Mám ráda kuchařské knihy - XVI.díl
ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XVI.díl

5. 11. 2018

Přátelé, minule jsem se rozepsala o lidové kuchyni dost staršího data. Tak teď se budu snažit napsat něco, co se dá přečíst i bez slovníku starodávné češtiny. Ačkoliv svoje kouzlo určitě měla.

Tak jsem si vzpomněla a našla recepty poměrně mladšího data. Jedná se o recepty, jsou opravdu zajímavé a dá se říci, že ani finančně nikoho nezruinují. A mám pocit, že si vybere opravdu každý. Budu se věnovat nyní tolik oblíbené drůbeži.

Kuchyň je to zajímavá a v dnešní době by se hodilo označení regionální kuchyně.

Všechny recepty jsou pro 5 osob.

Kachna po horácku

  • 1 kachna, 10 dkg sádla, 1 větší cibule, sůl, pepř, 4 stroužky česneku, 80 dkg růžičkové kapusty

Kachnu naporcujeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem a opečeme na sádle se zpěněnou cibulkou. Podlijeme a dusíme do měkka. Růžičkovou kapustu uvaříme v osolené vodě, scedíme a přidáme ke kachně. Krátce podusíme a podáváme s vařenými brambory. 

Slepice po svratecku 

  • 1 kg slepice, sůl, mletý pepř, 10 dkg kořenové zeleniny, 4 paprikové lusky, 4 rajčata (případně 1/2 litrová sklenice zeleninového leča), 1 pórek, 1 velká cibule, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 5 dkg tvrdého sýra.

Opranou a očistěnou slepici rozčtvrtíme a spolu s kořenovou zeleninou uvaříme v osolené vodě. Maso vykostíme a nakrájíme na kostky. V rozehřátém oleji orestujeme nakrájené paprikové lusky, rajčata, na kolečka nakrájenou cibuli a pórek. Pak přidáme maso, koření, orestujeme,  podlejeme vývarem a podusíme. Těsně před podáváním posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s vařenými brambory nebo s chlebem. 

Slepice po horácku

  • 1 kg slepice,1 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, 5 dkg slaniny,15 dkg žampiónů, 2 lžíce jeřabinového kompotu, kořenová zelenina, 15 dkg jablek

Opranou a očištěnou slepici rozčtvrtíme a dáme vařit do studené vody, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a osolíme. Měkké maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájenou na kostičky rozpustíme na oleji, přidáme na plátky nakrájené houby, jeřabinový kompot, orestujeme, podlijeme vývarem, přidáme maso a podusíme. Dochutíme solí a případně pepřem. Takto připravenou směs klademe na velký bramborák a zdobíme jablkem rozkrájeným na kolečka a zbaveným jádřince.

Žďárský rožeň

  • 1 kuře, 25 dkg vepřové kýty, sůl, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 15 dkg kapie, 10 dkg žampiónů, 5 lžic oleje, plnotučná hořčice

Vykostěné maso z kuřete nakrájíme na plátky stejně jako kýtu, částečně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme strouhaným česnekem. Napichujeme na špejli střídavě s kousky žampiónů a plátky kapie. Opečeme na oleji, mírně podlijeme, přidáme hořčici a krátce podusíme. Podáváme s opékanými bramborami.

 

Jelikož se blíží svátek sv.Martina, budou jistě v mnoha domácnostech připravovat husu.A proto jsem přidala i následující recept.

 Husa po vesnicku

  • 1 menší husa, sůl, kmín, 90 dkg kyselého zelí, 2 větší jablka, 2 brambory, cibule

Opranou a očištěnou husu osolíme, nakmínujeme, podlejeme vodou a pečeme při občasném podlévání. Upečenou vyndáme, do výpeku dáme překrájené zelí, jemně nakrájenou cibuli, orestujeme, podlijeme vodou a dusíme. Pak přidáme jemně nastrouhané brambory a jablka a necháme podusit. Vhodnou přílohou jsou chlupaté knedlíky.

 

A také předkrm s drůbežím masem. Je sice pracnější, ale výsledek stojí za to.

Sázavské jablko

  •  5 větších jablek, 5 dkg eidamského sýra, 5 dkg sladkokyselých okurek, 5 dkg kapie, 15 dkg bílého jogurtu, 2 cl bílého vína, sůl.

Obloha: 5 dkg žampiónů,15 dkg šunky, 2,5 dkg citrónu, 2 dkg zavařených jeřabin, 5 dkg aspiku, 1/2 lžičky kyseliny citrónové, petrželka.

Jablka zbavíme slupky, ostrou malou lžičkou vydlabeme větší vnitřek a na konci necháme dno asi 5 mm vysoké. Připravená jablka dáme do studené vody s přidáním kyseliny citrónové. Pak zavaříme vodu s kyselinou citrónovou, vložíme do ní jablka, oblanžírujeme, zchladíme ve studené vodě a okapaná naplníme připraveným salátem. Sýr, okurky a kapii nakrájíme na nudličky, osolíme, přidáme víno a pojíme s jogurtem. Naplněná jablka ozdobíme kornoutkem ze šunky, plátkem citrónu, plátkem povařeného žampiónu ,jeřabinami a petrželkou. Vše nakonec potřeme vlažným aspikem.

Mám pocit, že si vybere opravdu každý, a proto vám všem přeji dobrou chuť.

 

Fotografie na úvod článku je sice jen jídelna, ale mně se moc zalíbila. Dýchá z ní domácí pohoda, krásný je příborník s fotografií v rámečku. A to ani nemluvím o pohledu z okna do kraje.

K článku jsem přidala (jak mívám ve zvyku) dvě opravdu staré a hezké fotografie.

A ještě jsem na konec článku přiložila 2x reprofoto jídel, o kterých zde píšu. 

Recepty jsem vybrala z Horácké kuchařky. Je to sešitek, který vydalo nakladatelství MARK. Tisk - Typografie v Brně. Autor receptů je mistr kuchař František Močický.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Tedy Dano, ty chutě, co mi tady děláš, mi nedají ani spát. Ale kde sehnat doma vykrmenou husu???
Dagmar Bartušková
Bože, už zase blbne tablet!
Dagmar Bartušková
Tak tu kachnu a husu bych si určitě dala. Nepohrdla bych ani tou slípkou na bramboráku - tedy pokud by to nebyla nějaká tuberačka. Dano, jen tak dál. I když nevařím, ráda si ve Tvém kuchařském okénku nad těmi dobrotami s chutí alespoň zamlaskám. o tvém kuchařském ojenku
Věra Ježková
To jsou kalorické bomby. Kachnu ani husu jsem nikdy nepekla. Vybrala bych si Žďárský rožeň.
Naděžda Špásová
Dano, kachnu mám v mrazáku a chystám se na ní, ale zatím nevím, jak jí udělám.
ivana kosťunová
Z dnešních receptů mě nejvíce zaujalo Sázavské jablko. Něco podobného znám pod názvem Jablka v Županu.
Dana Puchalská
Jano K. Budu tedy hledat dál a na něco určitě zase narazím. Pochvaly si skutečně vážím a děkuju.
Jana Kollinová
Líbí se kuchařský seriál s jeho nostalgií dávno ztracených časů. Těším se na další retro fotografie. Pamatuji si, že stejnou troubu na pečení měla moje babička a hned jsem v myšlenkách dítětem na prázdninách. Díky.
Zuzana Pivcová
Líbí se mi ty fotografie. Už jako dítě, ačkoliv jsem jedla nerada a skoro nic mi nechutnalo, jsem ráda prohlížela maminčinu Sandtnerku s fotografiemi, místy i barevnými. Nejvíc moučníky. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.