Jak upéct tu nejlepší vánočku
Pavla Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích radí, jak upéct vánočku. Foto: Lanterna

Jak upéct tu nejlepší vánočku

26. 11. 2018

Vánočka u nás nemůže chybět na žádném vánočním stole. Už jen její název vypovídá o tom, že se má připravovat právě na tyto svátky. Jak upéct tu nejlepší, radí cukrářka z Velkých Karlovic.

„Na Valašsku nechyběla ani na stolech těch nejchudších a váže se k ní řada tradic. Připomínat má Ježíška v peřince a původně ji hospodyně pekly v noci z 23. na 24. prosince, tedy na Štědrý den. Do těsta často přidávaly peníz, a kdo z rodiny jej ve své vánočce našel, ten měl být nadcházející rok nejen bohatý, ale také štědrý a zdravý,“ říká pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, která připravila recept na vánočku podle tradičního valašského receptu. "Na vánočku si rozhodně nakupte kvalitní suroviny, opravdu se na nich nevyplatí šetřit. Myslete také na to, že je dobré nechat suroviny, které se skladují v lednici, nějaký čas před pečením aklimatizovat třeba na kuchyňské lince, aby získaly pokojovou teplotu," dodává.

 

Na jednu vánočku potřebujeme:
500 g hladké mouky
385 g másla
180 g mletého cukru
3 vejce
40 g vanilkového cukru
35 g droždí
250 ml mléka
špetku soli, citronovou kůru, rozinky (nejlépe namočené v rumu, ale pozor, můžou těsto „zašednout“)
vlašské ořechy (nasekané), mandle (plátky), 1 dcl rumu  

Postup přípravy:
1. Nejprve si připravíme kvásek, a to tak, že droždí rozdrobíme do větší misky a přilejeme cca 100 ml vlažného mléka – pozor: ne horkého! Přidáme lžíci cukru a mouky, vše promícháme a počkáme pár minut, až kvásek vzejde.
2. Do velké mísy nasypeme mouku (prosátou a zbavenou nečistot), zbytek mletého cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.
3. Těsto vypracujeme pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy. Chvíli to trvá, ale rozhodně se vyplatí dát si s vypracováním těsta práci.
4. Do vypracovaného těsta na závěr přidáme ostatní suroviny – rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, a pokud chceme mít vánočku skutečně bohatou, můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru.
5. Hotové těsto necháme cca 20 minut odpočinout, až vykyne.
6. Těsto rozdělíme na 6 bochánků a necháme je ještě chvíli podkynout.
7. Z bochánků vyválíme stejně dlouhé prameny, položíme je pěkně vedle sebe a začneme plést. Vždy svrchu dolů zleva doprava až k tomu poslednímu – jinak se prameny vytahují a mění délku. Vánočku přeneseme na plech, potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. 8. Vánočku ještě necháme cca jednu hodinu nakynout a pak pečeme při 165 °C přibližně 25 minut.

 

Tajný tip Pavly Stoklasové:
Po upečení vánočku ještě potřeme směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dcl rumu, 30 gramů vanilkového cukru a 100 gramů mletého cukru), necháme ji úplně vychladnout a můžeme porcovat.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.