Tip na podzimní výlet: Do Brd po stopách filmu Obecná škola
Nechoďte mimo značené cesty. Foto: Michaela Bučková

Tip na podzimní výlet: Do Brd po stopách filmu Obecná škola

4. 11. 2018

Pamatujete si tu scénu z Obecné školy, kdy kluci najdou u bunkru pancéřovou pěst a Zdeněk Svěrák ji odpálí? Tato scéna se točila v Brdech na vřesovišti Houpák. A je to krásná podzimní procházka.

Šest  kilometrů tam a šest kilometrů trochu jinou trasou zpět - tak dlouhá je procházka k unikátnímu vřesovišti Houpák, které na podzim hraje všemi barvami. Na obrovské ploše jednoho z vrcholů Brd (jeho nadmořská výška je 794 metrů nad mořem) roste jeden vřes vedle druhého a obzvlášť na konci léta a v brzkém podzimu rozehrává místo neskutečnými barvami – fialovou a bílou.

Soustavné odlesňování a vypalování ploch během využívání vojáky (Brdy byly vojenský prostor) změnilo tuto oblast v unikátní ekosystém. Kromě vřesu tu rostou také borůvky a brusinky, řada druhů mechů, lišejníků, kapradin a travin. Sem tam nad bylinné patro vystupují solitérní břízy, modříny, smrky nebo borovice.

Další zajímavostí této části bývalého vojenského území jsou i bunkry. Jeden z nich, pěchotní srub Benešák, posloužil jako kulisa ve filmu Obecná škola. Žáci s učitelem se sem jedou autobusem podívat na součást opevnění a najdou zde neodpálenou pancéřovou pěst. A tak ji tatínek Zdeněk Svěrák odpálí. A tento výjev není tak vzdálený realitě: Houpák a okolní vřesoviště totiž fungoval jako cílová dopadová plocha v dobách, kdy Střední Brdy sloužily jako vojenský výcvikový prostor.

V blízkosti stojí také další dva zkušební objekty vzor 36. Procházka na Houpák začíná v Dolní Kvani, kde je možné zaparkovat auto. Odtud se pokračuje po zelené, dále po modré až na vřesoviště. Zpět jsme se vrátili po modré přes plochu bývalého letiště. Cesta vede hlubokými listnatými lesy, které na podzim hrají všemi barvami. Jen pozor: výstražné cedule důrazně žádají, ať lidé nevstupují do lesů.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
nina hor
Dobrý den. Moc pěkné to je. My jsme sem vyrazili odtud http://www.nadrybnikem.eu a udělali jsme si tak krásný výlet :) Doporučuji
Eva Mužíková
Tak sem bych se nevydala, cedule mne odradila. Obecnou školu jsem viděla jednou a stačilo...
Jana Šenbergerová
Brdy znám jen z doslechu jako vojenský prostor. Škoda, že procházka jimi může být ještě pořád nebezpečná.
Zuzana Pivcová
Brdy jsou pro mě spojeny se zážitkem z bývalého vojenského výcvikového prostoru v Jincích. S jedním starším kamarádem jsme tam jeli před pár lety hledat trilobity. On to tam znal. Jenže od dob, kdy tam jezdil, utekl taky nějaký čas a on prodělal mozkovou příhodu. Zastihla nás tam hrozná bouřka a jemu se pak začalo dělat kousek od lesa zle. Utíkala jsem do obce a tam prosila prvního člověka u garáže o pomoc. Byl velmi ochotný a s autem pro kamaráda dojel. Pak ho odvezl na vojenské velitelství k lékaři. Byl to, jak se ukázalo, místní voják z povolání. Kamarád byl dehydrovaný, tak ho napojili vodou a dali nějakou injekci. Pak nás ještě odvezli na nádraží. Dobře to dopadlo a armáda si u mě připsala plusové body. Už bych takhle neriskovala.
Věra Ježková
Brdy jsou pro mě Příbramsko a Kája Mařík. Film Obecná škola nemusím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.