Krajinou při dolní Ohři
Foto: autorka

Krajinou při dolní Ohři

6. 5. 2019

Krajina při Ohři patří k místům s nejstarším osídlením lidí ve starší době kamenné na českém území. Na Bílou sobotu  jsme se vydali na výšlap kolem Ohře. Zaparkovali jsme za kempem v Brozanech nad Ohří a vydali jsme se dál pěšky. Bylo nádherné počasí, lesní kvítka už byla vesměs po kvetení. Kolem vody je pořád vše příjemně zelené, prostě na oči balsám. 

Podél řeky jsme došli k nově zrekonstruovanému jezu Doksany.  Přešli jsme most a octli se v městečku. Došli jsme k baroknímu areálu. Zde ve 12. století vznikl klášter s neobvyklým názvem Doksany. Znalec původu místních jmen Antonín Profous se domnívá, že slovo Dokz bylo předslovanským názvem pomalu tekoucí vody, nebo močálu. To by odpovídalo středověké povaze Doksan i Doks. 

Klášter Doksany je rozsáhlý barokní areál s kostelem Narození Panny Marie. Hodně budov, zejména hospodářských, jako sýpky, bývalý pivovar a drobné domky, jsou ve špatném zchátralém stavu, ale některé části jsou již opravené. Kostel je přístupný po předchozím objednání u správy farnosti. V opravené klášterní budově při kostele mají sídlo jeptišky řádu Premonstrátek. 

Současný styl parku je anglická zahrada přístupná veřejnosti, nacházejí se v ní nádherné staré stromy, památkově chráněné. Park je udržovaný, krásný. I pávi se zde vznešeně procházejí. Na zahradní terase je arkádový pavilon se zachovalými freskami. 

Vrátili jsme se k autu, kemp je položen u Ohře, je využíván zejména rybáři. Mě tak napadlo, že i tam by se dalo uspořádat setkání íčkařů, kteří by se spokojili s chatičkami bez doprovodného zařízení, které se ovšem nachází naproti chatičkám. Ohře, okrasné stromy, nádherné památky -  tento krásný kout země stojí za zhlédnutí !

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Děvčata děkuji :-)
Dana Kolářová
Kouzelná procházka krajinou při dolní Ohři, Soni.
Ilona Erika Kolář
Ohři mám ráda.
Jitka Hašková
Moc krásný výlet. Díky.
Libor Farský
Opět hezký výlet.
Hana Rypáčková
Zajímavé a krásné...Ohři mám v srdci.
Soňa Prachfeldová
Děkuji vám přátelé za milou návštěvu a .komentíky
Dana Puchalská
Krásný výlet s krásnými fotografiemi.
Marie Ženatová
Díky za nádherné přiblížení míst, která vůbec neznám...
Marie Seitlová
Krásný výlet krásnou krajinou kterou neznám. Díky za fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...