Proč navštívit  Prachatice
Foto: autorka

Proč navštívit Prachatice

19. 2. 2019

Už z roku 1010 pochází první písemný doklad o obchodní cestě z Pasova do Čech přes osadu Prachatice. Díky celním poplatkům bylo město jedno z nejbohatších v Čechách. Největší rozkvět získalo v 16. století obchodováním se solí. A díky úpadku  o století později, uchovalo si město historické jádro chráněné dvojitým prstencem hradeb a opevnění. V roce 1981 bylo vyhlášeno městskou památkovou rezervací a dodnes se dobře stará o všechny staré domy.

Do centra vstupuji Dolní branou, Píseckou. Kdysi tu byl padací most. Brána je dvojitá s malbami z 15. století a dřevěným obrazem Kalvárie. Za branou se ocitám mezi renesančními domy s grafity nejen psaníčkovými, ale i ornamentálními, s všudypřítomným cimbuřím. Dominanta města, kostel sv. Jakuba Většího s 53 m vysokou věží, má původní krov bez jediného hřebíku. V kostele jsou vzácné varhany a dřevěný vyřezávaný oltář řezbáře Jana Webra z Kašperských hor. 

Velkému náměstí vévodí Nová radnice, novorenesanční budova s nárožní věží. Ve štítu je socha ženy patronky a ochranitelky města. Prachticie se opírá o meč. Vedlejší budova je městské divadlo. A další je nejcennější stará budova z roku 1570, přestavěna v renesanční palác. Její průčelí je vyzdobeno obrazy. Alegorie výjevů ze soudnictví,  latinské nápisy nabádající konšely, aby rozhodovali správně a byli neúplatní. Sitrův dům, ve kterém sídlí Muzeum, má venetu s portréty českých králů. Národní dům s pamětní deskou Otakara Ševčíka, který vedl v nedalekém  Kandlově mlýně letní houslové kurzy. Knížecí dům byl sídlem správy schwarzenberského panství a je jediným domem s německými nápisy. Renesanční Bozkovského dům vyčnívá svým krátkým křídlem a loubím do náměstí. Malba imitující kvádry zdiva je ojedinělá a nápis  z roku 1573 úsměvný." Vymalováno jest, ale není zaplaceno". Rumpálův dům s pozdně gotickým původem a také jako většina domů s renesanční přestavbou byl městským pivovarem. Fasáda s  barevnými sgrafity ukazuje antické motivy s bájnými zvířaty. Je opatřen loubím. Dnešní knihovna je v Husovu domě s  barokní obvodovou atikou.

Z městského parku, Parkánu, mezi původními hradbami a renesančním pásem hradeb je nádherný výhled na kostel, městskou školu s cimbuřím a rizalit s psaníčkovými sgrafity, který spočívá na třech pilířích a arkádami vystupuje do Parkánu. Bašta zvaná Helvít je nezachovalejší ze všech sedmi obranných věží. Jsou opatřeny střílnami.

U Dolní brány je kaple Jana Nepomuckého a u Horní Pasovské brány jsou dvě barokní kaple, jedna také Jana Nepomuckého.

Prachatice je velmi zajímavé město a památek je zde velmi mnoho. Jedno bolavé místo v Neumannově ulici dělá ostudu. Soukromý vlastník nemá na opravu domu a vzácná památka chátrá. V centru panuje ruch oprav, příprava na letní sezónu pokračuje i v zimě. Slavnosti solné zlaté stezky XXVIII. ročník tradičních městských slavností se koná na konci června.

cestování
Hodnocení:
(4.8 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Mošovská
Před dvěma lety jsme byli v Prachaticích na koncertě, na náměstí pod širým nebem. Celé odpoledne pršelo. Jinak nedaleko je rozhledna Libín. Můžete vidět další vrchy, za pěkného počasí i Alpy.
Hana Rypáčková
Hezký příběh ,Karle.
Karel Hyndrák
Hano, to je dokonalý článek, nic mu nechybí. V srpnu 1967 jsme měli v 1. patře v Bozkovského domu na náměstí svatbu. Předloni jsme se tam na "místo činu" jeli znovu po 50ti létech s dvěma dospělými dcerami podívat. Je to tam pořád krásné (v létě).
Věra Ježková
Nikdy jsem tam nebyla. Určitě je to krásné město.
Hana Rypáčková
To jsem Zdeni nevěděla. Jezdím ráda do Konstantinových lázní a tam prý je velmi čistý vzduch. Ještě se to nezměnilo, tak prý tam daleko široko není průmysl ..Diky všem za slovíčka a můžeme se di Prachatic podívat. Z Prahy jede přímý, jela jsem s ním v deset odsud.
Zdenka Jírová
Hezká procházka krásným městem. Byla jsem tam 2x služebně, ale nikdy nebyl čas na procházku městem. , Možná nevíte, že v 90. letech probíhal velký grant podporovaný USA na kontrole zamořeného ovzduší ve vybraných regionech Čech. Prachatice byly vybrány, jako kontrolní město uznané jako město s čistým ovzduším. Byly současně ve stejných časech odebírány vzorky ovzduší jak v kontrolovaných oblastech, tak v Prachaticích. Rozdíl ve výsledcích byl mírou znečištění. Pracovala jsem na tom 20 let, kdy byl tento úkol ukončen a já šla do důchodu. Nevím, zda něco podobného znovu probíhá v současnosti , ale měření probíhá stále.
Soňa Prachfeldová
Krása, Hanko pěkně jsi mě nabudila, v dubnu jsem ve Volarech a vláčkem pojedu do Prachatic !
Alena Vávrová
Hančinko, dík! Náramně jsi nám představila město Prachatice. Jižní Čechy povšechně málo znám.
Anna Potůčková
V Prachaticích jsem nikdy nebyla a kdoví.....třeba někdy se zadaří a místo navštívím. Moc hezké fotky jsou součástí článku.
Dagmar Bartušková
Prachatice znám ze školních výletů a přiznám, že mě v té době nijak nenadchly. Začínala se nám v té době pomalu zapalovat lýtka, a tak jsme všichni měli tak trochu jiné starosti. :-). Nicméně po přečtení článku bych se tam ještě někdy ráda podívala. Fotky pěkné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...