Krajina pokladů: Košťálov
Foto: autorka

Krajina pokladů: Košťálov

26. 5. 2020

Strmě se tyčící skalnatý vrchol Košťál nabízí nádherný výhled na České středohoří. Na vrcholu stojí zbytky hradu Košťálov ve výšce 481 m. n.m. Nachází se v západní polovině Českého středohoří. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.

Zakladatelé hradu ve 14 století byli zřejmě pánové z Házmburka. Košťál (nebo také Košťálov) je vrch, který často přitahuje blesky. Kronikář Beneš Krabice z Veitmile popsal, jak purkrabímu Alešovi ze Slavětína a jeho manželce spálil blesk při bouřce v roce 1372 dlouhé špice jejich škorní, měli tehdy štěstí, že jen špice. Od poloviny 16. století byl již hrad neobydlen. A jak jinak - v zasypaných sklepích se nachází poklad. Hlídá ho pes s ohnivýma očima, ale není radno poklad hledat. Jakýsi hledač poklad prý našel, jenže ten se mu proměnil ve střepy a on do rána zemřel. Přinesla jsem si kamínek z vrcholu a myslím, že je kouzelný. Obdivuji každou kytičku, která v těchto skalách vyroste. Každý stromek na skále je podivuhodný. Rostlinky, trávy, keře , uchytí se v skalních spárách, puklinách a rostou a kvetou. Je to prostě kouzlo.

Výhled ze  strmého vrchu je nádherný - naskytne se rozhled po značné části Českého středohoří. Košťálov patří k nejzajímavějším zříceninám v tomto kraji. Nálezy z tohoto hradu, dokumentující život na středověkém hradu, jsou uloženy v Oblastním muzeu v Litoměřicích a přístupny veřejnosti.

Sestoupily jsme ze zříceniny a na rozcestníku jsme se ještě vypravily s vnučkou na vrch Ovčín, vysoký 430 m n.m. Nikdy jsem o něm neslyšela a moje zvídavost byla silnější než unavené nohy. A tak jsme vyrazily. Velká část cesty byla velmi pohodlná, ale poslední část se skládala z tak strmého stoupání, že ohlédnout se nazpátek bylo přímo nebezpečné. Výhled byl z této části poněkud jiný, ale také moc pěkný. Z jedné strany Milešovka, Lovoš, z druhé strany Lovosice, Čížkovice a spousta malých obcí. Všude je plno turistických cest, jednu neznámou jsme si směr Ovčín vyzkoušely. 

Na Košťálov se milovníci výšlapů dostanou nejlépe z obce Sutom, kde zaparkují, nebo i z obce Třebenice, pohodlnou výletní cestou asi 3 km. České středohoří je obdivuhodná krajina, oplývající starými českými bájemi a pověstmi. Přijeďte, budete okouzleni touto nádhernou krajinou, kterou se toulám celoročně a nemohu se jí nabažit.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Krásný výlet. To České Středohoří bere za srdce.
Soňa Prachfeldová
Díky Evko, Irčo, ach ty moje prsty na mobilu
Irena Mertová
Krásná krajina, zdravím vnučku i babičku :-)
Eva Mužíková
Moje oko jásá, Soni to je krása. Hezké fotky, na mou duši a vám holky to moc sluší.
Soňa Prachfeldová
Moc všem děkuji za milé komentáře, i Kristýnka byla potěšena a zdraví. Chápe už, proč ta babička je tak často na noťasu .
Martina Růžičková
Tak to musel být opravdu krásný výlet - nádherné České středohoří a navíc ve společnosti vnučky :-). Fotky lákají k následování.
Věra Ježková
Soňo, děkuju. Tam to ještě neznám; jen trochu z Jendova vyprávění. Vnučka je moc hezká, má sympatickou babičku. :-)
Naděžda Špásová
Soni, na Košťálově jsem byla před pár lety. Kopec jsem vyšla a ten výhled stojí za tu námahu. Krásné fotky. :-)
Alena Tollarová
Řekla bych, že patří skoro k povinnostem podívat se na Košťálov, ale lézt tam z Třebenic by se mi moc nechtělo. Já radši opačným směrem od Sutomi a pak dolů do Třebenic. Máš jarní výzdobu, pode mnou se posledně táhlo moře stromů podzimně barevné. K prolézání tam toho moc není, ale výhledy fantastické. Jste si, holky, podobné :)
Vladislava Dejmková
Soňo fandím ti. O každém kousku přírody umíš tak hezky vyprávět! A fotky do nádherně dokreslují.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.