Místo, kam se ráda vracím: CHKO Poodří
Foto: autorka

Místo, kam se ráda vracím: CHKO Poodří

28. 5. 2021

Chráněná krajinná oblast Poodří se rozprostírá podél toku řeky Odry mezi obcemi Jeseník nad Odrou a Ostrava. Kolem řeky Odry je množství mrtvých ramen, tůní a rybníků. Louky v blízkosti toku jsou každoročně zaplavovány.

Začátkem měsíce května jsme podnikli výlet do přírodní rezervace Kotvice /název podle vodní rostliny kotvice plovoucí/, kterou tvoří rybníky Nový rybník a Kotvice s přilehlým okolím.

U nádraží ve Studénce jsme zaparkovali auto a vyrazili na fotolov. Přešli jsme po mostech zrušené železniční trati nad řekou Odrou a loukami k rybníku Kotvice. Z pozorovatelny jsme sledovali vodní ptactvo a poslouchali jejich koncert. To bylo decibelů. Z informačního panelu jsem se dověděla, že zde hnízdí: lyska černá, polák chocholačka, potápka roháč, morčák velký, volavka popelavá, husa velká, kormorán velký, polák velký, racek chechtavý, kachna divoká, labuť velká a volavka bílá. Škoda, že neumím ptactvo fotit.

Když jsme pokračovali po hrázi k Novému rybníku, viděli jsme ptačí rodinky, které vyplouvaly od zarostlého břehu. S focením jsme neměli šanci. U Nového rybníka jsme pozorovali volavky, labutě a racky, ale ne moc dlouho. Začal vát silný a chladný vítr. Ještě štěstí, že jsme měli termosku s čajem.

Kdyby nebyl kvůli covidu omezen provoz restaurací, určitě jsme poobědvali v restauraci U nádraží. Dobře tam vaří. Tak snad příště posedíme.

Přeji pěkný zbytek jara a teplé léto bez omezení pro cestování. A zvu vás na malou procházku do okolí Studénky.

Soutěž - Místo, kam...
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.