Na chvíli ve světě retrohraček
Foto: autorka

Na chvíli ve světě retrohraček

25. 7. 2018

Při své návštěvě Českých Budějovic jsme se sestrou ještě na poslední chvíli stihly navštívit výstavu retrohraček, především panenek, v tamním Jihočeském muzeu, která však již v těchto dnech končí.

Pro muzeum zapůjčili svou sbírku manželé Blanka a Josef Šídlovi z Vodňan, kteří se věnují tomuto krásnému sběratelskému koníčku již přes 15 let. Jejich sbírka čítá na 500 panenek z 30. až 80. let minulého století, nejstarší z roku 1920 neznámého původu. Převládají hračky firem Hamiro a Gumotex. Objevují se tu však i panenky cizí, a to z Německa, Švýcarska, ale i z Turecka, Vietnamu, Japonska a Austrálie.

Manželé Šídlovi shánějí své exponáty na burzách Klubu sběratelů kuriozit nebo na internetu. Některé panenky jim darovali přátelé a známí, kteří je měli uschovány léta doma.

Kromě vlastních panenek různých typů a z různých materiálů tu jsou k vidění i kočárky včetně dětských, zavinovačky a slavnostní vybavení pro novorozence, v malé míře i hračky pro chlapce.

Můžete se zde dozvědět i zajímavé informace o výrobě kočárků a o historii panenek ve světě. Z ní jistě zaujme i to, že panenky byly vyráběny již ve starověkých civilizacích a sloužily pro potřebu různých obřadů, jako symboly a talismany. Jako hračky však začaly být používány v různých sociálních vrstvách až během 18. - 19. století. Zpočátku se vyráběly většinou ze dřeva a z hadrů, později k nim přibyly např. voskové, papírové (z vlhčené papírové drtě), porcelánové, biskvitové a celuloidové.

Návštěvu doplňují i různé dobové reklamní plakáty a ilustrace.

Dovoluji si vás nyní pozvat alespoň na malou virtuální prohlídku výstavy. Doufám, že řada z vás bude mít příležitost setkat se s ní někdy jindy i ve skutečnosti.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Krásné. Nejvíc se mi líbí miminka. Jako živá. :-)
Růžena Antlová
Zuzko krása nějak podobně to vypadá i v mém pokoji i když těch mých panenek je jen 300 kusů
Anna Najmanová
To je nádhera! Našla jsem i svoji panenku, kterou jsem dostala od mamčiné kamarádky. Mohlo to být v r. 1965-66. Nad všemi fotkami jsem se rozplývala blahem a vzpomínala. Kolik musí být práce a trpělivosti, udržet všechno v tak pečlivém, perfektním stavu! Před majiteli klobouk dolů. Děkuji.
Jitka Hašková
Krásná výstava Děkuji Zuzko.
Květa Řičánková
Když mi bylo 5 roků dostaly jsme s mladší sestrou každá panenku.Tělíčko bylo hadrové,vzadu byl ukryt knoflík který se stiskl-plakala.Hlavička byla sádrová hraním vzadu se rozbila.Byla pak vyměněna za kaučukovou.Zatím jsem ji na žádné retro výstavě neviděla.
Marie Seitlová
Krásná výstava, panenky jsou moc hezké a vybízí k vzpomínkám na naše dětství nebo na naše děti. Já mám také schované auta a tank po synech. Už si s nimi hraje mladší vnuk.
Marcela Pivcová
Pečlivě jsem si prohlížela všechny krásné panenky i ostatní hračky a jako na všech jiných retro-výstavách jsem se snažila objevit nějakou panenku nebo jinou hračku, jakou jsme se sestrou v dětství měly. Žádná z "naších" tam ale nebyla. Libore, panenky byly pouze z uvedené sbírky manželské dvojice, takže zřejmě žádné americké ve sbírce nemají - ale to vůbec nesnižuje krásu těch vystavených. (Nějaký protiamerický záměr "pořadatelů" bych v tom rozhodně nehledala).
Libor Farský
Nejvíc se mi líbí ten vysoký černý kočárek. Překvapilo mne, že pořadatelé vynechali panenky americké. Že by schválně, neboť všechny měly věrnou podobu tehdejšího idolu krásy M.M.?
Dana Puchalská
Paráda. Vzpomněla jsem si na dobu když jsme měli v obchodě, kde jsem pracovala panenky právě od firmy Hamiro. A když se objevily chodící a mluvící panenky, tak to byla fronta až na ulici.
ivana kosťunová
Ta rošťanda s vyplazeným jazykem je nejlepší !!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...