Gipsy. Odvážný styl, který seniorkám sluší
Ilustrační foto: pinterest.com

Gipsy. Odvážný styl, který seniorkám sluší

10. 5. 2019

Výrazné barvy, dlouhé sukně, šály, šátky. Výšivky, potisky, hrubě pletené svetry. Takovému stylu se říká gipsy, neboli cikánský.

Mnohé ženy, které jsou nyní v seniorském věku, ho nosily v době svého mládí, kdy byly v módě rozevláté sukně a bohémský vzhled. Je však nesmysl říkat: To už se ve vyšším věku nehodí. Je tomu právě naopak.

Tento styl totiž splňuje mnoho z toho, co dámy vyššího věku od módy očekávají. Sukně jsou dlouhé, pohodlné. Halenky jsou volné. Šátky a šály milosrdně zakryjí nějaký ten nedostatek či přebytek. Barvy jsou výrazné, takové jaké mnohé starší ženy mají rády, protože mají pocit, že je takzvaně rozzáří. Přesto se tohoto stylu mnoho žen bojí, protože jim připadá příliš výrazný, provokativní, zkrátka neobvyklý. Je pravda, že takto oblečená žena na ulici poutá pozornost.

Na druhé straně o ní nikdy nikdo neřekne, že si hraje na mladistvého diblíka, že je poněkud směšná. To rozhodně ne. Je to styl, který vyznávají umělkyně, ženy svobodomyslné a sebevědomé. Zkrátka takové, které nechtějí být usedlé šedé myši splývající s davem a je jim úplně jedno, že za jejich zády sousedky říkají: Ta má ale ránu, co?

Někdo tomu říká rána, někdo zábavná móda, někdo touha odlišit se. Někdo tento styl odsuzuje, někdo obdivuje. A to je jeho podstata: Nikoho nenechá chladným.

Tak tady je malá ukázka žen, které se ve vyšším věku gipsy stylu nebojí.

móda
Hodnocení:
(3.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ellen Z. Matějová
Moc pěkné, určitě bych si vybrala... Ne všechno, ale třeba ty modely, co předvádí ta dlouhovlasá paní, určitě skoro všechny, je to můj styl, takový ležérně - elegantní a hlavně nadčasový, co nikdy nevyjde z módy (tedy, možná vyjde, ale dá se nosit v každé době, aniž by si člověk v tom připadal trapně). Podobné oblečení si kupuji v KRABu (od paní Květy Fialové) - mají tam velmi hezké a originální kousky, opravdu se tam dá vybrat co do střihů, vzorů i barev, včetně doplňků. A z velmi příjemných přírodních materiálů - na léto ideální. Je to sice dražší, ale já si raději koupím jeden kvalitní kousek, než deset hadrů, ve kterých chodí všichni jak v uniformě. Ale to bude tím, že nejsem "uniformní" typ, vždycky jsem upřednostňovala originály, dříve jsem si oblečení sama navrhovala i šila, vyráběla potisky i batiky, ale teď už na to nemám čas a zrak, tak si originální oblečení vyhledávám v buticích nebo v malých prodejnách se stylovým zbožím z různých koutů světa (např. z Tibetu - ručně vyšívané, moc hezké, nebo z Jižní Ameriky - líbí se mi indiánské vzory). Když si člověk dá tu práci, tak takové obchůdky objeví v každém větším městě.
Anna Dudková
Děkuji za informaci o návrhářce, paní Vostalová. Mrkla jsem na její stránky a má tam jak bláznivé, tak velmi elegantní modely. Navíc i bytový textil. Gudrun Sjödén je taková švédská Missoni. Výšivky jsou z krojů a ty mají všechny evropské státy, ne jen Rusko paní Halátová. Na webu má i výšivky inspirované Mallorcou. A ano, v 70 letech se podobné šaty z fáčoviny, často ještě batikované, nosily i u nás.
Nelly Kárníková
Souhlas s paní Vostalovou. Všechny modely jsou z kolekce GUDRU SJOEDEN. Vybraná modelka seniorka a autorka v zelených brýlích. Omlouvám se, říkejte si tomu "gipsy", ale je to švédský design založený na lidových tradicích. A sluší/nesluší a líbí se/nelíbí jak mladým, tak starším. Oblékání seniorek je složitěšjí a obšírnější záležitost, domnívám se.
Jana Gondášová
Ani do lesa na houby
judita lišková
Tenhle styl není špatný, pokud není moc barevný. Připadá mi trochu čarodějnický...v dobrém smyslu slova, ne pro čarodějnice, ale čarodějky. Dříve jsem ráda nosila dlouhé splývavé sukně a živůtky, či šaty... kdysi byly v módě , šité z tenčí či silnější fáčoviny, většinou jednobarevné, byly moc hezké. Škoda, že se to už nevidí.
Ludmila Doubravová
Krásné a inspirující modely, moc se mi to líbí. Nosím ráda jak kalhoty tak sukně a v létě převážně šaty. Nejraději dlouhé, jsou vzdušné a pohodlné a navíc, my ženy přece máme vypadat jako ženy. Když si obléknu dlouhou sukni nebo šaty, vždy se cítím úžasně žensky. Utčitě si něco podobného spíchnu.
Věra Halátová
Zelené brýle na těch ženách nevidím. Ty ponožky prodávají v e-shopu firmy Vlnap. A takto oblečená žena na ulici např. v Praze poutat pozornost nebude, protože tam chodí i jinak vymaškaření lidé, ale v menším městě se za ní docela určitě otočí hodně lidí. Je to znamení, že jí "to sluší"? Které ženy, které jsou dnes v seniorském věku - tedy nad šedesát let - v mládí toto nosily? Nepamatuji se na něco takového. Ta na úvodní fotce - ty výšivky na ramenou to je snad z Ruska, ale ten pták na prsou - to nevím. Cikánku jsem v něčem takovém také neviděla.
Jana Vostalová
Styl na fotkách je švédský desing, všechny modely jsou od návrhářky Gudrun Sjödén. Je to ta se zelenými brýlemi. Vytváří velmi zajímavé kolekce, ale oblečení není zrovna levné.
Anna Dudková
Myslím, že je to třeba brát pouze jako inspiraci a ne hned brblat. Nechápu to hodnocení, že si takový oděv může dovolit jen celebrita?! Přitom Judy Dench má velmi umírněné modely, které bych snad ani jako gipsy styl neviděla. Kdo je éterická bytost, jako byla třeba Květa Fialová, ten v takových šatech vypadá přirozeně, nebo Jane Fonda ve filmu Komuna mé matky, kde hrála věčnou "hipízačku" a věřím, že většina mladých by takovou babičku chtěla. Byla excentrická, ale nikoliv trapná. Nosím ráda v létě široké barevné etno kalhoty a k nim střídmý vršek, nebo dlouhé jednobarevné šaty, připadá mi to lepší, než ty strašné neforemné haleny s květy nebo abstraktními modely ala 70. léta, do nichž se tak rády oblékají korpulentní ženy 40 a výš. Každá vypadá jako chodící pohovka. Tady v galerii jsou i velmi umírněné modely č. 4 a 14, u něho by stačilo sundat šátek, kdo nemá odvahu, a už zmíněná Judy Dench. Autorské oděvy přesně v tomto stylu prodává Adelaide v Jungmannově ulici v Praze 1 mají i web adelaideshop.cz.
Eva Holá
tento styl se mi moc líbí, je to příjemné, pohodlné, barevné,jen kde to koiupit.Poradí mi někdo??????

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.