Znáte tento areál?
Foto: autor

Znáte tento areál?

7. 1. 2019

Dnes je hádanka extrémně snadná. Historie tohoto místa začala kolosálním podvrhem. Místní prameny nebyly léčivé, jak se kdysi tvrdilo, avšak díky tomuto baroknímu podfuku vznikl skvostný areál, jemuž vévodí „hospital“ pro vojenské veterány a starce. Všechny ctnosti a neřesti tam najdete, jsou názorné, z pískovce. Zahrada je navržena po francouzském vzoru jako symetricky členěná plocha s obelisky a sochami. Je zde také muzeum barokního knihtisku a je odtud blízko do Betléma. V blízkosti protéká významná česká řeka a jen o pár kilometrů dál je oblíbený cíl mnoha rodin. V názvu by klidně mohlo být písmeno X. ZKUS…

Fotky se vám to snaží ztížit, protože typický obrázek by vám okamžitě napověděl. A fotografovi tam byla děsná zima…

Fotohádanky
Hodnocení:
(4.6 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Byli jsme loni a Kuks je opravdu nádherný se vším všudy.
Blanka Bílá
Ano, Kuks, hezky upravený, škoda jen , že už okolo schodů neteče voda.Změna je to veliká, poprvé jsem tam byla asi na konci 60l. jako dítě, to ještě Betlém vypadal slušně, v dnešních dnech je to tam ale víc a víc horší, něco udělala příroda, ničí lidé.Mně osobně vadí tzv. turisté na kolech, kteří ničí lesy a kolo by nejraději vlekli i na zámeckou prohlídku.
Eva Mužíková
Nepoznala jsem, vlakem do Hradce Králové jezdím kolem, ale je vidět z jiné strany....
Oldřich Čepelka
Vidím, že to bylo opravdu snadné, přesto blahopřeji hadačkám (a hadákovi), že věděli, že jde o Kuks. Na rozdíl od E. Hynkové si myslím, že sochy ctností i neřestí jsou výhradně ženy proto, že by stejně měly poslední slovo. Například i v definici toho, co je ještě ctnost a co už je neřest (pochopitelně mužů). :-)
Jaroslava Handlová
Prozkoumala jsem tato místa při poslední návštěvě před dvěma roky. Impozantní sochy nejsou jen venku, ale nyní i uvnitř pod střechou. Prohlídka s průvodcem po celém pěkně opraveném areálu stojí za to. A také protější bývalá lázeňská část s roubenými chalupami. Na návštěvu toho místa si nechte celý den - nudit se nebudete, super turistika i v okolí.
Anna Novotná
Ano, vím, o jaký areál se jedná. Je škoda, že jeho světská část, hraběcí lázně na protějším svahu, se nedochovala. Betlém M.B. Brauna nedaleko v lese je už také ve velmi špatném stavu. Návštěvu doporučuji, já sem si už svůj památkový dluh splnila.
Dana Puchalská
Našla a vím. Ale ještě jsem tam nikdy nebyla,jsem ostuda roku.
Naděžda Špásová
Našla jsem to, ale nikdy jsme tam nebyli, Znám to i z křížovek. Hlavně vím o těch sochách.
Eva Hynkova
Ještě si dovolím jednu otázku pro všechny : Víte, proč sochy Neřestí a Ctností znázorňují pouze ženy?? Protože jen ženy jsou neřestné a ctnostné oproti mužům, kteří jsou pouze neřestní????. (nechci nikoho urazit, ale postavy žen byly pro M.B.Brauna jakýmsi symbolem)
Věra Ježková
Mimořádně znám; byla jsem tam. Nápověda napovídá dobře. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...