Moje soutěžní  pečení
FOTO: autorka

Moje soutěžní pečení

29. 11. 2019

V pátek u nás budeme rozsvěcet vánoční strom.

Bude hezký program, jak pro děti, tak i dospěláky. Také bude ochutnávka soutěžního vánočního pečiva (autor je samozřejmě neznámý), kdo dostane nejvíc bodů od lidí, ten vyhrává. Už to u nás probíhá několik let, tradičně se zúčastňuji, na prvním stupínku jsem nestála nikdy, jsou tam esa cukrářky, ale cenu útěchy dostaneme všichni. 

Takže jsem se včera dala do pečení, podle receptu na íčku. Na plechu, před pečením zamilované oči vypadaly bezchybně, jen jsem plech dala do trouby, kuličky se rozjely po celé ploše, prostě byl to cukrkandl hotový. 

Vzpomněla jsem si na svá mladá léta, kdy jsem poprvně pekla vanilkové rohlíčky, ingredience jsem poctivě namíchala, upekla a ejhle rohlíčky se v jedno slily, to byla síla betonu na plechu. Místo 30 gramů cukru jsem dala 300 gramů a veledílo bylo na světě. Byla jsem mladá maminka, v baráku s námi bydlel dědeček. A ten mi řekl, že tak dobré rohlíčky v životě nejedl a opravdu postupně tu sladkou hrůzu smlsal, naštěstí neměl cukrovku. Byl to můj zlatý pohádkový děda, který mi vozil synka po procházkách, když jsem vyvařila pleny, děda je vyštumploval v prádelně, pověsily se na sluníčko a ty zářily bělostí. 

Pokračuji v líčení vánočního soutěžního pečení. Po nezdařeném  výtvoru jsem viděla rudě, tak jsem vzala Mysty a šla se s ní proběhnout. Pak jsem si řekla, tradice je tradice, nalila jsem si vínko a  zadělala jsem těsto tvarohové. Dokonce jsem zvládla ještě štrúdl, aby neujídali ze soutěžního výtvoru, který se mi naštěstí povedl.

Toto předvánoční povídání je spojeno se silnou vzpomínkou na mého dědečka. Od mala jsem s ním jezdila na kole, chodili jsme na trávu králíkům, chodila jsem s ním do cirkusu, který miloval, já ne, ale chtěla jsem mu udělat radost. Od něho jsem se učila poznávat naši zemičku, sloužil u dráhy, tak jsme jezdili vlakem po výletech. Navštěvovali jsme kdejakou pouť v okolí, chodili na koprčky, které chutnaly fantasticky právě v období vánoc. A také moc rád tancoval, to jsem asi po něm zdědila. Posílám Ti velký pozdrav nahoru, dědečku ! 

Jak dopadneme v pátek - moje tvarohové pečení a já -, sdělím  :-) 

můj příběh
Hodnocení:
(5.3 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květuše Pinkasová
Soničko, co jsou ,,koprčky", pěkný pejsek a krásná nezimní kvetoucí příroda. Těším se na pečeníčko na pátek!!
Květuše Pinkasová
Soničko, hezké vzpomínkové počteníčko, jak vidím nejen pro mne a nejen o každoroční soutěžní ochutnávce moučníků pro všechny. Nezapomenu na nedávný přeposlaný nevyzkoušený narozeninový receptík nevěsty Hanky. Byl prý velmi chutný ale také zdravý a zvláštní. Já navíc nemám už 2 roky chutě a vůní. Nemohu ani zatím závodit na sportovních pohybových hrách a nechtěla jsem se tam jít jen tak občerstvovat. V noci jsem si vypekla 2 místo, v kuželkách jsem si mimo soutěž shodila jen prostředního krále, což se taky nikomu nepodařilo! Starosta mne po tělocvičně povozil po tělocvičně na našem senior. dárečku města RIKŠA...
Soňa Prachfeldová
Děkuji za milé komentíky.
Mirek Hahn
Pěkné dílo. Padla na mne z toho vánoční nálada :-)
Dana Kolářová
Zkoušet neznámý recept je vždy sázka do loterie. Fotky prima.
Jana Šenbergerová
Soni, moc hezky jsi všechno zdokumentovala. Já bych si pochutnala i na tom nepovedeném, natož na tom povedeném. To máte hezkou tradici.
Jan Zelenka
Soňo, vaše vyprávěni mi připomíná, že bych měl také něco poprvé v životě upéci. Vařím sice už přes 50 let, ale pečení byla vždy práce ženy a později dcery. No, snad to bude k jídlu. Jako to vaše to ale asi nebude.
Elena Valeriánová
Krásná úvodní fotka a krásně milé vzpomínání. Já si pamatuji na jednoho dědečka a to jen útržek vzpomínky. Když mě potkal, tak vždy vytáhl z kapsy pro mě ořech. Nic víc. Soni, měla jsi vzít ty rozteklé zamilované oči, třeba by bodovaly. Vždyť i mistr kuchař se utne.
Soňa Prachfeldová
Díky děvčata, to není o výhře, to je úsměvná rozcvička před svátky .
Alena Tollarová
Taky se mi úvodní fotka moc líbí, ale i ostatní. Koprčky se říká i u nás. Doufám, že vyhraješ. A když ne, svět se nezboří, že. U nás se bude rozsvěcet v neděli. Hezké vánoce!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.