fotogalerie.
Soňa Prachfeldová
Aničko z , tvých fotek na mě dýchá krása tvé krajiny a tvoje láska k ní. Pozdravuji Vladimíra a přeji vám jen dobré!
Anna Čípová
Děkuji za komentáře, které potěšily. Jani, Vladimír děkuje za pozdrav. Fotil a fotí, ale zda dá fotku na íčko, skutečně nevím. Zuzko, kolem řeky i rybníků mnoho obcí není a asi proto je tu malebná příroda /alespoň pro mě/. Majko, znám tok Odry mezi Bartošovicemi a Klimkovicemi, snad někdy zavítám do vašich končin.
Martina Růžičková
Zajímavé místo s ještě zajímavější faunou. Děkuji za seznámení s ním prostřednictvím krásných fotek.
Marie Novotná
To je krásná krajina .Fotečky jak malované.
Zuzana Pivcová
Krajina vypadá sice poněkud opuštěně, ale to je jen zdání. Nepochybně dobře se tu daří flóře i fauně. Fotky jsou pro mě velmi vypovídající.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.