Moje soutěžní  pečení
FOTO: autorka

Moje soutěžní pečení

29. 11. 2019

V pátek u nás budeme rozsvěcet vánoční strom.

Bude hezký program, jak pro děti, tak i dospěláky. Také bude ochutnávka soutěžního vánočního pečiva (autor je samozřejmě neznámý), kdo dostane nejvíc bodů od lidí, ten vyhrává. Už to u nás probíhá několik let, tradičně se zúčastňuji, na prvním stupínku jsem nestála nikdy, jsou tam esa cukrářky, ale cenu útěchy dostaneme všichni. 

Takže jsem se včera dala do pečení, podle receptu na íčku. Na plechu, před pečením zamilované oči vypadaly bezchybně, jen jsem plech dala do trouby, kuličky se rozjely po celé ploše, prostě byl to cukrkandl hotový. 

Vzpomněla jsem si na svá mladá léta, kdy jsem poprvně pekla vanilkové rohlíčky, ingredience jsem poctivě namíchala, upekla a ejhle rohlíčky se v jedno slily, to byla síla betonu na plechu. Místo 30 gramů cukru jsem dala 300 gramů a veledílo bylo na světě. Byla jsem mladá maminka, v baráku s námi bydlel dědeček. A ten mi řekl, že tak dobré rohlíčky v životě nejedl a opravdu postupně tu sladkou hrůzu smlsal, naštěstí neměl cukrovku. Byl to můj zlatý pohádkový děda, který mi vozil synka po procházkách, když jsem vyvařila pleny, děda je vyštumploval v prádelně, pověsily se na sluníčko a ty zářily bělostí. 

Pokračuji v líčení vánočního soutěžního pečení. Po nezdařeném  výtvoru jsem viděla rudě, tak jsem vzala Mysty a šla se s ní proběhnout. Pak jsem si řekla, tradice je tradice, nalila jsem si vínko a  zadělala jsem těsto tvarohové. Dokonce jsem zvládla ještě štrúdl, aby neujídali ze soutěžního výtvoru, který se mi naštěstí povedl.

Toto předvánoční povídání je spojeno se silnou vzpomínkou na mého dědečka. Od mala jsem s ním jezdila na kole, chodili jsme na trávu králíkům, chodila jsem s ním do cirkusu, který miloval, já ne, ale chtěla jsem mu udělat radost. Od něho jsem se učila poznávat naši zemičku, sloužil u dráhy, tak jsme jezdili vlakem po výletech. Navštěvovali jsme kdejakou pouť v okolí, chodili na koprčky, které chutnaly fantasticky právě v období vánoc. A také moc rád tancoval, to jsem asi po něm zdědila. Posílám Ti velký pozdrav nahoru, dědečku ! 

Jak dopadneme v pátek - moje tvarohové pečení a já -, sdělím  :-) 

můj příběh
Hodnocení:
(5.3 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.