Jak šel čas: Kostel apoštola Pavla (Červený kostel)

Jak šel čas: Kostel apoštola Pavla (Červený kostel)

14. 10. 2018

V Ústí nad Labem, přímo v centru města  se nachází tři kostely. Nejznámější je Kostel se šikmou věží (Kostel Nanebevzetí Panny Marie), dále barokní Kostel sv. Vojtěcha s dominikánským klášterem a nejmladší z nich je evangelický Kostel apoštola Pavla, všeobecně známý pod názvem Červený kostel. Lidový název dostal podle charakteristické červené barvy.

Kostel byl postaven německými protestanty v letech 1904-1906, kdy byl po dokončení stavby ihned vysvěcen. Vytvořil důstojnou dominantu v tehdy nejluxusnější ústecké ulici (Ohsorgova, pak Gottwaldova, dnešní W. Churchilla). Jednoduchá jednoloďní stavba s čtyřicetimetrovou věží je světovým technickým unikátem, což naši historici dlouho věděli, ale dokumentaci a plány získali od svých drážďanských kolegů teprve v roce 2008.

Kostel byl stavěn technologií používanou k stavění mostů, což se do té doby u sakrálních staveb nedělalo. Oblouk z prefabrikátů byl dovezen a kompletoval se až na místě. Ocenění dostala Ústecká stavební firma, jež klenbu precizně poskládala. Kostel vypadá, že je postaven z červených cihel, což si většina lidí dodnes myslí. Není to však pravda. To, co vypadá jako cihly, jsou kachlíky nalepené na betonových zdech. Stavba se stala v roce 1998 památkově chráněnou stavbou a  dodnes ji hojně navštěvují jako učebnicový příklad budoucí architekti z celého světa.

Kostel apoštola Pavla, r. 1910

Kostel apoštola Pavla, 11.10.2018

I

nteriér není tak bohatě zdobený, jak vídáme u křesťanských kostelů. Velice zajímavě působí oltář z bílého mramoru, který je ze strany odvrácené veřejnosti otesený, aby se s tím mohlo posunovat, např. při mších. Nad vchodem a na bocích stěn je umístěna kruchta ze dřeva, kde byly původně vyryty citáty z bible v němčině. Za druhé světové války byl chrám  lehce poškozen, okna s ornamenty zničena a po válce byly nápisy v němčině nahrazeny zlacenými kříži, což ovšem evangelické kostely nikdy nemívají. Zajímavostí také je, že kostel byl plně elektrifikován a vytápěn parním topením.

dscn6831-4.jpg

Po roce 1945 kostel využívají pro duchovní službu Církev československá husitská a Českobratrská církev evangelická. Také se v něm často pořádají  kulturní akce a výstavy,

 Zdroj: všechny dobové fotografie z knihy  Dějiny města Ústí nad Labem, vydané v r. 1995

 

 

 

Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Děkuji za komentáře. Nejdříve jsem myslela, že žádný příspěvek Jak šel čas vůbec nenapíšu, ale nějak mě to pohltilo a začalo bavit.
Hana Rypáčková
Nemohu si pomoci, ale po staru se mi to líbilo víc...
Eva Mužíková
Ilono, další skvělá prezentace. Ráda jsem si ji prohlédla,
Alena Vávrová
Tak tento ústecký kostel neznám, proto díky za info a fotky, Ilonko.
Alena Tollarová
Ano, vím, o který kostel se jedná. Vždyť jen kousek vedle je ulice Pařížská, kam jsem chodila na SEŠ. V červeném kostele jsem byla na koncertě. Zajímavé srovnání.
Naděžda Špásová
Ilono, moc hezká prezentace. Kostel samozřejmě znám, občas kolem něj chodím a ještě častěji jezdíme. :-)
Dana Puchalská
Já osobně Ústím jen projížděla. A jak vidím je tam spousta zajímavostí, které stojí za zhlédnutí. Děkuju.
Zuzana Pivcová
Další zajímavý, zvláště mě zaujala jeho výstavba. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...