Město Bechyně, proslulé lázeňstvím, tradicí výroby keramiky, vysokým železobetonovým mostem přes Lužnici zvaným Bechyňská duha, zámkem a klášterem, řadou architektonických památek a turisticky lákavým okolím, svým letním návštěvníkům každoročně nabídne i zajímavé výstavy v Městském muzeu.
Tentokrát nás mimo jiné zaujala milá výstava s názvem Retrokárky paní Šárky. Jde o exponáty ze soukromé sbírky paní Šárky Špačkové. K vidění tu bylo (ve výstavních prostorách i ve vstupní chodbě) asi 80 kočárků pro děti i panenky, a to od prvorepublikových až po 90. léta 20. století. Z naší výroby převažovaly kočárky firmy Liberta, která je dnes údajně již v likvidaci, ale objevilo se tu i pár kousků zahraničních (Německo, Itálie, Rusko, Velká Británie). Za povšimnutí stojí unikátní anglický Silver Cross, v němž se občas vozil i princ Charles. Myslím, že naše domácí kočárky si provedením ničím nezadaly s těmi zahraničními, které byly svého času k dostání především v Tuzexu.
Sbírka kočárků pak byla doplněna panenkami, kterých má majitelka údajně tolik, že zde musel být už proveden výběr. Z našich převládaly panenky značky Hamiro - mrkací a chodicí, a další hračky, především z někdejšího Gumotexu a Fatry.
Při pohledu na tuto retrosbírku vás možná trochu přepadne nostalgie. Ano, s něčím takovým jsme si jako holčičky hrály, v dalších kočárkách mnohé z nás vozily vlastní děti. Jak je to dávno!
Ale není třeba smutnit, naopak, vždyť výstava dokáže vykouzlit především úsměv na tvářích malých i velkých. A divili byste se, kolik obsahuje návštěvní kniha milých vzkazů od dnešních dětí! Máte-li tedy možnost, zavítejte do Bechyně. Výstava v Městském muzeu potrvá do 15. září.
Foto: autorka
Kočárky jako vzpomínka na dětství a mládí
13. 7. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Ježková
13.7.2019 13:53
Zuzko, překrásné. Děkuju moc za pohlazení po duši. Tu prostřední panenku Zuzanku jsem měla.
Dana Puchalská
13.7.2019 10:35
Zuzano, to musela být krásná výstava. Některé mám ještě v živé paměti. Pracovala jsem u DZP a několik mých spolužaček kočárky pro panenky prodávalo, říkalo se jim loutkové kočárky. A nejen loutkové ale i tzv. dětské. Ty z Liberty byly opravdu kvalitní a vydržely hodně. Ovšem nebyla to značka Stegner. Ta v letech 1972 až 1975 byla nedostatkové a podpultové zboží. A já byla opravdu malou chvíli prodavačkou ve veliké prodejně hraček na Václavském náměstí. Prodávaly se tam zejména výrobky firmy Hamiro. A také i další( jak se už ses zmínila Zuzano) z firmy Fatra Napajedla. A mnohé z těch starších kočárků na děti znám i z dětství. Jeden zůstal doma po mně a sestře. Vozila jsem v něm panenku Vendulku.
Hana Nováková
13.7.2019 10:16
Zuzko, maminka schovává kočárek po mě. Koupila mi ho v mých 3 letech i s mrkací panenkou s vlásky. Dodnes je kočárek zachovalý, i když jsem doma v něm houpala svého bratra i syna a obě má vnoučata. Kočárek je stolička pro panenku abych připomněla. Ani mrkačka nedošla újmě, husté kudrnaté vlasy, jen řasy na očích ji chybí. A to si s ní nejvíc po mě hrála moje vnoučata. Tenkrát ještě hračky vydržely. Děkuji za hezký článek, vrátila jste mě na chvilku do dob dětství. A to jsem zrovna potřebovala, nějak mi není dobře a tak už týden bojuji stlakem. Je to mazec. Hezké dny...
Marie Seitlová
13.7.2019 09:28
To je krásná výstava, Zuzko díky za článek i fotky. Je to vzpomínka na dětství.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden
Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?
AKTUÁLNÍ ANKETA
Nakupujete vánoční dárky prostřednictvím e-shopů?
Ano, hlavně proto, že je to snadné a rychlé
Ano, hlavně kvůli výhodnějším cenám
Ano, ale jen výjimečně (např. není v blízkosti prodejna, kde bych zboží koupil(a)
Ne, hlavně proto, že zboží nevidím na vlastní oči a nemohu jej prověřit
Ne, protože nechci platit zboží kartou ani převodem