Poklad u nás ve vsi
ilustrační foto: pixabay.com

Poklad u nás ve vsi

1. 7. 2018

V naší vesnici máme poklad. Není zakopán ani nikde vystaven. I když…

Pamatujete na pultový prodej? Malé prodejny tak stále fungují. Fronty jsou výhrou pro majitele, otrava pro nakupující. Plný krám znamená, že o zboží je zájem, nebo to, že prodavačka nezvládá. Prázdný obchod signalizuje nezájem, nebo to, že jste za pult vyfasovali zázrak. A my máme to druhé.

Pokaždé, když přijdu ráno do obchodu, vzpomenu na neustálé mentorování o mládeži. Že je neschopná, sedí jen u počítače, mobiluje, je neochotná, drzá atd. atd. Já za pultem vidím mladou dívku, slovy klasika – jako vítr. Usměvavá, ochotná a hlavně rychlá.

„Ještě se zbožím nepřijeli, já vám to odpoledne přinesu…“ „Počkejte, já vám s tím pomůžu…“ „Máte tu uzeninu na buřtguláš? Tak to si vezměte tuhle, je tam víc špeku…“ „Určitě si to poznamenám a dám vám vědět…“ „Budete to mít připravené ve tři hodiny…“. Tak anebo podobně komunikuje se zákazníky. Poradí, pomůže a slovo dodrží. Je na ni spolehnutí. Fronty se tu tvoří minimálně a odbyt frčí, zboží se točí a s ním i mladá dáma. Je radost se na ni dívat a je radost zde nakupovat. Požehnání pro majitele, požehnání pro zákazníky.

Nedávno jsem zde potkala známého ze sousední vesnice. „Co ty tady, to u vás nemáte obchod?“ „Ale máme, ale tady to frčí.“ Tak trochu ho podezírám, že se přišel kouknout na mládí, ale nakonec – proč ne. Šikovná a k tomu hezká – to je ďábelská kombinace. Ráda bych vám přidala fotku, ale nemám její souhlas. Tak mi zkrátka musíte věřit, že ten poklad je právě u nás!

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Takových prodejen je už moc málo, ve městech asi už žádné, pohltily je supermarkety. Bývaly i zdrojem sousedské kultury, starší kupující si tu při čekání i popovídali, co je nového. Od babičky jsem se vždy dozvěděla, co v okolí právě "frčí".
Soňa Prachfeldová
Kde je úsměv a milé chování, tam se rád člověk vrací. Pak i na vsi ten krámek nemusí zavřít pro nezájem lidí.
Hana Rypáčková
To je potěšující zpráva.Poznala jsem venkovské krámky z dovolených.A fronty, babky chodí 3x , hlavně si popovídat,pomalé tempo prodávajících, zákusky a někdy i chleba jen na objednání místních...Pak div, že si lidé vozí nákup z řetězců.
Zuzana Pivcová
Občas se i v rámci většího obchodu najde nějaká nadprůměrně ochotná prodavačka, ale takhle všestranně pohotová a příjemná asi ne. Jestli je i bydlištěm od vás, tak zřejmě k tomu přispívá i to, že řadu lidí alespoň od vidění zná. Pokud ne, tak už má zkrátka takovou povahu (a asi i vychování). Díky, Blanko.
Marie Doušová
Potěšující článeček ,každá vstřícná a milá prodavačka je žádoucí.
Eva Mužíková
Ano, takový člověk za pultemm je dar. U nás máme malé řeznictví. Paní prodavačka je také velice ochotná, usměvavá a ještě " upovídaná". Pro každého má slova chvály, dokáže svými průpovídkam rozesmát kupující, kteří díky její výřečnosti mnohdy nakoupí i to, co v úmyslu neměli..
Naděžda Špásová
Blanko, hlavně aby vám jí někdo nezlanařil. Je fakt, že u mladých holek se tohle vidí opravdu sporadicky. Nosit na rukou by se měla, ale to by pak mohla zpychnout. I když tohle děvče asi bude fakt poklad.
ivana kosťunová
Mně, která ještě pamatuje, že obchod a hospodA na vesnici byly i největší informační centra, tenhle článek zní obzvlášť libozvučně.
Věra Ježková
Hezký poklad. :-)
Mirek Hahn
Šťastlivci :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.