Ilustrační foto: ingimage.com
Smutek nad ztrátou blízkých je normální, není však dobré v něm uvíznout
2. 2. 2020Spolu se stárnutím přicházejí i ztráty příbuzných a přátel. Někdy s nimi pouze ztrácíme kontakt, méně se navštěvujeme, méně si telefonujeme a píšeme.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Halátová
5.2.2020 08:47
Asi záleží na tom, kdo zemře. Jestliže zemře otec, který trpěl Alzheimerem a byl v ústavu, je to pro něj vysvobození. Jestliže zemře matka nebo babička, která se dožila ve zdraví 95 let a zemřela stářím, také to nepovažuji za tragédii. Smrt je součástí života. Ale když někomu tragicky zahyne syn nebo zemře otec malých dětí, to už je horší, ale i s tím se lidé vyrovnají a smíří.
Olga Škopánová
4.2.2020 20:58
Mám skoro 90 letého otce, vím, že není daleko doba kdy odejde, ale přesto se s tím pořád nemohu vyrovnat a přijmout to.
Jaroslava Handlová
3.2.2020 22:55
Mnohem hůře jsem prožívala ztrátu v šestnácti letech, než v sedmdesáti. Ve vyšším věku již člověk ví, že ztráty blízkého se nevyhnou nikomu. Život nás naučil se s těmito záležitostmi vyrovnávat lépe. Na úplně všechny otázky, kladené v posledním odstavci, by moje odpověď zněla ano.
Naděžda Špásová
3.2.2020 13:00
Pokud nás něco podobného zastihne a nevíme, jak z toho ven, je dobré vyhledat pomoc, nebo se někomu svěřit. Smutek, bohužel, k životu patří, nemám ho ráda. Za vinu jsem si naštěstí nic dávat nemusela, optimismus mi není vlastní a vzorem pro druhé jsem nikdy být nechtěla. Pesimismus je mé druhé já.
Marie Faldynová
2.2.2020 19:03
Jsme na světě proto, abychom si pomáhali a někdy je těžké vidět ten správný způsob, při ztrátě blízkého člověka někdo potřebuje samotu a klid a jiný potřebuje podporu přátel. Já o sobě vím, že sdělená bolest je poloviční bolest. Na druhou stranu odhadnout své vlastní pocity si netroufám.
Oldřich Čepelka
2.2.2020 18:48
Nechci navazovat na článek, na komentáře, ani něco hodnotit. Jen chci dodat, že v případě ztráty partnera je třeba se po určité době truchlení, zármutku a určité paralyzovanosti aktivně zapojit opět „do života“. Žena třeba opět do univerzity 3. věku, muž každé úterý na mariáš, anebo třeba obráceně, to je jedno. Navázat na aktivity a zájmy, které byly „před tím“, komunikovat denně s jinými lidmi atd. Nepropadnout a) do osamělosti, b) do trvalé deprese. To už se raději někomu svěřit, nejlíp psychologovi. A nedat na to, co si myslíme, že si o nás myslí okolí. Raději ať říkají „ta se brzy oklepala“, než přestat vycházet z domu a zničit si celá léta vlastního života…
Jitka Caklová
2.2.2020 17:32
Jak píše Marie N., je to velice ožehavé téma a hlavně individuální. Moje babička byla o 9 let mladší než děda. Když babička po porodu dvojčat zemřela a záhy po její smrti zemřely i obě holčičky, dal děda na náhrobní kámen vytesat, "Smrt není neštěstím pro ty kteří odcházejí, ale pro ty kteří zůstávají.". Babičku tolik miloval, že jinou ženu už nehledal a pět holek od čtrnácti do tří let, tehdy mojí maminky, sám vychoval. Dnes je jiná doba a řekla bych, že délka a intenzita truchlení je přímo odvislá od závislosti na tom , kdo odešel. Není výjimkou, že z přílišné závislosti, se ze zármutku stává sebelítost. Osobně se smrti nebojím, patří k životu, ale nevím jak by dopadl manžel, který je zcela závislý na moji péči.
Marie Doušová
2.2.2020 16:07
Jsme každý jiný a každý smutek ze ztráty blízké osoby prožívá jinak. Je to vždy smutné období, ale čas všechno zacelý a smutek pomalu odejde a zbudou pouze hezké vzpomínky. Takový je život a kdo to sám nezvládne, je tu pomoc odborná,která vždy pomůže.
Alena Várošová
2.2.2020 16:00
Ztrátou blízkého člověka se každý vyrovnává těžce i když někdy od té události uplynulo mnoho l.et.Pokud je čověk nemcný,snáze se s tím smiřuje a čeká kdy přijde ten osudný den.Řekla bych ,že otupí.Jiné je když přijdete o zdravého mladého člověka náhle, který má život před sebou je schopný,nadaný a čeká jej třeba skvělá budoucnost .Těžko posoudit co bolí víc??Určitě se neuzavírat,jít mezi lidi,ať vás odsuzuje kdokoliv.Ten kdo to neprožil,neuvěří.
Marie Novotná
2.2.2020 09:41
Velmi ožehave téma. Co je pro jednoho samozřejmostí, druhý má za katastrofu. Prošla jsem si poslední dobou více ztrátami. Ale musíme jít dál. Některými lidmi odsouzena a u jiných zase pochvalena za svoje chování pred i po ztrátě svych nejbližších. Říkat může každý co chce, ale jednotlivec, kterého se to dotklo to cítí dle svého i když to na venek nevypadá.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA