Fotit autorsky?
Foto: autor

Fotit autorsky?

5. 2. 2020

Nechme pro tentokrát stranou všechny ty nezávazné způsoby fotografování typu: „fotím jen pro radost, jen rodinné fotky, jen jsem šel okolo a vyfotil si to, nebaví mě číst návody a něco studovat, jsem jen amatér“ (jako by tu kdy byl nějaký profesionál) a další…. a podívejme se na fotografování s ambicemi. Tedy s ambicemi exponovat raději dobrou fotku než špatnou fotku.

Pokládejme za obvyklé, že technicky expozici zvládneme. Namátkou…, máme vyváženou tonalitu, nemáme přeexponováno ani podexponováno a ostříme na motiv, který fotíme. Ale co to ostatní? Výběr motivu/tématu, kompozice, zvolené ohnisko objektivu a tím zobrazená perspektiva a našly by se i další parametry…. To je téma, které chci zmínit.

Je to tvorba? Umělecká tvorba? No, možná to není úplně pokaždé umění, ale je to vlastní tvorba. Sami si cílevědomě vybíráme záběry a volíme způsob, jakým je zachytíme a později zobrazíme. A když je to vlastní tvorba, je v té fotografii, v tom obrázku, něco typicky našeho, vlastního? Jistěže ano. Nemusí to být vždy vidět. Nezúčastněný divák to ve fotografii nemusí poznat, ale vždycky tam je náš přístup, naše volba. Někdy, např. u tématické série fotografií, může mít vlastní tvorba výraznou podobu typického autorského rukopisu. Jsou autoři, kteří fotí jen zábradlí nebo jen vlaky nebo jen abstraktní kompozice poskládané z hřebíků. A jsou autoři, fotící výhradně „rybím okem“ a všechny jejich fotografie jsou dokulata deformovány. Jeden zdůrazňuje obsah a druhý formu ale oba se snaží o vlastní rukopis.

Nebojte se občas povolit uzdu svým ambicím udělat Fotku. Nebojte se občas hledat a vyjádřit vlastní přístup, dělat vlastní osobitou tvorbu, udělat vlastní fotku. Někdy stačí jen nápad…

Dobré světlo.

P.S. Pod článkem jsou připojeny tři ukázky z archivu notorického návštěvníka slepých uliček....

 

Článek je z klubu PAF - přátelé amatérské fotografie, který najdete na tomto místě.

Můj příběh
Autor: Mirek Hahn
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Článek jsem objevila už včera na PAF, ale neumím tam vložit komentář. Tak učiním tu. Titulní foto chápu jako návod, na co bychom si měli dávat pozor. Dík. U mě bodují nohy a pobavily lesní hodiny. Tak dobré světlo.
Alena Várošová
Nezbývá mi než s Vámi souhlasit.Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.