Jitrocel kopinatý - léčivka, která roste všude okolo nás
Ilustrační foto: pixabay.com a archiv autorky

Jitrocel kopinatý - léčivka, která roste všude okolo nás

3. 8. 2018

Rostlina, o které se dnes chci zmínit, je jistě všem čtenářům 100% známá. A její léčivé účinky jsou generacemi prověřené. Přesto stojí za to připomenout, k čemu všemu lze jitrocel využít.

Roste opravdu všude okolo nás, na loukách, cestách, pastvinách, ale i v parcích a lesoparcích. Listy jitrocele sbíráme v době kvetení - od května do září. Sušíme buď ve stínu nebo při teplotě do 50 stupňů. Jinak by listy ztratily svěží zelenou barvu.

 Léčivé účinky jsou opravdu rozmanité  

  • Vnitřní - při léčbě astmatu, bronchitidě, zánětech hltanu i hrtanu, při alergii dýchacích cest. Také má dobré účinky v léčbě močových cest a při potížích žlučníku.
  • Zevní - vymačkaná (čerstvě) šťáva z listů se používá k hojení ran a celé listy pak dáváme (formou obkladů ) na opuchliny, třeba po štípancích od hmyzu.

Malou krvácející ránu zastaví celý čerstvý list.

Nálev proto bronchitidě i astmatu
1 polévkovou lžíci listů zalejeme 1 šálkem vroucí vody a necháme 5 minut vyluhovat. Pak scedíme a pijeme 1-3 šálky nálevu mezi jídly.

Tinktura proti zánětům
Z listů připravíme tinkturu podle základního předpisu a užíváme 30 kapek do sklenice vody 3x denně. O tinkturách jsem už psala, proto jak se připravují,už dnes neuvádím.

Jitrocelový sirup
Mladé lístky a postupně pokrájíme a vrstvíme do sklenice. Každou vrstvu vysokou 1 cm zalijeme medem a cukrem. A stlačíme. Pokračujeme až do úplného zaplnění celé sklenice. Poslední vrstva musí polita buď medem nebo posypaná cukrem. Pak uzavřenou sklenici dáme na teplé místo zhruba na 10 dní. Poté sirup slijeme do sklenice z tmavého skla a uložíme do lednice. Užíváme nejen při zánětech horních cest dýchacích, při kašli, ale také při žaludečních a střevních potížích. 

A nakonec jsem přidala recept i radu, jak mít krásnou pleť  

  • 50 gramů sušených listů zalejeme 1/2 litrem teplé vody a necháme 30 minut vyluhovat. Tento nálev pak smícháme se stejným dílem lihu (zředěného). Je to výborná pleťová voda pro ty, kteří trpí buď uhrovitostí nebo akné.
  • Čerstvé a rozdrcené listy je možné přidat do pleťových krémů na nečistou a podrážděnou pleť. 

Použitá literatura: Zelená lékárna

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Také mě jitrocel provázel v dětství sběrem a sušením. Můj děda, kantor, měl jako vedlejší činnost na starosti sběr léčivých rostlin, dohlížel na jejich sušení na půdě školy. Mockrát mě tam brával, na zemi byly rozprostřené velké kopy kopřiv, heřmánku, lípy aj. Na procházkách nás seznamoval s využitím bylin. Také jsem si přikládala jitrocel na ránu, když jsem se řízla třeba o nějakou ostrou trávu. Jitrocelovou šťávu kupuji v lékárně doposud, když mě bolí v krku. Je lahodná. Pěkné připomenutí. Díky.
Jana Šenbergerová
Hned po kopřivách druhá bylina, která mě provázela od dětství, kdy jsme organizovaně sbírali a sušili léčivé byliny ve škole. Pro mě je jitrocel nejen léčivý, ale i líbivý. :-) Neškodí zopakovat si, co jsem zapomněla.
Blanka Macháčková
O jitroceli jak léčí psal už Neruda ve své Baladě horské. (Alespoň si to myslím). Já z něj odvar někdy piju jen tak, protože mi s medem chutná.
Věra Ježková
Jitrocelovou meducínku proti kašli mám ráda.
Zuzana Pivcová
Zažila jsem pouze jitrocelovou mast. Za další informace děkuji jako vždy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Líbí se mně články o bylinkách. Začínám s jejich pěstováním a užíváním. Doposud jsem se o takové věci moc nezajímala neý právě inspirací n íčku.
ivana kosťunová
Moč má prý taky desinfekční účinky, ale zatím jsem to neprověřovala. Sirup dělám podobným způsobem, ale zaujalo mě, ž jitrocel působí též na akné. Poradím své pubertální vnučce.
Mirek Hahn
Když si někde v pankejtu utrhnu list jitrocele a lepím si ho na nějakou drobnou odřeninu, tak moje žena pravidelně říká : "prosimtě, jak si to můžeš dávat na tu ránu, nevíš kterej pes to počůral". Docela dobře se mi hojí odřeniny ale možná dostanu psinku..... :-)
Eliška Murasová
Dano, znám, ale nějak jsem na něj zapomněla, tak děkuji za připomenutí!
Mirek Hahn
Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...