Jitrocel kopinatý - léčivka, která roste všude okolo nás
Ilustrační foto: pixabay.com a archiv autorky

Jitrocel kopinatý - léčivka, která roste všude okolo nás

3. 8. 2018

Rostlina, o které se dnes chci zmínit, je jistě všem čtenářům 100% známá. A její léčivé účinky jsou generacemi prověřené. Přesto stojí za to připomenout, k čemu všemu lze jitrocel využít.

Roste opravdu všude okolo nás, na loukách, cestách, pastvinách, ale i v parcích a lesoparcích. Listy jitrocele sbíráme v době kvetení - od května do září. Sušíme buď ve stínu nebo při teplotě do 50 stupňů. Jinak by listy ztratily svěží zelenou barvu.

 Léčivé účinky jsou opravdu rozmanité  

  • Vnitřní - při léčbě astmatu, bronchitidě, zánětech hltanu i hrtanu, při alergii dýchacích cest. Také má dobré účinky v léčbě močových cest a při potížích žlučníku.
  • Zevní - vymačkaná (čerstvě) šťáva z listů se používá k hojení ran a celé listy pak dáváme (formou obkladů ) na opuchliny, třeba po štípancích od hmyzu.

Malou krvácející ránu zastaví celý čerstvý list.

Nálev proto bronchitidě i astmatu
1 polévkovou lžíci listů zalejeme 1 šálkem vroucí vody a necháme 5 minut vyluhovat. Pak scedíme a pijeme 1-3 šálky nálevu mezi jídly.

Tinktura proti zánětům
Z listů připravíme tinkturu podle základního předpisu a užíváme 30 kapek do sklenice vody 3x denně. O tinkturách jsem už psala, proto jak se připravují,už dnes neuvádím.

Jitrocelový sirup
Mladé lístky a postupně pokrájíme a vrstvíme do sklenice. Každou vrstvu vysokou 1 cm zalijeme medem a cukrem. A stlačíme. Pokračujeme až do úplného zaplnění celé sklenice. Poslední vrstva musí polita buď medem nebo posypaná cukrem. Pak uzavřenou sklenici dáme na teplé místo zhruba na 10 dní. Poté sirup slijeme do sklenice z tmavého skla a uložíme do lednice. Užíváme nejen při zánětech horních cest dýchacích, při kašli, ale také při žaludečních a střevních potížích. 

A nakonec jsem přidala recept i radu, jak mít krásnou pleť  

  • 50 gramů sušených listů zalejeme 1/2 litrem teplé vody a necháme 30 minut vyluhovat. Tento nálev pak smícháme se stejným dílem lihu (zředěného). Je to výborná pleťová voda pro ty, kteří trpí buď uhrovitostí nebo akné.
  • Čerstvé a rozdrcené listy je možné přidat do pleťových krémů na nečistou a podrážděnou pleť. 

Použitá literatura: Zelená lékárna

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.