Dávné chutě podzimu
Ilustrační foto: pixabay.com

Dávné chutě podzimu

5. 10. 2018

Rána už jsou mrazivá, noci chladné, sluníčko už nemá takovou sílu, i když přes den ještě hřeje. Když se řekne podzim, rozhodně to však neznamená blížící se konec…

Naopak. Svůj půvab má dokonce i déšť, vítr a podzimní plískanice! Ta radost, když se vrátíte domů, vyložíte nákup, zapálíte oheň v krbu nebo aspoň svíčku s vůní hořícího dřeva (viděla jsem ji v drogerii!), a uvelebíte se do křesla s šálkem čaje a knížkou v ruce… Nejlépe kuchařkou. Po babičce. Paleta chutí a vůní podzimu je přece tak široká. A čím víc venku fouká, tím lépe doma chutná. Podzim totiž dovoluje větší příjem kalorií a doba přeje návratům ke starým tradicím. Zažloutlé stránky ručně psaných receptů na pokrmy z babiččina oprýskaného rendlíku mají v sobě přece tolik poezie..

K podzimu patří nejvíc brambory – tak co si dát k večeři kucmoch,  trpálky nebo cmundu? A co třeba šlejšky s mákem? Nebo je máte raději s pracharandou? Výborný je grenadýrmarš neboli grenaďák, o kterém už byla mezi íčkaři řeč několikrát. Ale možná by stačil jen obyčejný oukrop nebo couračka. Anebo vydatnější kaldoun z drůbků. Jestli si jako moje přítelkyně pěstujete v ledničce chlebový kvásek, můžete zkusit pravé krkonošské kyselo s usmaženými vejci a čerstvými houbami. A samozřejmě bramborami, jak jinak. Pokud máte po ruce vlastnoručně nasbíraných hub víc, navrhuji upéct kubu. Nebo ho připravujete jen o Vánocích? Tak tedy vojtu – to si místo krup uvaříte předem flíčky… Do podobné kategorie patří i šumajstr neboli svarba. No a uhlířinu si budete určitě pamatovat z filmu Kolja, skvěle ji uměla Stella Zázvorková. Na kocmatici si budeme muset počkat do jara, ale bosáky nebo chcete-li sýkorky s opečenou cibulkou a kysaným zelím si můžete dát už dnes. Ovšem jestli jste zarputilí masožravci a máte dnes chuť na pořádný kus uzeného, tak si k němu rozhodně udělejte vejmrdu! Lahodná kombinace strouhaného křenu a jablíček, to je pořádná podzimní vitamínová bomba…

Tak ať vám ty voňavé vzpomínky šmakujou a užívejte si podzim se vším, co k němu patří. Třeba i s touto variací na jeden z výše uvedených pokrmů, tak jak ho před pár lety v České televizi připravili Kluci v akci. Brzy vám s nimi přinesu svěží rozhovor…

Hezké vztahy v běhu času vám přeje  HŠ.

Šormajzl neboli šumajstr
Trochu záhadný název, který má určitě kořeny v němčině, v sobě skrývá dobrotu v podobě uzeného masa s porcí směsi chutně okořeněných ječných krup a fazolí. Na 6 porcí budete potřebovat 1 kg uzené krkovice, 300 g suchých fazolí, 200 g suchých krup, 4 stroužky česneku, majoránku, mletý pepř, sůl, 3 cibule a sádlo.

Fazole namočíme den předem, kroupy stačí hodinu před vařením. Oboje uvaříme zvlášť doměkka a scedíme. Na sádle osmahneme okapané fazole a kroupy, ochutíme drceným česnekem, majoránkou, pepřem a solí. Cibule nakrájíme na kolečka nebo klínky a osmažíme na sádle dokřupava. Maso uvaříme, čímž získáme i uzenou polévku. Jednotlivé porce pak podáváme s voňavou směsí a smaženou cibulkou.

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Také u nás -:kosmetice..,grenadýr marš miluju...? Dík za nový tip??
Zuzana Pivcová
My jsme u nás pouze vyslovovali - s - kosmatice, ale jinak to bylo totéž, černý bez. Moc mi to jako dítěti nechutnalo.
Dana Puchalská
Kocmatice jsou přeci osmažené květy bezinek - v těstíčku.
Věra Halátová
Neznám žádné z těchto jídel. To jsou krajové názvy z Čech. A co je to "kocmatice"? Neznám.
Danka Rotyková
Já se v tomto ročním období narodila a cítím se v něm nejlépe. I ta jídla mi moc chutnají, tedy kromě šumajstra, ten se u nás ani nevařil. Ale houby nebo brambory, to je vždy velká dobrota.
Jana Šenbergerová
Mně chutná úplně všechno, i to, co si sama uvařím. A podzim patří k mým oblíbencům, takže teď přitéká voda na můj mlýn.
Dana Puchalská
A co takové pečené brambory i ve slupce? To mám ráda moc a moc. Ale kyselo a šumajstr ne. Podzimní vaření s bramborami je fajn.
Zuzana Pivcová
Kyselo, to jsem neměla číst. To bych mohla mít každý týden. Ale i další nabídka z Hančina článku je lákavá. Na podzim se nijak nezlobím. Má své kouzlo jako všechna období. Hlavně, aby byl, jak má tradičně být.
Hana Nováková
Mám ráda podzimní dny ať už jsou slunné, či deštivé. Podzimní barvy přírody jsou tak úžasné, že i nejslavnější malíři světa je nedokáží věrohodně vystihnout, zkrátka příroda je nenahraditelná. A k tomu si uvařit něco dobrého a mít krásný výhled z okna jako mám já, to je ráj na zemi. Autorce a nejen ji krásný podzimní den..
ivana kosťunová
Tak konečně už rostou a nastal čas houbových jídel. Díky za připomenutí krkonošských jídel-kyselo máme vždy, když přijdeme z hub-kvásek kupujeme v pekárně. Je to velká dobrota. A vzpomněla jsem si také na chlupatý knedlíky. S uzeným masem a houbami jsou bezkonkurenční.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...