Jak upéct tu nejlepší vánočku
Pavla Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích radí, jak upéct vánočku. Foto: Lanterna

Jak upéct tu nejlepší vánočku

26. 11. 2018

Vánočka u nás nemůže chybět na žádném vánočním stole. Už jen její název vypovídá o tom, že se má připravovat právě na tyto svátky. Jak upéct tu nejlepší, radí cukrářka z Velkých Karlovic.

„Na Valašsku nechyběla ani na stolech těch nejchudších a váže se k ní řada tradic. Připomínat má Ježíška v peřince a původně ji hospodyně pekly v noci z 23. na 24. prosince, tedy na Štědrý den. Do těsta často přidávaly peníz, a kdo z rodiny jej ve své vánočce našel, ten měl být nadcházející rok nejen bohatý, ale také štědrý a zdravý,“ říká pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, která připravila recept na vánočku podle tradičního valašského receptu. "Na vánočku si rozhodně nakupte kvalitní suroviny, opravdu se na nich nevyplatí šetřit. Myslete také na to, že je dobré nechat suroviny, které se skladují v lednici, nějaký čas před pečením aklimatizovat třeba na kuchyňské lince, aby získaly pokojovou teplotu," dodává.

 

Na jednu vánočku potřebujeme:
500 g hladké mouky
385 g másla
180 g mletého cukru
3 vejce
40 g vanilkového cukru
35 g droždí
250 ml mléka
špetku soli, citronovou kůru, rozinky (nejlépe namočené v rumu, ale pozor, můžou těsto „zašednout“)
vlašské ořechy (nasekané), mandle (plátky), 1 dcl rumu  

Postup přípravy:
1. Nejprve si připravíme kvásek, a to tak, že droždí rozdrobíme do větší misky a přilejeme cca 100 ml vlažného mléka – pozor: ne horkého! Přidáme lžíci cukru a mouky, vše promícháme a počkáme pár minut, až kvásek vzejde.
2. Do velké mísy nasypeme mouku (prosátou a zbavenou nečistot), zbytek mletého cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.
3. Těsto vypracujeme pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy. Chvíli to trvá, ale rozhodně se vyplatí dát si s vypracováním těsta práci.
4. Do vypracovaného těsta na závěr přidáme ostatní suroviny – rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, a pokud chceme mít vánočku skutečně bohatou, můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru.
5. Hotové těsto necháme cca 20 minut odpočinout, až vykyne.
6. Těsto rozdělíme na 6 bochánků a necháme je ještě chvíli podkynout.
7. Z bochánků vyválíme stejně dlouhé prameny, položíme je pěkně vedle sebe a začneme plést. Vždy svrchu dolů zleva doprava až k tomu poslednímu – jinak se prameny vytahují a mění délku. Vánočku přeneseme na plech, potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. 8. Vánočku ještě necháme cca jednu hodinu nakynout a pak pečeme při 165 °C přibližně 25 minut.

 

Tajný tip Pavly Stoklasové:
Po upečení vánočku ještě potřeme směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dcl rumu, 30 gramů vanilkového cukru a 100 gramů mletého cukru), necháme ji úplně vychladnout a můžeme porcovat.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Tak jsme ji s dcerou upekly a je opravdu výborná, i když jsme vynechaly poslední krok k její dokonalosti. Ještě jednou dík za recept.
Alena Tollarová
Vánočky jsem nikdy nepekla, protože jsem z ní měla tak trochu strach. Až loni jsem to zkusila a vánočky byly "k nakousnutí", měla jsem z nich radost.
Alena Várošová
Vánočku peču každým rokem.Ta patří k provonění domácností o vánocích.Nic nevážím,vánočku dělám podle okajak mi ji naučila maminka.Chutově je vždy vláčná,výborná.Ale i když ji našpejluji,aby mě v pekáči nesjela,skoro vždy sjede.Ve formě ji nedělám formu nemám Taky splétám 4,3.2.1 Tak ať se vám všem kuchařinky povede!!!
Jitka Hašková
Každý rok si peču vánočku podle receptu z kuchařky "Vaříme, zdravě, chutně a hospodárně". Jsou v ní 3 druhy těsta, používám zásadně to nejjemnější, dávám do těsta vlašské ořechy a rozinky. Sypu navrch mandle. Pletu 4-3-2. Dávám do těsta 4 žloutky, zbudou mi 4 bílky, za kterých dělám ořechové pusinky, které spojuji kakaovým krémem s rumem. To je pro mě to nejlepší pečivo na Vánoce.
Helena Votíková
Pletu ze 4, 3, 2 - vrstvím. Takhle ze šesti to neumím. Těsto nechávám kynout déle, vždy srazím a nechám ještě vykynout. Tak jsem převzala od babičky. Děda byl pekař.
Jana Šenbergerová
Tak tohle asi nechám na své dceři, která k nám přijede na Vánoce. A jestli se jí povede, upečeme ji i příště. Jen přemýšlím, kde je těch 100 gramů zbylého mletého cukru, který se má přidat do směsi na potření hotové vánočky.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vánočku zkouším upéci již několik let, zatím bez úspěchu. Tak dík za recept, vyzkouším ho a napíši pak jak to dopadlo. obdivuji všechny kuchařky, které umí udělat vánočku aby opravdu vypadala jako ta na fotce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...