Mám ráda kuchařské knihy - XVI.díl
ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XVI.díl

5. 11. 2018

Přátelé, minule jsem se rozepsala o lidové kuchyni dost staršího data. Tak teď se budu snažit napsat něco, co se dá přečíst i bez slovníku starodávné češtiny. Ačkoliv svoje kouzlo určitě měla.

Tak jsem si vzpomněla a našla recepty poměrně mladšího data. Jedná se o recepty, jsou opravdu zajímavé a dá se říci, že ani finančně nikoho nezruinují. A mám pocit, že si vybere opravdu každý. Budu se věnovat nyní tolik oblíbené drůbeži.

Kuchyň je to zajímavá a v dnešní době by se hodilo označení regionální kuchyně.

Všechny recepty jsou pro 5 osob.

Kachna po horácku

  • 1 kachna, 10 dkg sádla, 1 větší cibule, sůl, pepř, 4 stroužky česneku, 80 dkg růžičkové kapusty

Kachnu naporcujeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem a opečeme na sádle se zpěněnou cibulkou. Podlijeme a dusíme do měkka. Růžičkovou kapustu uvaříme v osolené vodě, scedíme a přidáme ke kachně. Krátce podusíme a podáváme s vařenými brambory. 

Slepice po svratecku 

  • 1 kg slepice, sůl, mletý pepř, 10 dkg kořenové zeleniny, 4 paprikové lusky, 4 rajčata (případně 1/2 litrová sklenice zeleninového leča), 1 pórek, 1 velká cibule, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 5 dkg tvrdého sýra.

Opranou a očistěnou slepici rozčtvrtíme a spolu s kořenovou zeleninou uvaříme v osolené vodě. Maso vykostíme a nakrájíme na kostky. V rozehřátém oleji orestujeme nakrájené paprikové lusky, rajčata, na kolečka nakrájenou cibuli a pórek. Pak přidáme maso, koření, orestujeme,  podlejeme vývarem a podusíme. Těsně před podáváním posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s vařenými brambory nebo s chlebem. 

Slepice po horácku

  • 1 kg slepice,1 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, 5 dkg slaniny,15 dkg žampiónů, 2 lžíce jeřabinového kompotu, kořenová zelenina, 15 dkg jablek

Opranou a očištěnou slepici rozčtvrtíme a dáme vařit do studené vody, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a osolíme. Měkké maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájenou na kostičky rozpustíme na oleji, přidáme na plátky nakrájené houby, jeřabinový kompot, orestujeme, podlijeme vývarem, přidáme maso a podusíme. Dochutíme solí a případně pepřem. Takto připravenou směs klademe na velký bramborák a zdobíme jablkem rozkrájeným na kolečka a zbaveným jádřince.

Žďárský rožeň

  • 1 kuře, 25 dkg vepřové kýty, sůl, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 15 dkg kapie, 10 dkg žampiónů, 5 lžic oleje, plnotučná hořčice

Vykostěné maso z kuřete nakrájíme na plátky stejně jako kýtu, částečně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme strouhaným česnekem. Napichujeme na špejli střídavě s kousky žampiónů a plátky kapie. Opečeme na oleji, mírně podlijeme, přidáme hořčici a krátce podusíme. Podáváme s opékanými bramborami.

 

Jelikož se blíží svátek sv.Martina, budou jistě v mnoha domácnostech připravovat husu.A proto jsem přidala i následující recept.

 Husa po vesnicku

  • 1 menší husa, sůl, kmín, 90 dkg kyselého zelí, 2 větší jablka, 2 brambory, cibule

Opranou a očištěnou husu osolíme, nakmínujeme, podlejeme vodou a pečeme při občasném podlévání. Upečenou vyndáme, do výpeku dáme překrájené zelí, jemně nakrájenou cibuli, orestujeme, podlijeme vodou a dusíme. Pak přidáme jemně nastrouhané brambory a jablka a necháme podusit. Vhodnou přílohou jsou chlupaté knedlíky.

 

A také předkrm s drůbežím masem. Je sice pracnější, ale výsledek stojí za to.

Sázavské jablko

  •  5 větších jablek, 5 dkg eidamského sýra, 5 dkg sladkokyselých okurek, 5 dkg kapie, 15 dkg bílého jogurtu, 2 cl bílého vína, sůl.

Obloha: 5 dkg žampiónů,15 dkg šunky, 2,5 dkg citrónu, 2 dkg zavařených jeřabin, 5 dkg aspiku, 1/2 lžičky kyseliny citrónové, petrželka.

Jablka zbavíme slupky, ostrou malou lžičkou vydlabeme větší vnitřek a na konci necháme dno asi 5 mm vysoké. Připravená jablka dáme do studené vody s přidáním kyseliny citrónové. Pak zavaříme vodu s kyselinou citrónovou, vložíme do ní jablka, oblanžírujeme, zchladíme ve studené vodě a okapaná naplníme připraveným salátem. Sýr, okurky a kapii nakrájíme na nudličky, osolíme, přidáme víno a pojíme s jogurtem. Naplněná jablka ozdobíme kornoutkem ze šunky, plátkem citrónu, plátkem povařeného žampiónu ,jeřabinami a petrželkou. Vše nakonec potřeme vlažným aspikem.

Mám pocit, že si vybere opravdu každý, a proto vám všem přeji dobrou chuť.

 

Fotografie na úvod článku je sice jen jídelna, ale mně se moc zalíbila. Dýchá z ní domácí pohoda, krásný je příborník s fotografií v rámečku. A to ani nemluvím o pohledu z okna do kraje.

K článku jsem přidala (jak mívám ve zvyku) dvě opravdu staré a hezké fotografie.

A ještě jsem na konec článku přiložila 2x reprofoto jídel, o kterých zde píšu. 

Recepty jsem vybrala z Horácké kuchařky. Je to sešitek, který vydalo nakladatelství MARK. Tisk - Typografie v Brně. Autor receptů je mistr kuchař František Močický.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%