Prázdninový tip: Besedické skály, aneb Ukážu Vám cestu rájem
Foto: autorka

Prázdninový tip: Besedické skály, aneb Ukážu Vám cestu rájem

15. 7. 2019

Bude to ovšem Český ráj a cestu Vám neukáže Karel Gott, ale turistické značení. A budete je opravdu potřebovat: projdete totiž hned dvěma skalními bludišti!

Obrovské balvany tu leží jakoby poházené neviditelným obrem, budete se protahovat úzkými puklinami, šplhat po kamenných schůdkách a shlížet do divokých proláklin, porostlých borovicemi. Můžete také vystoupat na několik vyhlídek a kochat se líbeznou krajinou pod Vámi. Bizarní a podivuhodný kout naší země – to jsou Besedické skály. Takže obujte dobré boty a vítejte v Přírodním parku Maloskalsko!

Okruh Besedickými skalami začíná na parkovišti v Besedicích, odkud vyrazíte po červené značce až k rozcestí U Kalicha. Dále pokračujete po modré značce k Besedické vyhlídce na vrch Kozákov. Projdete Malý a Hrubý kostel a stále po modré značce dojdete k lavičce, za níž vlevo uvidíte pomník obětem II. světové války. Dále po modré projdete skalním bludištěm Kalich a prohlédnete si Sluj českých bratří – tajnou modlitebnu skrytou ve skalách.

Od rozcestí Kalich-modlitebna pak pokračujete dále po žluté značce až k rozcestí Kalich-Na Rovné. Odtud po žluté dojdete k dalšímu bludišti, zvanému Chléviště, a také několika vyhlídkám. Před Vámi se otevřou impozantní výhledy na Trosky, Malou Skálu a vranovský Pantheon, dokonce až na Ještěd. Krásná vyhlídka na Suché skály a vzdálené Krkonoše je potom z vrchu Sokol, odkud se stále po žluté vrátíte do Besedic.

Kolem staré hospody s dřevěnými plastikami, které potěší hlavně děti, dojdete zpět k občerstvení Na Parkovišti. U kávy či pivečka pak nechte doznít nádherné dojmy ze skalních labyrintů a výhledů, které zasáhnou každého milovníka přírody a české krajiny.

 

Doprava:

1. Autem z Turnova po silnici č. 283 směr Železný Brod, na křižovatce Podloktuší vlevo na silnici č. 282 směr Koberovy, zde odbočit vlevo na Besedice.

2. Z Malé Skály směrem na Koberovy, před vesnicí na křižovatce u autobusové zastávky odbočit vpravo na Besedice.

3. Z Železného Brodu po silnici č. 282 na Koberovy, odtud vpravo na Besedice.
 

Občerstvení:
S
tánek U Parkoviště v Besedicích.

Více informací:
www.cesky-raj.info

Náročnost:
Střední, délka okruhu cca 5 km, nevhodné pro kočárky a méně pohyblivé osoby.

Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Krásné pozvání díky.
Irena Stollová
Paní Ivano a Aleno, děkuji za uznání a jsem ráda, že ten můj tip někdo opravdu využil :-)!
Alena Tollarová
Byla jsem tam a na Horákově vyhlídce jsem, myslím, i vyfocená. Ale už jsou to nějaké roky a fotky z té doby nic moc. Také dopočuji, moc hezká pozvánka.
ivana kosťunová
Dnes jsem tu trasu absolvovala s vnoučaty a mohu doporučit též - velmi jsem také ocenila popis důležitých skutečností - (Cesta, občerstvení, parkoviště. Paní Štollová to napsala jako zkušený turistický průvodce.
Ilona Erika Kolář
My jsem tam totiž také pořádali nějaké závody.
Irena Stollová
Děkuji moc za čtení i Vaše hodnocení. Pane Čepelko, ten běh bludištěm si teda neumím představit - kolik bylo raněných? Já byla ráda, že jsem si nezlomila nohu jen při chůzi a lovení nejlepších záběrů!
Oldřich Čepelka
Do dopravy zapomněla autorka uvést, že taky existuje Běh Kalichem (10 km v tom bludišti) a že se sem běhá dokonce zdola z Malé skály. Obojí znám a je to moc výživný...
Ilona Erika Kolář
Do těchto míst jsme jezdili s lehkoatletickým oddílem na soustředějí.
Marcela Pivcová
Část těch skal jsme kdysi se Zuzkou také prošly, dokonce nás doprovázela naše fenka Lesana, Na vyhlídku se stále panatuji, jak kdybych se odtud dívala nedávno.
Zuzana Pivcová
Byl to kraj mého dětství a na ten nejde zapomenout. A zvlášť skály miluji dodnes. Díky za cestování.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...