Proč navštívit  Prachatice
Foto: autorka

Proč navštívit Prachatice

19. 2. 2019

Už z roku 1010 pochází první písemný doklad o obchodní cestě z Pasova do Čech přes osadu Prachatice. Díky celním poplatkům bylo město jedno z nejbohatších v Čechách. Největší rozkvět získalo v 16. století obchodováním se solí. A díky úpadku  o století později, uchovalo si město historické jádro chráněné dvojitým prstencem hradeb a opevnění. V roce 1981 bylo vyhlášeno městskou památkovou rezervací a dodnes se dobře stará o všechny staré domy.

Do centra vstupuji Dolní branou, Píseckou. Kdysi tu byl padací most. Brána je dvojitá s malbami z 15. století a dřevěným obrazem Kalvárie. Za branou se ocitám mezi renesančními domy s grafity nejen psaníčkovými, ale i ornamentálními, s všudypřítomným cimbuřím. Dominanta města, kostel sv. Jakuba Většího s 53 m vysokou věží, má původní krov bez jediného hřebíku. V kostele jsou vzácné varhany a dřevěný vyřezávaný oltář řezbáře Jana Webra z Kašperských hor. 

Velkému náměstí vévodí Nová radnice, novorenesanční budova s nárožní věží. Ve štítu je socha ženy patronky a ochranitelky města. Prachticie se opírá o meč. Vedlejší budova je městské divadlo. A další je nejcennější stará budova z roku 1570, přestavěna v renesanční palác. Její průčelí je vyzdobeno obrazy. Alegorie výjevů ze soudnictví,  latinské nápisy nabádající konšely, aby rozhodovali správně a byli neúplatní. Sitrův dům, ve kterém sídlí Muzeum, má venetu s portréty českých králů. Národní dům s pamětní deskou Otakara Ševčíka, který vedl v nedalekém  Kandlově mlýně letní houslové kurzy. Knížecí dům byl sídlem správy schwarzenberského panství a je jediným domem s německými nápisy. Renesanční Bozkovského dům vyčnívá svým krátkým křídlem a loubím do náměstí. Malba imitující kvádry zdiva je ojedinělá a nápis  z roku 1573 úsměvný." Vymalováno jest, ale není zaplaceno". Rumpálův dům s pozdně gotickým původem a také jako většina domů s renesanční přestavbou byl městským pivovarem. Fasáda s  barevnými sgrafity ukazuje antické motivy s bájnými zvířaty. Je opatřen loubím. Dnešní knihovna je v Husovu domě s  barokní obvodovou atikou.

Z městského parku, Parkánu, mezi původními hradbami a renesančním pásem hradeb je nádherný výhled na kostel, městskou školu s cimbuřím a rizalit s psaníčkovými sgrafity, který spočívá na třech pilířích a arkádami vystupuje do Parkánu. Bašta zvaná Helvít je nezachovalejší ze všech sedmi obranných věží. Jsou opatřeny střílnami.

U Dolní brány je kaple Jana Nepomuckého a u Horní Pasovské brány jsou dvě barokní kaple, jedna také Jana Nepomuckého.

Prachatice je velmi zajímavé město a památek je zde velmi mnoho. Jedno bolavé místo v Neumannově ulici dělá ostudu. Soukromý vlastník nemá na opravu domu a vzácná památka chátrá. V centru panuje ruch oprav, příprava na letní sezónu pokračuje i v zimě. Slavnosti solné zlaté stezky XXVIII. ročník tradičních městských slavností se koná na konci června.

cestování
Hodnocení:
(4.8 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%