Proč navštívit město Stříbro
Foto: autorka

Proč navštívit město Stříbro

8. 1. 2019

Západně od Plzně leží město s bohatou historií. První osídlení Slovany v údolí řeky Mže spadá do 8. a 9. století. O tři století později zde vznikla hornická osada - Stříbrnice, s románským kostelíkem (přestavěný kostel Nanebevzetí Panny Marie).

Nad osadou na skalnatém ostrohu vzniklo ve 13. století opevněné královské město. Bylo významné těžbou olovnaté rudy s přísadou stříbra. Význam města podtrhuje minoritský klášter pánů ze Švanberka a poloha na trase obchodní stezky Praha - Norimberk.

Teprve po skončení husitských válek (město bylo dobyto) a hlavně v 16. století nastal hospodářský rozkvět. Bylo zde jedenáct cechů a zdrojem peněz mimo těžbu se stal výnosný městský pivovar. Byla vystavěna řada domů, kamenný most, radnice, opravovaly se kostely a zesílilo městské opevnění. Cechy vzkvétaly a obchodu se dařilo.

Ovšem třicetiletá válka a drancování Švédy a cisařským vojskem přineslo městu pohromu. České obyvatelstvo bylo potlačeno německými osadníky. Mor, který vypukl v roce 1710, připomíná morový sloup na rozlehlém čtvercovém náměstí. Je lemované měšťanskými domy v čele s historickou radnicí a s bývalým minoritním klášterem, kde sídlí muzeum a informační centrum. Nedaleko je kostel Všech svatých, původně gotický, s mohutnou hranolovitou věží s výhledovým ochozem. Je dominantou města chráněného městským opevněním. Nejvýznamnější je Mostní brána s věží, Koubkova branka a Husitská bašta.

V údolí Těchlovického potoka je lesopark se skalami, kterými potok protéká a v soutěskách vytváří peřeje a vodopády. Ústí do Mže. Po pravém břehu řeky je naučná stezka vojenského opevnění z let 1936-39. Prolíná s naučnou stezkou hornickou se skanzenem a štolami. Ty jsou přístupné veřejnosti jen v příznivém ročním období. Těžba pokračovala za války až do roku 1975. Od Skanzenu na vrchol Ronšperku, kde je vyhlídka na město, vede křížová cesta se čtrnácti kapličkami.

Stříbro s blízkou Hracholuskou přehradou se stalo střediskem turistického ruchu.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdena Proboštová
Dvacet let jsem tam bydlela, chodila se psama do parku a ty vodopády panstvo stříbrňáci nazývají smradlavka, protože se do něj dostávají opady z mlékárny, takže občas pěkně zavání a plavou v něm takové divné vlasce. Ale jinak je to město jako každé jiné, skorát s bohatší historií. Hezké povídání :-)
Dagmar Bartušková
Hano, díky za přiblížení Stříbra, kde jsem nikdy nebyla. Fotky se mi líbí.
Ilona Erika Kolář
Stříbro je jedno z měst, kde jsem ještě nebyla. Fotky jsou pěkné, lákavé.
Jaroslava Handlová
Kdysi dávno jsem se ve Stříbře zastavila. Ale téměř nic už si z toho nepamatuji. Pěkné fotky i popis lákají k nové návštěvě. Líbil by se mi doprovod těch dvou fešáků na hornické stezce.
Věra Lišková
Město je to pěkné, ale paní Hanka by nalákala turisty kamkoliv, neb to umí pěkně podat.
Jana Šenbergerová
I když stříbro patří k mým oblíbeným kovům, ve Stříbře jsem nikdy nebyla. Vidím, že je to škoda. Díky za fotky.
Věra Ježková
Byla jsem tam. Hezké, příjemné město. Hani, díky za pěknou vzpomínku. :-)
Soňa Prachfeldová
Moc hezké, kdysi jsem tam byla a moc ráda bych návštěvu zopakovala. Vendík snad vůbec nestárne.
Eva Mužíková
Hezká pozvánka, krásné fotky a fotogenický Vendík s Matyldou jako bonbónek navrch.
Naděžda Špásová
Tak tam jsem asi nebyla, vypadá jako příjemné místo na výlet. Ten větší pes je Matylda? Je krásná. Fotky jsou taky super.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...