Proč je důležité plánování v seniorském věku
Pan Michal je aktivní i v pětasedmdesáti letech

Proč je důležité plánování v seniorském věku

29. 1. 2019

Spokojenost seniorů mimo jiné ovlivňuje i to, jakou mají vlastní představu o období penze. Právě v období důchodu je důležité plánování.

Zaměřte na plánování toho, co budete dělat zítra, příští týden či do konce roku. Pečlivě si promyslete, kam pojedete na dovolenou, jak chcete trávit jednotlivé svátky roku a jakých akcí byste se chtěli zúčastnit.

Upravte si pravidelný denní režim a netravte v posteli a v poloze ležmo víc než třetinu času denně. Zaměstnávejte svůj mozek pozitivním myšlením, aby neměl mnoho času na negativní vnímání světa.

Jistě existuje mnoho věcí, které jste v životě ještě chtěli zvládnout. Týká se to nejen výuky jazyků, četby, cestování nebo získávání různých manuálních zručností. Neváhejte a pusťte se do nich. Neuzavírejte se doma. Zapojte se do spolkových a klubových činností, kde najdete nové přátele.

Neztrácejte důvěru sami v sebe, vždyť přece každý z nás něco umí. Věnujte se i své fyzické kondici. Lékaři dnes říkají ,že pro prevenci u všech civilizačních chorob stačí 6 tisíc kroků denně. Je to docela slušná porce a potřebujete na ni dostatek času. Myslete na to při plánování volných chvil. Snažte se, aby vás život stále bavil! Aktivní prožívání důchodu musíte mít plně ve svých rukách. 

 

 

Podívejte se na příběh pana Michala:

 

edukativní video
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Slávka Kobylková
To jsou zase rady, děláte z nás už blbce?
Jana Šenbergerová
Tentokrát se shoduji s paní Věrou H. Tři slova nemám vůbec ráda: rezervy, evaluace a plánování. Možná jen proto, že jsem je měla "na talíři" po většinu svého života. A všechno se časem může přejíst. Dávám přednost slovu možnost. Mám-li ji, snažím se ji využít, je-li pro mě lákavá. Ostatní možnosti ráda přenechám jiným.
Věra Halátová
Plánování! To by byl konec! Dělám to, co musím udělat. A co se týká mých zájmů a koníčků, dělám to, co mne napadne a kdy mne to napadne. Je to hezké, snažit se v sedmdesáti naučit cizí jazyk, ale jde to ztuha, ale jde do snáze, než chtít se v sedmdesáti naučit jezdit na kole nebo na bruslích. Kdo celý život nečetl, po sedmdesátce nezačne, kdo nebyl zvyklý studovat, taky už těžko začne. Ta činnost, ta podnikavost, s tím se člověk narodí. A co se týká té turistiky, 6 000 kroků x 0,5 m/1 krok= 3 000 m= 3 km. Denně chodím pěšky nebo v létě na kole mnohem víc kilometrů, ale to jen díky tomu, že se tak pohybuji celý život. Pokud budu mít nemocná kolena nebo kyčle, asi mi to tak rychle nepůjde. Plánování. Jéžišmarjá, před třiceti lety bylo zrušeno plánované hospodářství a teď si zavedeme plánovaný život v penzi?
Věra Ježková
Do plánování zahrnuji každý týden aktivity související s íčkem. V posteli trávím čas i v poloze sedmo - u notebooku. Důvěru v sebe zatím neztrácím, naopak posiluji.
Soňa Prachfeldová
Ano, je dobré, mít pořád nějaký cíl, co chci, co mohu, co zvládnu. Teď jsem si zapsala do diáře, kdy začnou kvést hlaváček, sasanka, bledule, orchideje a další, abych mohla navštívit jejich stanoviště a kochat se :-)
Danka Rotyková
Určitě jsme se všichni plánováním v našem životě zabývali, všichni to tedy známe a měli bychom v tom pokračovat. Když si naplánujeme činnost na zítřejší den, je pravděpodobné, že alespoň větší část splníme. A to znamená, že nezůstaneme ležet v posteli, i kdyby se sluníčko schovávalo celé dny.
Jana Šenbergerová
Dobrá rada nad zlato, jen aby ten skutek moc rychle neutek. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...