Proč navštívit město Stříbro
Foto: autorka

Proč navštívit město Stříbro

8. 1. 2019

Západně od Plzně leží město s bohatou historií. První osídlení Slovany v údolí řeky Mže spadá do 8. a 9. století. O tři století později zde vznikla hornická osada - Stříbrnice, s románským kostelíkem (přestavěný kostel Nanebevzetí Panny Marie).

Nad osadou na skalnatém ostrohu vzniklo ve 13. století opevněné královské město. Bylo významné těžbou olovnaté rudy s přísadou stříbra. Význam města podtrhuje minoritský klášter pánů ze Švanberka a poloha na trase obchodní stezky Praha - Norimberk.

Teprve po skončení husitských válek (město bylo dobyto) a hlavně v 16. století nastal hospodářský rozkvět. Bylo zde jedenáct cechů a zdrojem peněz mimo těžbu se stal výnosný městský pivovar. Byla vystavěna řada domů, kamenný most, radnice, opravovaly se kostely a zesílilo městské opevnění. Cechy vzkvétaly a obchodu se dařilo.

Ovšem třicetiletá válka a drancování Švédy a cisařským vojskem přineslo městu pohromu. České obyvatelstvo bylo potlačeno německými osadníky. Mor, který vypukl v roce 1710, připomíná morový sloup na rozlehlém čtvercovém náměstí. Je lemované měšťanskými domy v čele s historickou radnicí a s bývalým minoritním klášterem, kde sídlí muzeum a informační centrum. Nedaleko je kostel Všech svatých, původně gotický, s mohutnou hranolovitou věží s výhledovým ochozem. Je dominantou města chráněného městským opevněním. Nejvýznamnější je Mostní brána s věží, Koubkova branka a Husitská bašta.

V údolí Těchlovického potoka je lesopark se skalami, kterými potok protéká a v soutěskách vytváří peřeje a vodopády. Ústí do Mže. Po pravém břehu řeky je naučná stezka vojenského opevnění z let 1936-39. Prolíná s naučnou stezkou hornickou se skanzenem a štolami. Ty jsou přístupné veřejnosti jen v příznivém ročním období. Těžba pokračovala za války až do roku 1975. Od Skanzenu na vrchol Ronšperku, kde je vyhlídka na město, vede křížová cesta se čtrnácti kapličkami.

Stříbro s blízkou Hracholuskou přehradou se stalo střediskem turistického ruchu.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Zuzko? :) Hanko, při setkání v Plzni, kdy jsme čekali na oficiální zahájení srazu a měli jsme čas, tak jsme do Stříbra zajeli se Zuzkou. Ale nestihli jsme víc než krásné náměstí. Ráda bych si tam zajela na nějaký pobyt, moc se mi tam líbilo.
Alena Vávrová
Krásné město s bohatou historií a památkami, moc hezky jsi nám ho svým textem i fotografiemi představila, Hanči, a za to dík. Pesani jako doprovod jsou moc prima a Venda je pořád roztomilý. ♥
Dana Kolářová
Pěkná pozvánka a fotky moc hezké.
Marie Seitlová
Hani díky, že jsi nás Stříbrem provedla. Zde jsem nikdy nebyla, krásná a zajímavá radnice a vůbec všechny fotky.
Dana Puchalská
Musí tam být krásně.
Jitka Hašková
Zajímavé město, kde jsem nebyla. Možná by se tam dal udělat jednodenní výlet vlakem z Prahy.
Elena Valeriánová
Když jsem pracovala u vojáků, tak ve Stříbře byl vojenský útvar, který podléhal kontrolní činnosti jednoho našeho oddělení a chlapi tam jezdili na inspekci. Ale tak pěkně jako ty o Stříbře nevyprávěli, znali město spíše z hospod - zevnitř. Krásné fotky a moc pěkná radnice.
Zuzana Pivcová
Zase město, ve kterém jsem nebyla. Nejspíš jsem jen tudy jednou projížděla právě do Německa. Škoda. Jak to všechno dohnat? Díky!!
Anna Potůčková
Určitě spousta důvodů, proč toto město poznat. Nikdy jsem tam nebyla a ted v důchodě třeba jednou mně kroky zavedou i sem. Děkuji za tip !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.