Prázdninový tip: Besedické skály, aneb Ukážu Vám cestu rájem
Foto: autorka

Prázdninový tip: Besedické skály, aneb Ukážu Vám cestu rájem

15. 7. 2019

Bude to ovšem Český ráj a cestu Vám neukáže Karel Gott, ale turistické značení. A budete je opravdu potřebovat: projdete totiž hned dvěma skalními bludišti!

Obrovské balvany tu leží jakoby poházené neviditelným obrem, budete se protahovat úzkými puklinami, šplhat po kamenných schůdkách a shlížet do divokých proláklin, porostlých borovicemi. Můžete také vystoupat na několik vyhlídek a kochat se líbeznou krajinou pod Vámi. Bizarní a podivuhodný kout naší země – to jsou Besedické skály. Takže obujte dobré boty a vítejte v Přírodním parku Maloskalsko!

Okruh Besedickými skalami začíná na parkovišti v Besedicích, odkud vyrazíte po červené značce až k rozcestí U Kalicha. Dále pokračujete po modré značce k Besedické vyhlídce na vrch Kozákov. Projdete Malý a Hrubý kostel a stále po modré značce dojdete k lavičce, za níž vlevo uvidíte pomník obětem II. světové války. Dále po modré projdete skalním bludištěm Kalich a prohlédnete si Sluj českých bratří – tajnou modlitebnu skrytou ve skalách.

Od rozcestí Kalich-modlitebna pak pokračujete dále po žluté značce až k rozcestí Kalich-Na Rovné. Odtud po žluté dojdete k dalšímu bludišti, zvanému Chléviště, a také několika vyhlídkám. Před Vámi se otevřou impozantní výhledy na Trosky, Malou Skálu a vranovský Pantheon, dokonce až na Ještěd. Krásná vyhlídka na Suché skály a vzdálené Krkonoše je potom z vrchu Sokol, odkud se stále po žluté vrátíte do Besedic.

Kolem staré hospody s dřevěnými plastikami, které potěší hlavně děti, dojdete zpět k občerstvení Na Parkovišti. U kávy či pivečka pak nechte doznít nádherné dojmy ze skalních labyrintů a výhledů, které zasáhnou každého milovníka přírody a české krajiny.

 

Doprava:

1. Autem z Turnova po silnici č. 283 směr Železný Brod, na křižovatce Podloktuší vlevo na silnici č. 282 směr Koberovy, zde odbočit vlevo na Besedice.

2. Z Malé Skály směrem na Koberovy, před vesnicí na křižovatce u autobusové zastávky odbočit vpravo na Besedice.

3. Z Železného Brodu po silnici č. 282 na Koberovy, odtud vpravo na Besedice.
 

Občerstvení:
S
tánek U Parkoviště v Besedicích.

Více informací:
www.cesky-raj.info

Náročnost:
Střední, délka okruhu cca 5 km, nevhodné pro kočárky a méně pohyblivé osoby.

Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.