Tip na podzimní výlet: Do Brd po stopách filmu Obecná škola
Nechoďte mimo značené cesty. Foto: Michaela Bučková

Tip na podzimní výlet: Do Brd po stopách filmu Obecná škola

4. 11. 2018

Pamatujete si tu scénu z Obecné školy, kdy kluci najdou u bunkru pancéřovou pěst a Zdeněk Svěrák ji odpálí? Tato scéna se točila v Brdech na vřesovišti Houpák. A je to krásná podzimní procházka.

Šest  kilometrů tam a šest kilometrů trochu jinou trasou zpět - tak dlouhá je procházka k unikátnímu vřesovišti Houpák, které na podzim hraje všemi barvami. Na obrovské ploše jednoho z vrcholů Brd (jeho nadmořská výška je 794 metrů nad mořem) roste jeden vřes vedle druhého a obzvlášť na konci léta a v brzkém podzimu rozehrává místo neskutečnými barvami – fialovou a bílou.

Soustavné odlesňování a vypalování ploch během využívání vojáky (Brdy byly vojenský prostor) změnilo tuto oblast v unikátní ekosystém. Kromě vřesu tu rostou také borůvky a brusinky, řada druhů mechů, lišejníků, kapradin a travin. Sem tam nad bylinné patro vystupují solitérní břízy, modříny, smrky nebo borovice.

Další zajímavostí této části bývalého vojenského území jsou i bunkry. Jeden z nich, pěchotní srub Benešák, posloužil jako kulisa ve filmu Obecná škola. Žáci s učitelem se sem jedou autobusem podívat na součást opevnění a najdou zde neodpálenou pancéřovou pěst. A tak ji tatínek Zdeněk Svěrák odpálí. A tento výjev není tak vzdálený realitě: Houpák a okolní vřesoviště totiž fungoval jako cílová dopadová plocha v dobách, kdy Střední Brdy sloužily jako vojenský výcvikový prostor.

V blízkosti stojí také další dva zkušební objekty vzor 36. Procházka na Houpák začíná v Dolní Kvani, kde je možné zaparkovat auto. Odtud se pokračuje po zelené, dále po modré až na vřesoviště. Zpět jsme se vrátili po modré přes plochu bývalého letiště. Cesta vede hlubokými listnatými lesy, které na podzim hrají všemi barvami. Jen pozor: výstražné cedule důrazně žádají, ať lidé nevstupují do lesů.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%