Jsem steampunkerem
(Foto: archiv Steamzine.cz)

Jsem steampunkerem

24. 7. 2018

Po revoluci se roztrhl pytel s možnostmi fenoménu, kterému já říkám „Alternativní osobní světy“. Protože patřím k lidem, kteří tyto možnosti využívají měrou téměř až hojnou, pokusím se o tom něco napsat.

Totiž drtivá většina lidí svůj, alespoň tak trochu alternativní, svět má. Je to většina koníčků a zájmů, které se od běžného života liší. Je to třeba autojeřábník, který jednou za čas obléká uniformu a tráví čas jako dobrovolný hasič. Agent pojišťovny obléká dres a stává se amatérským fotbalistou. Zástupce ředitele obléká maskáče a běhá po střelnici s paintballovou zbraní. To tzv. subkultury nabízejí mnohem intenzivnější prožitky alternativního života.

Zatímco takový sběratel odznaků většinou pro svoji zájmovou činnost nemá žádné speciální sběratelské oblečení, rekvizity a prostředí, jí normální jídlo a nepouští si sběratelskou hudbu, subkultury už toho vyžadují víc. Subkultury už jsou hodně odlišné od běžného života, ale na druhou stranu se s ním velmi často prolínají. Často také hodně ovlivňují vlastní životní filozofiii. Někoho odhadneme podle vzhledu. Toho, kdo vyznává punk, tzv. „pankáče“, většinou i běžně poznáme podle účesu, nebo hipstera podle oblečení. Částo třeba ten, kdo žije o víkendech a dovolených v tee-pee jako indián, nosívá stále nějakou korálkovou ozdobu.

Za totality se u nás mohutně rozbujela už předválečná subkultura. Byl to tramping. Taká hnutí hippie nás neminulo. Dnes se setkáváme s mnoha dalšími. Já kromě toho, že jsem motorkář a často rocker, punk-rocker a nebo gothic, objevil jsem nedávno i kouzlo steampunku. Navštívil jsem Steampunkový piknik v pražských Havlíčkových sadech. Zaujaly mne nejen neskutečně velké možnosti pro uplatnění fantazie, ale i celková pohodová nálada a generační rozmanitost komunity. Já pro tuto akci jsem si poskládal kostým z toho, co jsem doma vyhrabal, ale určitě na tom ještě zodpovědně zapracuji. Nápady mi nechybí. Mám svolení organizátorů (Steamzine.cz) k použití oficiální fotodokumentace akce, a tak mohu přidat i několik výstižných fotografií.

Život je příliš krátký na to, abychom ho prožívali celý jen v jednom světě. Kdo má světů víc, má mnohem víc neobvyklých zážitků. A největší bohatství člověka jsou v životě krásné okamžiky.

Na závěr bych se citoval: „Kolik máš svých světů, tolikrát jsi člověkem“.

 

(Foto: archiv Steamzine.cz)

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Proč ne?
Kateřina Baziková
Steampunk miluji.
Eliška Murasová
Nikdy jsem o steampunkerech neslyšela, stejně jako Jana K. jsem nakoukla do Wikipedie. Obrazově neskutečná podívaná! Chvílema mi to lehce připomínalo Adamsovou rodinu. Kostýmy steampunkerů však ještě vymakanější a bizarnější. Moc by se mi líbilo být tam s fotoaparátem.
Dana Puchalská
Proč ne. Znám i horší varianty lidí, které bych za šera potkat nechtěla. Já osobně na to odvahu teď nemám. Ale jako koníček je to zajímavý. Děkuju za přiblížení dalších zajímavých lidí.
Jiří Libánský
Pane Hahne, i já jsem byl okouzlen výtvarnou stránkou, možnostmi vlastní tvorby a fantazie téměř bez hranic. Teď jsem právě právě na zahradě a zatápím pod kotlem. Pokouším se rozběhnout malý parní stroj. Jestli se mi to podaří, bude to hlavní část mého vynálezu, parního ořezávátka tužek. Paní Kollinová, ono potkat mne večer v parku v jakékoliv mé podobě ať alternativní, nebo nealternativní by asi u každého vyvolalo podobný účinek. :-)
Jana Kollinová
Vůbec jsem netušila, že existuje steampunk. Záchrannou kotvou byla opět WIKI a nyní vím, že jde o podžánr sci-fi, fantasy a poprvé byl použit v roce 1987. Mě zaujala jeho apokalyptická výtvarná tvář a fantaskní doplňky. Přemýšlím, zda mezi členy skupiny nepatřil Jiří Korn, ale dle mého názoru určitě zpěvačka Jana Kratochvílová, ale ta se možná pohybuje v jiné sci-fi realitě. Po přečtení článku jsem pochopila, jak snadné je vkročit do jiné dimenze, vytvořit si svůj vlastní reálný MATRIX. Co já se na stará kolena ještě nedozvím. Pane Libánský, Vy žijete mnoho životů paralelně a vůbec Vám to neubírá na osobitosti. Nerada bych Vás ale potkala v této Vaší alternativní podobě večer při procházce parkem. Pro mě šokující, ale líbí!
Mirek Hahn
Mně na Steampunku nejvíc oslovuje výtvarná stránka...., fotografie, kresby a především artefakty.... dokonale propracovaný, technický design... vymyšlený. Realistická forma, fantaskní obsah. Fantazie !
Zuzana Pivcová
Beru to jako určitý druh zábavy v této uspěchané době, která každému nevyhovuje. Asi jako když jsou závody veteránů s dobovým oblečením, případně kapelami atd. Jako alternativní osobní svět si to nemůžu představit. jsem stále ZP, jeden člověk ve svém jednom světě, ne jednou redaktorka, podruhé cestovatelka, pak motorkářka a nakonec básnířka. Omlouvám se. Nemůžu se měnit, včetně životní filozofie, změnou oblečení a společnosti, ke které se momentálně přidám. Ale věřím, že pokud se ti členové mezi sebou znají, určitě tráví společné hezké chvíle.
Mirek Hahn
Fantastické !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.