Superpotravina Ghí nahradí všechny tuky a navíc má spoustu léčivých účinků
Ghí mimo jiné také usnadňuje hojení. Foto: Archiv

Superpotravina Ghí nahradí všechny tuky a navíc má spoustu léčivých účinků

24. 9. 2019

Voní a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, při pečení jím nahradíte všechny margaríny i máslo a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem.

O čem, že je řeč? O ghí, čistém máselném tuku té nejvyšší kvality, který si získává přízeň čím dál více Čechů. Tady je 10 důvodů, proč ho používat.

Ghí je asi nejstarší superpotravinou na světě. V historii se s ním můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, kde bylo považováno za elixír života. Málokdo ale ví, že ghí není žádnou novinkou ani v našich krajích. Naše babičky neměly lednice, a tak přepouštěly máslo, aby jim déle vydrželo. Dnes je velký boom ghí, protože vědecké výzkumy potvrzují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk..
A jak tedy tato superpotravina vzniká? Přepuštěné máslo se získává z klasického kravského másla. Postup je pak stejný: máslo se musí dlouho vařit a při ohřívání se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Bílkoviny a všechny tuhé částice se z másla vysrážejí a zkaramelizováním se mu dodá chuť. Následně se vše odfiltruje, přecedí a máme čistý máselný tuk.

10 důvodů, proč používat ghí:

  1. Nahradí všechny tuky
    Ghí lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Je tak ideální nejen na vaření a pečení, ale také na smažení. A použít ho můžete jen tak na chleba – stačí ho natřít. Skvěle chutná a voní v jakékoliv podobě.
  2. Nepřepaluje se a nezapáchá
    Ghí má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při skutečně vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a ani během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků.
  3. Ghí je zásobárnou vitamínů
    Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, zlepšuje trávení a je plná vitamínů (A, D, E, K a antioxidantů). Ghí je vhodné pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek, protože jim dodá patřičné potřebné látky.
  4. Ghí vydrží i rok a nemusí se chladit
    Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde vám vydrží minimálně 12 měsíců.
  5. Chuť másla pro ty, kdo mají intoleranci na laktózu
    Ghí neobsahuje žádné mléčné bílkoviny. Chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje.
  6. Ghí zlepšuje trávení
    Stimuluje totiž tvorbu žaludečních kyselin, a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.
  7. Zázračná kyselina máselná
    Ghí obsahuje kyselinu máselnou, která chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá také udržovat hladinu inzulinu.
  8. Ghí podporuje hubnutí
    Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.
  9. Ghí je dobré na nervy
    Ghí působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum. Mozkové a nervové buňky totiž skvěle chrání omega 6 a omega 3 mastné kyseliny, které ghí obsahuje.
  10. Ghí usnadňuje hojení
    „Ghí od Českého ghíčka se dá použít nejen vnitřně, ale je vhodné také na vnější použití. Zatímco v těle udržuje zásadité prostředí a brání tak vzniku zánětů, usnadňuje hojení i zevně. Stačí ho natřít na podrážděnou pokožku – rychle ji zklidní a také hydratuje a zvláčňuje,“ přidává vlastní zkušenost Andrea Dostálová z Českého ghíčka.
gastronomie
Hodnocení:
(4.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
To jsou mi "novoty"...
Jana Zahradníková
Prodávat "přepuštěné máslo" za 400,- i 500,- Kč za kg by asi nešlo, proto se to pojmenuje ghí a hned to jde. Je pravda že přepuštěním se objem i váha zmenší , ale ta cena a název "ghí" mě fascinuje.
Zdenka Jírová
Stále někdo objevuje a propaguje to, co se před časem prohlásilo za špatné až životu nebezpečné, a proto se na ně zapomnělo. Přepuštěné máslo znám z dětství, neměli jsme dlouho ledničku, tak maminka máslo přepouštěla. Nikdo v tom neviděl žádný zázrak, bylo to normální. Také mi není jasné, proč ho jmenujeme ghí, když máme český název.
Marie Foltýnová
Tento název slyším poprvé.Ale přepuštěné máslo Ghí jsem si jako dítě školou povinné mazala na chleba.I dnes si na něm ráda pochutnám,ve ztuhlém stavu na krajíci chleba.
Margita Melegova
Ghi pouzivam, priprava rychla a jednoducha, hlavne u ni nesledovat televizi a necist knihu, vysledek stoji za to.
Jana Šenbergerová
Tepelným procesem můžeme i tu sebezdravější potravinu jen zničit. Navíc jde o živočišný tuk. Tak nevím. Nicméně i tady platí "Věř a víra tvá tě uzdraví". Naše babičky to dělaly proto, že to byl tuk dostupný a po uvedeném procesu se už nemělo co více zkazit, proto dlouho vydržel. Když tak sleduji slevové akce na máslo, mám podezření, že je třeba zbavit se zásob. Toto je způsob téměř elegantní.
Danka Rotyková
Mám ho také ráda, ta práce mi za to stojí.
Jitka Hašková
Ghí mám moc ráda, příprava je velmi pracná, několikrát jsem to zkusila, ale nepokračuji. Kupovanému moc nevěřím.
Dana Puchalská
Kdyby moje babička i matka tak tušily že mají ve studeném špajzu a chladničce neustále ghí. Ty by koukaly a divily by se.....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...