Na chvíli ve světě retrohraček
Foto: autorka

Na chvíli ve světě retrohraček

25. 7. 2018

Při své návštěvě Českých Budějovic jsme se sestrou ještě na poslední chvíli stihly navštívit výstavu retrohraček, především panenek, v tamním Jihočeském muzeu, která však již v těchto dnech končí.

Pro muzeum zapůjčili svou sbírku manželé Blanka a Josef Šídlovi z Vodňan, kteří se věnují tomuto krásnému sběratelskému koníčku již přes 15 let. Jejich sbírka čítá na 500 panenek z 30. až 80. let minulého století, nejstarší z roku 1920 neznámého původu. Převládají hračky firem Hamiro a Gumotex. Objevují se tu však i panenky cizí, a to z Německa, Švýcarska, ale i z Turecka, Vietnamu, Japonska a Austrálie.

Manželé Šídlovi shánějí své exponáty na burzách Klubu sběratelů kuriozit nebo na internetu. Některé panenky jim darovali přátelé a známí, kteří je měli uschovány léta doma.

Kromě vlastních panenek různých typů a z různých materiálů tu jsou k vidění i kočárky včetně dětských, zavinovačky a slavnostní vybavení pro novorozence, v malé míře i hračky pro chlapce.

Můžete se zde dozvědět i zajímavé informace o výrobě kočárků a o historii panenek ve světě. Z ní jistě zaujme i to, že panenky byly vyráběny již ve starověkých civilizacích a sloužily pro potřebu různých obřadů, jako symboly a talismany. Jako hračky však začaly být používány v různých sociálních vrstvách až během 18. - 19. století. Zpočátku se vyráběly většinou ze dřeva a z hadrů, později k nim přibyly např. voskové, papírové (z vlhčené papírové drtě), porcelánové, biskvitové a celuloidové.

Návštěvu doplňují i různé dobové reklamní plakáty a ilustrace.

Dovoluji si vás nyní pozvat alespoň na malou virtuální prohlídku výstavy. Doufám, že řada z vás bude mít příležitost setkat se s ní někdy jindy i ve skutečnosti.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.